Usta marangoz Abdülhamid
Devletin içeriden ve dışarıdan çok büyük bir baskı altında olduğu yıllarda Abdülhamid, geleceği planlıyor, Osmanlı'yı şahlandıracak projeler üzerinde düşünüyordu. Çok yönlü ve sıra dışı bir padişahtı. Şehzadeliği döneminde başladığı marangozluğa padişahlığı süresince devam etti.
Giriş Tarihi: 10.02.2018
18:05
Güncelleme Tarihi: 10.02.2018
18:23
Sarayda kurduğu atölyede kendi tasarımı olan masalar mobilyalar yapıyordu. Yabancı devlet adamlarına ahşaptan oyma hediyeler gönderiyordu. Bu hem onun sanatçı yönünü ortaya koyuyor hem de çok boyutlu siyasi ilişkiler kurabilen devlet adamlığı yönünü gösteriyordu.
Sultan'ın marangoz ustalığını yerinde görmek isteyenler Süleymaniye'deki Eski İstanbul Müftülüğü, şimdiki Şeriyye Sicilleri Arşivi kütüphanesinin dolaplarına bakarak 19 ve 20. yüzyılın en iyi mobilya ustasının eserlerini görebilirler.
Sultan II. Abdülhamid Han'ın marangozluk aletleri ( Yıldız Sarayı)
Marangoz aletlerinin bulunduğu odadan çıktıktan sonra koridorun solunda yer alan hamam, yanan Kaskat Köşkü'nün yerine yaptırılmıştır. Hamamda "sıcaklık" ve "ılıklık" bölümleri ve bir de şömineli dinlenme odası bulunuyor.
Hamamın dinleme amaçlı yapılan bölümü.
Hamamın bulunduğu koridordan devam ettiğimiz vakit Küçük Mabeyn Köşkü karşımıza çıkıyor. Sultan II. Abdülhamid tarafından 1901 yılında çalışma ve dinlenme köşkü olarak inşa ettirildi. Sultan, bazı resmi görüşmelerini de burada gerçekleştirmiş, mekan sonraki padişahlar tarafından da bu amaçla kullanılmıştır.
Sultan II. Abdülhamid'e tahttan indirildiği haberi bu köşkte verildi. Sultan Vahidettin de Dolmabahçe Sarayı'ndaki ikametinden sonra Yıldız Sarayı'na yerleşerek mütareke döneminde görüşmelerini burada gerçekleştirdi.