Arama

Planını Peygamber Efendimizin çizdiği mescid "Kuba"

Mescidler genellikle minaresiz ve minbersiz küçük cami olarak bilinirler. Camiler ise minare gibi bölümlerin eklenmesiyle oluşan nispeten daha külli yapılardır. Zamanla mescidler camilere dönüşmüş ve bugün İslam'ın sembolü haline gelmiştir. İslam'ın ilk mescidi ise planını Peygamber Efendimizin (SAV) bizzat kendisinin çizdiği "Kuba Mescidi"dir. Müslümanların umuma açık ilk ibadethanesi olduğu için ayrı bir anlam ve öneme sahiptir.

  • 5
  • 10
Münafıkların Faaliyetleri
Münafıkların Faaliyetleri

▶ Ayrıca Peygamber Efendimiz aleyhissalatü vesselam bir hadisinde Kuba Mescidi'ni işaret ederek; "Kim güzelce hazırlanıp namaz kılmak için abdestli olarak Kuba Mescidi'ne gider ve orada namaz kılarsa umre yapmış gibi sevap kazanır." buyurmuştur.

▶ Bir rivayete göre ise mescidin arsası Leyya adında bir kadına ait harman yeriydi. Münafıklar bunu bir bahane kılarak "Leyya'nın merkebini bağladığı yerde mi secde edeceğiz?" diyerek bunu Dırâr Mescidi'ni yapmak için bahane saydılar.

▶ Mescid-i Kuba'nın yanına inşa ettikleri Mescid-i Dırar'da nifak faaliyetlerine devam ettiler.

Mescid-i Dırar: İslam tarihinin kırılma noktası olan Hicret'in ardından ensar ve muhacir arasındaki bağ, kardeşlik uygulaması ile pekiştirilmiş; aralarındaki kaynaşma ve dayanışma ile Müslümanlar güç kazanmaya başlamışlardır. Münafıklar, İslam'ın Medine'de güçlenmesi ve yayılmasından rahatsız olmuşlar ve müminlerin Mescid-i Nebevi'de hep birlikte saf tutmalarından huzursuzluk duymuşlardır. Bu nedenle hem müminlerin arasında anlaşmazlık çıkarmak hem de gizli faaliyetlerini rahatça konuşabilmek amacıyla bir mescid inşa etmişler; Resul-i Ekrem'i burada namaz kılmaya çağırmışlardır.

Peygamberimize 'namaza durmaması emredilen cami: Mescid-i Dırar

  • 6
  • 10
Osmanlı Halifelerinin Mescid- i Kuba’ya kattıkları
Osmanlı Halifelerinin Mescid- i Kuba’ya kattıkları

▶ Peygamber Efendimizin (SAV) mescidi tekrar inşasından sonra Ömer b. Abdülaziz, Mescid-i Kubâ'nın duvarlarını yontma taş, kireç ve mozaikler kullanarak yeniletti.

Ömer b. Abdülaziz: Ömer bin Abdülaziz Emevi halifelerinin sekizincisidir. Mısır valisi Abdülaziz bin Mervan'ın oğludur. Adaletle valilik yapan Ömer bin Abdülaziz'in ünü her tarafa yayılmıştır.

Kanûnî Sultan Süleyman, 950'de Kubâ Mescidi'nin tavan ve minaresini yıktırıp yeniden inşa ettirdi.

Kanûnî Sultan Süleyman: Osmanlı İmparatorluğunun en uzun süre tahtta kalan ve en büyük padişahı.

▶ 1111'de ise mescidin eskiyen duvar ve minaresini yenileten II. Mustafa, mescidin üzerine dört direkli bir kubbe, mescidin dışına da sebil ve abdest alma yerleri yaptırdı. Buradaki kumlukta su ihtiyacını karşılamak için de derin kuyular kazdırıldı.

II. Mustafa: Osmanlı İmparatorluğunun 22. padişahıdır. Babası ise 39 yıl boyunca hüküm süren IV. Murad'dır. En önemli özelliği ise ordu ile birlikte sefere çıkan son padişah olmasıdır.

▶ Önemli bir çalışma da 1829'da II. Mahmud zamanında gerçekleştirildi. Mescid 1985'te yenilenmek üzere tamamen yıkılmadan önce batı duvarındaki kapının cephesine Osmanlı tuğraları, Tevbe suresi 108. ayetle birlikte, II. Mahmud'un tamiratına dair kitâbe yer aldı.

