Arama

Türkiye tarihini şekillendiren camilerimiz

Huzur ve sükunetin hakim olduğu camiler sadece ibadet edilen mekanlar değil aynı zamanda toplumların birlik ve beraberliğinin bir simgesidir. Rabbimiz camilerin dokunulmazlığını ve bu konunun önemini Kur'an'ın birçok ayetinde bildirmiştir. Unutmayalım ki, cami olan bir bölge, o bölgede Müslüman bir topluluğun olduğunu işaret eder. Her köşesi buram buram tarih kokan Anadolu'dan, İstanbul'a, Bursa'dan Diyarbakır'a, Adana'dan Erzurum'a farklı mimarideki camileri derledik.

  • 1
  • 29
SÜLEYMANİYE CAMİİ
SÜLEYMANİYE CAMİİ

Süleymaniye Camii Fatih ilçesinde, adını verdiği semtteki tepenin üzerindedir. Tarihi yarımadanın Haliç, Marmara, Topkapı Sarayı ve Boğaziçi'ni gören ortadaki en yüksek tepesinde olan eser, geniş bir avlu içerisindeki caminin çevresinde yer alan yedi medrese ile darüşşifa, darülhadis, çeşme, darülkurra, darüzziyafe, imaret, kütüphane ve dükkanların bulunduğu bir külliye olarak inşa edildi.

  • 2
  • 29
MİMAR SİNAN'IN KALFALIK ESERİ
MİMAR SİNAN’IN KALFALIK ESERİ

Kanuni Sultan Süleyman adına 1551-1558 yılları arasında İstanbul'da Mimar Sinan'ın "kalfalık eseri" olarak tanımladığı cami, medrese, kütüphane, hastane, hamam, imaret, hazine ve dükkanlardan oluşan Süleymaniye Külliyesi'nin bir parçası olarak inşa edildi. Klasik Osmanlı mimarisinin en görkemli yapılarından olan caminin, bugüne kadar gerçekleşen yüzü aşkın depreme rağmen duvarlarında en ufak bir çatlak oluşmamasıyla dikkatleri çekiyor.

Külliyenin ilk temel taşı, devrin büyük alimi Şeyhülislam Ebussuud Efendi tarafından konulmuştur. Yapı topluluğu yedi yıllık bir sürede tamamlanmış, 7 Haziran 1557'de törenle açılmıştır. Külliyenin inşası için yaklaşı 59 milyon akçe sarf edilmiştir.

Nasıl gidilir?

Eminönü'nden kalkan 32 numaralı otobüs sizi Şehzadebaşı Camii'ne götürecektir. Unkapanı-Aksaray hattından geçen araçlara binerseniz cami karşınıza çıkacaktır.

  • 4
  • 29
ADANA ULU CAMİİ
ADANA ULU CAMİİ

Ramazanoğulları Camii olarak da bilinen ve 16. yüzyılda yapılan Adana Ulu Camii bugün de ibadete açık. 1988 yılında Sabancı Merkez Camii yapılana kadar Adana'nın en büyük camisi olma özelliğini koruyan yapı 1509 yılında Ramazanoğlu Halil Bey tarafından inşa edilmeye başlanmış ancak 1541 yılında oğlu Piri Mehmet Paşa tarafından yapımı tamamlanabilmiştir.

Selçuklu ve Memluk üsluplarını taşıyan, 1998 Adana Ceyhan depreminde hasar gören Adana Ulu Camii, yapılan tadilatın ardından ibadete açılabildi.

Taş, tuğla ve yer yer her ikisinin birlikte kullanıldığı cami, türbe ve caminin batısındaki dikdörtgen planlı eski bölüm olmak üzere üç kısımdan meydana gelmektedir. Asıl caminin sade başlıklı bir sıra sütunla kıbleye paralel iki nefe bölünmüş harimine kuzeydeki avludan açılan sivri kemerli üç kapıyla girilmektedir. Siyah-beyaz taşlarla alternatif örülen kemerler birer sıra mukarnas, geometrik süsleme firiziyle süslenmiştir. Mihrap önü yüksek bir kasnak üzerine oturan kurşun kaplı soğanvari bir kubbeyle diğer yerler çapraz tonozlarla örtülmüştür.

Nasıl gidilir?
Saat Kulesi'nin hemen ilerisinde bulunan Ulu Camii'ye ulaşmak için çarşıdan camiye giden özel halk otobüslerine binerek Saat Kulesi'nde inip kısa bir mesafeyi yürüyerek ulaşabilirsiniz.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN