Osmanlı'da vakıf kültürünün öncüsü olan 6 sultan
Türk-İslam devletlerinde vakıf kültürü toplumun önemli unsurlarından biriydi. Osmanlı Devleti'nin vakıf müessesesinin en yaygın ve etkin olduğu dönemi olduğunu biliyor muydunuz? Sizler için, Osmanlı'da vakıf kuran ve hayır işlerinde yarışan altı hanım sultanın hayatlarını ve hayırgahlarını bir araya getirdik.
Önceki Resimler için Tıklayınız
🔺 Nurbanu Sultan, Sultan II. Selim'in eşi, III. Murad'ın annesidir. Sultan Selim 1566'da padişah olunca "başhaseki" unvanını alan Nurbanu, şehzade annelerinin sancağa çıkan oğullarına refakat etmeleri geleneğine uymayarak İstanbul ve Edirne saraylarında oturmuş, Sultan'ın yanından ayrılmamıştır.
🔺 Nurbânû Sultan İstanbul'da Mercan'da, Alemdağ'da ve Langa'da yaptırdığı cami, mescid, imaret ve hamam gibi eserlerin yanında özellikle Üsküdar'da inşa ettirdiği Atik Vâlide Sultan Camii ve Külliyesi ile tanınmaktadır. Onun bu külliye içindeki kütüphanesi Osmanlılar'da ilk defa bir kadın tarafından kurulan kütüphane özelliği taşır.
🔺 Nurbanu Sultan'ın İstanbul Mercan'da, Alemdağ'da ve Langa'da yaptırdığı cami, mescid, imaret ve hamam gibi hayır eserleri ile Mimar Sinan'a Üsküdar'da inşa ettirdiği külliyesi vardır.
🔺 Atik Valide Sultan Camii ve Külliyesi; cami, medrese, darülkurra, imaret, hangah, darüşşifa, han ve hamamdan oluşmuştur.
🔺 Nurbanu Sultan, vakfiyesini tescil ettirmeden ölmüş, tescil işlerini oğlu III. Murad yaptırmıştır. Ancak vakfiyenin yazılışından önce camisinde nice Cumalar kılınmış, imaretinde yemekler dağıtılmış ve muallimhanede nice öğrenciler yetiştirilmiştir.