Bağımlılık yapan yiyecekler!
Günümüzün vazgeçilmezi olarak da adlandırılan işlenmiş gıdalar, bağımlılık benzeri bir etki oluşturuyor. Bilim adamlarının yaptığı araştırmalara göre pizza, çikolata, cips, kek, peynir, kurabiye gibi yoğun yağ ve rafine karbonhidratlar içeren gıdalar 'bağımlılık yapan' ve vazgeçilmesi en zor olan besinler arasında yer alıyor. Masum görünen bu gıdalar; nikotin, alkol ya da madde gibi bağımlılık yaratıyor. Sizler için bağımlılık yapan 10 besini derledik.
Giriş Tarihi: 15.12.2018
15:23
Güncelleme Tarihi: 15.12.2018
16:21
Bilim adamalarının yaptığı araştırmaya göre bağımlılık yapan bir diğer besin pizza. Bir dilim pizzada ise 300 kalori ve 10 gram yağ bulunuyor. Et ürünü eklendiğinde ise kalorisi 360 grama çıkıyor. Bağımlılık yapmasının nedenini bulundurduğu yağ oranıyla açıklayan bilim adamları olduğu gibi içerisinde bulunan peynirdeki casaein maddesinin de etkili olabileceğini söylüyorlar.
Yiyeceklerin lezzetini arttıran yağ, yenildiğinde ağızdaki tat hissi artırıp beyindeki somatosensori bölgesi aktif hale geliyor. Bu bölgenin aktif hale gelmesi ise kişinin bu yiyeceğe bağımlı hale gelmesine neden oluyor. Yüksek oranda tuz ve yağ içerdiği için sağlığa çok zararlı olan cips de hipotalamusu uyardığı için kişide gitgide daha fazla yeme isteği uyandırıyor. Bu nedenle de yağ içeriği fazla olan cips, pizza, patates kızartması gibi yiyecekler bağımlılık yaratabiliyor.
Ayrıca, yüksek yağ içerikli dolayısıyla yüksek kalorili yiyecekler beyindeki uyarıcı sinirleri etkiliyor, beyinde bulunan ve bağımlılığa ilişkin kimyasal bir madde olan dopamini uyarıyor ve yemekten alınan keyfi artırıyor.
Çikolatanın içinde teobromin ve kafein gibi psikoaktif maddeler bulunuyor. Bu tip maddeler merkezi sinir sistemini uyararak bağımlılığa neden oluyor. Bu psikoaktif maddeler dışında çikolata, beyinde mutluluk hormonu olarak bilinen seratonin ve keyif verdiği bilinen endorfin hormonlarının salgılanmasını sağlayarak bağımlılık oluşturuyor.
Bağımlılığın yanı sıra çikolata isteğine neden olan bir diğer sebep ise magnezyum eksikliği. Magnezyum eksikliği çikolataya karşı şiddetli bir istek duymanın nedeni olabiliyor. Magnezyum vücudun dengesi için önemli bir mineral. Badem, fındık, ceviz gibi kuruyemişlerle, muz ve koyu yeşil yapraklı sebzeler magnezyum içeriyor.
Kahvaltı sofralarının vazgeçilmezi olan peynir, uyuşturucu gibi bağımlılık yapıyor! Peynirin içindeki kazeinin insanda bağımlılık oluşturabilen bir kimyasal olduğu bilim adamlarının yaptığı araştırmalarda ortaya çıktı. Beynin bağımlılıkla ilişkili reseptörü olan opioidi harekete geçiriyor. Günlük peynir tüketiminizin 40-50 gram civarında olması öneriliyor.
Jambon, salam, sucuk ve sosis gibi et ürünleri aşırı yağlı ve tuzlu olmalarına ek olarak, üzerlerindeki koruyucu madde, sodyum nitratın, kanser riskini arttırdığı bilimsel olarak kanıtlandı. Pek çok yönden sağlıksız olan bu yiyecekler yerine işlemden geçmemiş etleri tercih edin