7 maddede Corona virüsü ve tehlikeli bulaşıcı hastalıklar
Çin'de ortaya çıkan ve akciğer rahatsızlıklarına yol açan Corona virüsü dünya genelinde büyük bir infiale sebep oldu. Corona virüsü nedeniyle hayatını kaybeden kişi sayısı ise her geçen gün artıyor. Peki, Corona virüsü nedir? Corona virüsü nasıl bulaşır? Corona virüsünden korunma yöntemleri nelerdir? Corona virüsünün belirtileri nelerdir? Corona virüsüne dair merak edilenler ve diğer tehlikeli bulaşıcı hastalıklar…
Giriş Tarihi: 24.01.2020
18:10
Güncelleme Tarihi: 28.01.2020
13:35
Corona virüsü, Çin'de ortaya çıkan ve akciğer rahatsızlıklarına yol açan bir virüs türü. Çin'de Corona virüsü nedeniyle 25 kişinin yaşamını yitirmesi, dünyayı paniğe sürükledi.
Corona virüsü, genellikle hafif ve orta şiddette üst solunum yolu hastalıklarına neden oluyor.
CORONA VİRÜSÜNÜN YAYILMASINA NE SEBEP OLDU?
Açıklamalara göre, Corona virüsünü taşıyan ve Çin'in Wuhan kentinde hastaneye kaldırılan ilk hastaların çoğunluğunun deniz ürünleri toptan satış pazarının çalışanları veya müşterileri olduğu belirtildi.
Burada işlenmiş etler ve canlı hayvanların yanı sıra yemek için yılanlar da satılırken, bu yılanların genellikle vahşi doğada yarasa avlayarak beslendiği aktarıldı.
CORONA VİRÜSÜ İNSANLARA NASIL SIÇRADI?
Bu bilgiler ışığında, yeni tip Corono virüsünün yarasalardan yılanlara, sonra da insanlara sıçraması olasılığı üzerinde durulduğu belirtildi.
Ancak virüsün hem soğukkanlı (yarasa ve yılanlar) hem de sıcakkanlı (insanlar) konakçılara uyum sağlayıp sağlamadığı konusunda yeterli bilgiye sahip olunmadığı kaydedildi.
CORONA VİRÜSÜNE KARŞI AŞI TEDAVİSİ VAR MI?
Son 17 yılda farklı tipte Corona virüsü yüzlerce insanın ölümüne neden oldu. Hali hazırda yeni tip Corona virüs enfeksiyonu için onaylanmış bir aşı ya da antiviral tedavisinin ise henüz mevcut olmadığı biliniyor.
İnsan Corona virüsleri, ilk olarak 1960'ların ortasında tespit edildi ve şu ana kadar Çin, Suudi Arabistan, Güney Kore, Katar ve Ürdün'de görüldü.
CORONA VİRÜSÜNDEN KORUNMA YÖNTEMLERİ
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) akut solunum yolu enfeksiyonlarının genel bulaşma riskini azaltmak için önerilerde bulundu:
Akut solunum yolu enfeksiyonları olan kişilerle yakın temastan kaçınmak, Özellikle hasta insanlar veya çevresi ile doğrudan temas ettikten sonra sık sık el yıkamak, Çiftlik veya vahşi hayvanlarla korunmasız temastan kaçınmak, Akut solunum yolu enfeksiyonu semptomları olan kişiler öksürürken görgü kurallarını uygulamalıdır (mesafeyi korumalı, öksürürken ve hapşırırken tek kullanımlık kağıt mendil veya kıyafetlerle ağız ve burun kapatılmalı ve eller yıkanmalı), Sağlık kuruluşlarında, hastanelerde, özellikle acil servislerde standart enfeksiyon önleme ve kontrol uygulamalarını artırmak.