Sultan II. Abdülhamid dönemine ayna tutan 3 fotoğrafçı
Fotoğrafçılığa oldukça büyük bir ilgi duyan ve 33 bin fotoğraflık dünya çapında bir arşiv oluşturan Sultan II. Abdülhamid'in, hangi isimlere "Saray Fotoğrafçısı" unvanı verdiğini biliyor musunuz? Peki ya, Abdülhamid'in hapishanedeki mahkumların fotoğraflarını neden çektirdiğini? Sultan Abdülhamid dönemine ayna tutan 3 fotoğrafçının hayatını ve onların gözünden o döneme ait fotoğrafları sizlerle buluşturuyoruz.
1879 senesinde ise II. Abdülhamid tarafından "Sultan Fotoğrafçısı" unvanına layık görüldü.
Portre fotoğrafçılığının yanı sıra mimari eserlerin ve doğal güzelliklerin de fotoğraflarını çeken sanatçı, 1883'te Beyoğlu 214 numarada bir şube açtı.
Ayrıca Edirne'nin de bilinen en eski fotoğrafhanesi Kargopulo'ya aittir.
Osmanlı Hanedanı ve Devlet Adamları serisi, Kargopulo'nun en önemli çalışmalarından biridir.
Bir diğeri ise Sultan II. Abdülhamid'in emriyle hazırlanan ve sabıka kaydı haline getirilmesi düşünülen, mahkûmların portreleridir.
Ayrıca, turistlere satmak için kıyafetler ve meslekler dizisi hazırladı. İstanbul manzaralarının ve mimari eserlerin de fotoğraflarını çekti.
Kargopulo'nun fotoğrafları çeşitli ülkelerde sergilere katılır, eserleri birçok ödüle layık görülür.
İstanbul fotoğraflarından oluşan albümünün hediye edilmesi karşılığında, Karadağ Prensi Vukoviç kendisine "Danilo" nişanı verir.
İsveç ve Norveç Kralı II. Oskar çalışmalarını "Litteris et Artibus" Bilim ve Sanat Altın Madalyası'yla ödüllendirir. Bir altın madalya da Danimarka kralı 9. Christian'dan alır.