Arama

Türk Dil Bayramı nedir?

Karamanoğlu Mehmet Bey 1277'deki, "Şimden girü hiç kimesne kapuda ve divanda ve mecalis ve seyranda Türki dilinden gayri dil söylemeye" fermanıyla Türkçeyi ilk kez devlet dili olarak ilan eden hükümdar olmuştur. Mehmet Bey'in bu hamlesi günümüzde Türk Dil Bayramı'nın büyük bir ehemmiyetle kutlanmasını sağlayacaktır. İşte, Türk diline ve bu bayrama dair tüm detaylar...

  • 1
  • 10
KARAMANOĞLU MEHMET BEY FERMANI
KARAMANOĞLU MEHMET BEY FERMANI

🔹 "Şimden girü hiç kimesne kapuda ve divanda ve mecalis ve seyranda Türki dilinden gayri dil söylemeye." Bu sözler Karamanoğlu Beyliği'nin varisi Karamanoğlu Mehmet'e ait.

🔹 Karamanoğlu, kadim Türkçemizin günümüze kadar ulaşması ve dilimizin canlı kalması için 13 Mayıs 1277'de bu fermanı 7'den 70'e tüm ahaliye ilan etmiştir.

  • 2
  • 10
TÜRKÇENİN ÖNEMİ
TÜRKÇENİN ÖNEMİ

🔹 13. yüzyıla tekabül eden bu dönemde Farsça oldukça popüler bir dildir. Karamanoğlu Mehmet Bey ise Türkçe dışında dil kullanılmamasını istemiş ve bu doğrultuda kurallar koymuştur.

🔹 Bilhassa Türkçenin yaşatılması için elinden geleni yapmış ve adını tarihe altın harflerle yazdırmıştır. Mehmet Bey'in bu adımı, Türk kültür birikimi içinde oldukça önemli bir olay olarak tarihe geçmiştir.

2024 Türk Dünyası Kültür Başkenti

  • 3
  • 10
KARAMANOĞLU MEHMET BEY KİMDİR?
KARAMANOĞLU MEHMET BEY KİMDİR?

🔹 Türkçemizin dünya dillerindeki yerinden, Türk lehçelerinden ve Türk topluluklarından bahsetmeden önce kısaca Karamanoğlu Mehmet'i ve kurduğu beyliği anlatalım istiyoruz.

🔹 Karamanoğlu Mehmet Bey'in nerede ve hangi yılda doğduğu net şekilde bilinmese de subaşısı Kerimüddin Karaman Bey'in en büyük oğlu olduğu bilinmektedir.

  • 4
  • 10
KARAMANOĞLU BEYLİĞİ
KARAMANOĞLU BEYLİĞİ

🔹 Ömrü Moğol mücadelesiyle geçen Mehmet Bey, Türkçeyi ilk kez devlet dili olarak ilan eden, Karamanaoğulları Beyliği'nin üçüncü ve en büyük hükümdarıdır.

🔹 1261 ve 1277 yılları arasında beyliğin şehirleri arasında; Konya, Aksaray, Niğde, Kayseri, Sivas, Ankara, Akşehir, Afyon ve Kütahya yer almaktadır.

Türklerin tarihi başkenti Ötüken

  • 5
  • 10
TEVARİH-İ AL-İ SELÇUK
TEVARİH-İ AL-İ SELÇUK

🔹 21 yaşında beyliğin başına geçmiş ve 16 yıl beyliği idare etmiştir. 1277 yılında ise hayatı boyunca mücadele ettiği Moğollar tarafından şehit edilmiştir. Mezarı Karaman'ın Ermenek ilçesine bağlı Balkusan köyünde bulunur.

🔹 Bu ferman İbn-i Bibi'nin bir eserinde Farsça olarak geçmektedir. 15. yüzyılda Yazıcıoğlu Ali tarafından Tevarih-i Al-i Selçuk ismiyle Türkçeye çevrilmiştir. Eser günümüzde Topkapı Sarayı'nda muhafaza altına alınmıştır.

İbn-i Bibi kimdir?

13. yüzyılda yaşamış İranlı yazar ve tarihçidir. Kendisi, 13. yüzyıl boyunca Anadolu Selçuklu Devleti tarihi birincil kaynak yazarı olarak bilinir.

Yazıcıoğlu Ali kimdir?

Yazıcıoğlu Ali, 15. yüzyıl Anadolu'da yetişmiş en önemli tarihçilerimizden biridir.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN