Arama

Osmanlı'nın ilk uçağı ✈

Osmanlı, henüz erken olarak adlandırılabilecek bir dönemde, hava donanmasına sahipti. "Osmanlı" ve "Prens Celaleddin" isimli ilk iki uçağı ise Osmanlı tarihi açısından oldukça önemliydi. Peki, Osmanlı ve Prens Celaleddin uçaklarının önemi neydi? İlklere imza atan Prens Celaleddin uçağı neden düştü?

  • 1
  • 12
OSMANLI’DA HAYRANLIK UYANDIRAN İLK UÇUŞ
OSMANLI’DA HAYRANLIK UYANDIRAN İLK UÇUŞ

Dünyada ilk motorlu uçuş Orville Wright tarafından 1903 yılının sonlarında gerçekleşti. 12 saniyelik bu uçuştan sonra Avrupa genelinde uçağın savaş alanında kullanımı ile ilgili bir yarışa girildi. Osmanlı'da ise ilk uçak İstanbul semalarında 2 Aralık 1909 tarihinde Fransız pilot Baron de Catters tarafından uçuruldu.

Osmanlı, dünya havacılık tarihi için erken olarak adlandırılabilecek bir dönemde, havacılığın önemini fark etti.

  • 2
  • 12
OSMANLI’NIN İLK ASKERİ PİLOTLARI
OSMANLI’NIN İLK ASKERİ PİLOTLARI

Genelkurmay Başkanı Mahmut Şevket Paşa, büyük ilgi gören bu uçuşun ardından 1911 yılında Kıtaat-ı Fenniye ve Mevki-i Müstahkem Müfettişliği'nde bir havacılık komisyonu oluşturdu. Ardından aynı yıl Osmanlı subayları Fesa ile Yusuf Kenan Beyler, askeri incelemelerde bulunması için Almanya ve Fransa'ya gönderildi.

Böylece Fesa ile Yusuf Kenan Beyler Osmanlı'nın ilk askeri pilotları oldu.

Osmanlı havacılık tarihinin ilk şehitleri

  • 3
  • 12
OSMANLI’NIN İLK SAVAŞ UÇAKLARI
OSMANLI’NIN İLK SAVAŞ UÇAKLARI

Bu tarihten sonra Osmanlı'da pilot yetiştirme ve hava kuvvetlerini oluşturma çalışmaları başlatıldı. Çalışmalar neticesinde hava gücü oluşturmak için uçak edinilmeye başlandı.

1912 yılında İstanbul'da Yeşilköy ile Sefaköy arasında kalan bölgeye ilk havaalanı yapıldı. İki hangarı bulunan havaalanına bir Fransız firmasından iki uçak satın alındı. Hava kuvvetlerinin ilk savaş uçakları biri tek diğeri ise iki kişilikti.

Havacılık tarihimize dair 20 ilginç bilgi

Uçak satın alınırken Mahmut Şevket Paşa, ödenek için Muavenet-i Milliye Cemiyeti'ne konuyu götürdü. Cemiyetten tahsis edilen paraya Mahmut Şevket Paşa 30 altın ekledi. Daha sonra Prens Celaleddin ve Sultan Reşad'da maddi yardımda bulundu.

Fransa'dan getirilen üç uçaktan birine "Osmanlı" diğerine "Prens Celalettin" ismi verildi. Eğitim amaçlı kullanılan uçaklardan ikisi tek kişilik, biri de iki kişilikti.

Tüm engellemelere rağmen istikbalini göklerde arayan adam

  • 5
  • 12
OSMANLI’NIN SAVAŞTA İLK KEZ KULLANDIĞI UÇAK
OSMANLI’NIN SAVAŞTA İLK KEZ KULLANDIĞI UÇAK

Osmanlı, çok erken tarihlerde havacılığın önemini kavrayıp uçakları ordusuna dâhil etmek için tedbir aldı. Bu amaçla oluşturduğu Yeşilköy Hava Mektebi'nde yılda 15-20 pilot yetiştirilmesi hedefleniyordu.

Yeşilköy Hava Mektebi'nde yetişen havacılarımız Balkan Harbi ve Çanakkale müdafaasında vazife aldı. Balkan Savaşları çıktığı zaman, Osmanlı ordu envanterinde eğitim uçakları dâhil 17 uçak bulunuyordu. 9 savaş ve 4 eğitim uçağıyla girdiği savaşta istenilen başarı elde edilememiş bundan dolayı da 4 uçak kaybedildi.

I. Dünya Savaşı sırasında 20'den fazla uçağı olan Osmanlı, bunları savaş sırasında aktif olarak kullandı.

Havacılık tarihinin gizemi çözülemeyen 3 olayı

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN