Gök bilim alanında bilinmesi gereken terimler
Gök cisimlerinin konumlarını, devinimlerini, birbirlerine olan uzaklıklarının ölçülmesini, fiziksel ve kimyasal yapılarını konu alan gök bilimi; astronomi, kökenleri ve evrimleri ile gök cisimlerini açıklamaya çalışır. Öyle ki gökyüzünü gözlemlemek, Müslümanların Mekke yönünü bulmalarına yardımcı olmuş; gerçekleştirilen gözlem ve keşifler de, Batı dünyasındaki astronomi çalışmalarını büyük ölçüde etkilemişti. Gök bilim konusuna daha iyi hakim olabilmek için bilinmesi gereken terimleri derledik.
Önceki Resimler için Tıklayınız
Gök cisimlerini inceleyen bilim.
Sanatta İslamiyet'in güzelliğini alan medeniyetler, bilim ve teknolojide de Kur'an ışığında tüm dünyaya aydınlanmayı getirdiler. Batının kendi icadı veya çalışmaları olarak aksettiği birçok yenilik, aslında adeta güneşin doğuşu gibi şarktan kendini göstermişti. Birçok İslam bilim adamının yaptığı çalışmalar, keşifler ve icatlar hem şaşırtıcı hem de hayranlık uyandırıcı nitelikte. Üstelik Batı medeniyetlerinde de kendilerine hatırı sayılır şekilde yer edinmişler.
Gökkuşağı, güneş ışınlarının yağmur damlalarında veya sis bulutlarında yansıması ve kırılmasıyla meydana gelen ve ışık tayfı renklerinin bir yay şeklinde göründüğü meteorolojik bir olaydır. Gökkuşağında görülen yedi renk; kırmızı, turuncu, sarı, yeşil, mavi çivit mavisi, menekşedir.
On dördüncü asırda İran'da yetişen büyük matematik ve fizik bilgini Kemaleddin el-Farisi, zamanın büyük din ve fen alimlerinden Kutbeddin Şirazi'nin öğrencisiydi. Fiziğin temel konularından biri olan optik sahasındaki başarılı çalışmalarıyla tanındı. Gökkuşağının teşekkülünü izah etti.
Gökkuşağı oluşumunu izah eden matematik alimi Kemaleddin Farisi kimdir?