II. Mahmud: Osmanlı Devletinin 30. padişahıdır. Babası I. Abdülhamid, annesi Nakşidil Sultan'dır. 109. İslam halifesi olan II. Mahmut, 31 yıl boyunca tahtta kaldı. Kanuni Sultan Süleyman, Orhan Gazi ve Fatih Sultan Mehmet'ten sonra en uzun süre tahtta kalan padişahlardan biri oldu.

▶ Bu imar sırasında Mescid-i Kubâ'nın duvarları yenilendi, üst kısmı düz, ahşap tavan yerine; sütunlar üzerinde kemerlere oturan ve basık yarım küre kubbelerden oluşan bir tavanla örtüldü.

▶ Planda arka kısımdaki çift sıra sütunlu revak tek sıraya düşürüldü, böylece yapı İstanbul'daki selâtin camilerinin revaklı düzenine benzetilmeye çalışıldı.

Kanuni Sultan Süleyman hakkında bilgi sahibi olmak için tıklayın

  • 7
  • 10
Abdülmecid'in Kuba'daki yenilikleri
Abdülmecid’in Kuba’daki yenilikleri

Sultan Abdülmecid de mescidde bazı ıslahat çalışmaları yaptı. Yıkılma tehlikesine karşı dış duvarları payandalarla destekletti. (Mirʾâtü'l-Ḥaremeyn, I, 397).

1968'de Suud Kralı Faysal, arkadaki revaklara bir sıra ilâve ettirdi, böylece kuzeybatı köşesinde yer alan minare batı duvarı içinde kaldı; kuzey duvarına da kadınlar için özel bir giriş yaptırıldı.

Sultan Abdülmecid: 31. Osmanlı padişahı ve 110. İslam halifesidir. En yenilikçi padişahlardan biri olarak bilinir. Sultan Abdülmecit, yönetim ve eğitim alanında birçok reform yapmıştır.

payanda: Eğilmiş, yerinden oynamış bir nesnenin düşmemesi için konulan dayak, destek.
revak: Bir yapıda, üstü örtülü ve önü açık yer.

Sultan Abdülmecid dönemi hakkında bilgi sahibi olmak için tıklayın

  • 8
  • 10
Mescid-i Kuba’nın Mimarisi
Mescid-i Kuba’nın Mimarisi

▶ Mescidin ilk hali kare şeklinde bir düzlüğü çevreleyen dört duvardan ibaretti.

▶ Hz. Peygamber'in (SAV), kıblenin Kâbe'ye çevrilmesinden (623) sonra Kubâ Mescidi'ni yeniden inşa ettirdiği; bu sırada ön duvar ve ona paralel dizilen yedi sütun üstüne bir tavan yaptırdığı belirtilir.

📌 Müslümanlar Resûl-i Ekrem'in (sav) misafir kaldığı bu evleri ziyaret eder, ardından Sa'd'ın evinin tarafında bulunan kapıdan mescide geçip "el-üstüvânetü'l-muhalleka" denilen üçüncü sütunun doğu yanında onun namaz kıldığı yerde namaz kılarlardı.

Kur'an-ı Kerim'e göre münafıklık özelliklerini öğrenmek için tıklayın

  • 9
  • 10
Emeviler'den izler
Emeviler’den izler

▶ Üç kapısı olan mescidin duvar yüksekliği yaklaşık 9 metredir.

▶ Mescidin o zamanlar "savmaa" denilen yaklaşık 24 m yüksekliğinde bir minaresi bulunmaktadır.

▶ Minarenin o dönem Emevî mimarisinin genel üslûbunu taşıdığı tahmin edilmektedir. Mescidde niteliği bilinmeyen on dört adet kandil koyma yeri vardır.

▶ Mescidin Ammâr b. Yâsir tarafından tamamlandığı ve bu sebeple onun İslâm'da ilk mescidi bina eden kişi olarak anıldığı söylenir.

Ammar bin Yasir, Müslümanlığını ilan eden ilk yedi kişiden biriydi. Müslüman oldukları için ailece bir dizi işkenceden geçmişler; annesi Sümeyye, İslam tarihindeki ilk şehit olmuş, babası Yasir ise aynı gün şehadet şerbetini içmişti.

Emevi dönemi ile ilgili bilgi sahibi olmak için tıklayın

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN