Arama

Enfeksiyon hastalıklarından korunma yolları nelerdir?

Kış aylarında artan hastalıkların nedeni çoğu zaman soğuyan havalar değil solunum yoluyla bulaşan virüs ve bakteriler. Kişiden kişiye öksürük ve hapşırık ile ortama yayılarak bulaşabileceği gibi, çevredeki cisimlere tutunma ve bu cisimlerin özellikle çocuklar tarafından ağızlarına götürmeleri şeklinde de bulaşabilir. Peki, vücutta enfeksiyon belirtileri nelerdir? Enfeksiyon hastalıklarından korunmak için neler yapılmalı?

  • 9
  • 17
ELİNİZİ DOĞRU YIKIYOR MUSUNUZ?
ELİNİZİ DOĞRU YIKIYOR MUSUNUZ?

15'e kadar ağır ağır sayılmalı

Öyle musluğun başına geçip, şip-şak suya sabuna dokunmak, sağlıklı ve olması gereken bir el yıkama değil. Eller sabunlanırken en az 15'e kadar ağır ağır sayılması gerekiyor ki eller acele olarak yıkanmış olmasın.

Bol su ve sabun

Bol su ve sabunla bilekleri de içine alacak şekilde avuç içi, parmak araları, parmak uçları ve özellikle tırnak diplerinin iyice temizlenecek şekilde ellerin yıkanması gerekiyor. Önce elimizi bileklerimizle birlikte ıslatmalı, ardından sabunla ovalama işlemine başlamalı. Bu esnada sudan tasarruf için musluk kapatılmalı.

  • 10
  • 17

El sırtlarına önem verilmeli

Çoğumuzun düştüğü bir hata, ellerimizde sadece avuç içlerimizin ve parmaklarımızın kirlendiğini sanmak! Oysa el yıkarken ellerimizin sırtını da çok iyi yıkamak gerekiyor. El sırtları diğer elin avucu ile iyice ovulmalı.

Elinizi nemli bırakmayın

Elinizi yıkadınız ama doğru yıkama kuralları henüz tamamlanmadı. Çünkü 'kendisi kurur' diye beklemek egzama ve mantar gibi bazı cilt hastalıklarına davetiye çıkarabiliyor.

  • 11
  • 17
KALABALIK ORTAMLAR MİKROP BULAŞINI KOLAYLAŞTIRIYOR
KALABALIK ORTAMLAR MİKROP BULAŞINI KOLAYLAŞTIRIYOR

Mikropların bulaşmasına sebep olan bir diğer neden ise okulların açık olması ve insanların soğuk havalarda daha çok kapalı ve sıcak olan alışveriş merkezleri, sinemalar, toplantı ve gösteri salonları gibi ortamlarda kalabalık olarak bulunmaları. Bu ortamlar yeterli havalandırılmadıkları için solunum yoluyla bulaşan mikropların çoğalmasını ve daha çok kişiye bulaşmasını kolaylaştırıyor.

  • 12
  • 17
Kapsamlı bağışıklama
Kapsamlı bağışıklama

Enfeksiyon hastalıkları görülen bölgelere seyahat edenlerin yada bu bölgelerden göç edenlerin aşılanması, çocukluk ve yetişkin aşılarının tam ve düzenli yapılması gibi. Bugün bağışıklama ile difteri, tetanoz, boğmaca, kızamık, kızamıkçık, bir kısım menenjit tipleri, çocuk felci, hepatit B, hepatit A, pnömokoksik pnömoni (zatürre), influenza (grip) ve kuduz dahil olmak üzere bir çok hastalığı kontrol etmek mümkündür.

Hamilelerde yapılan bağışıklama plasenta yoluyla bebeğe antikorların geçmesini sağlar. Emzirmekle de annenin antikorları bebeği bazı enfeksiyonlardan korur.

  • 13
  • 17
Koruyucu ilaçlar
Koruyucu ilaçlar

Hastalık ortaya çıkmadan o hastalığa karşı etkili ilaçların başlanmasıdır. Koruma amaçlı antibiyotik kullanımı ancak tehlikeli enfeksiyonlarla karşılaşma olasılığı bulunan kişiler için olmalıdır. Örneğin sıtmanın endemik olduğu ülkelere giderken sıtmaya karşı koruyucu ilaç kullanımı.

Antibiyotiklerin gelişigüzel, fazla miktarda ve sürede, hatalı kullanımı dirençli mikroorganizmaların ortaya çıkmasına ve sonuç olarak tedavisi güç enfeksiyonların gelişmesine neden olur.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN