Lokman Hekim'den 10 şifalı bitki
Bir yandan hastalara şifa dağıtırken bir yandan da hikmetli sözleri ile nefisleri tedavi eden Lokman Hekim, tıp alanında hekimliğin atası olarak bilinir. Lokman'ın bütün bitkilerin özünü bildiği, dertlere şifa olacak reçeteler yazdığı ve çeşitli formüller geliştirdiği belirtilir. Türk edebiyatında da Lokman, hakim-filozof kimliğinden çok, hekim olarak öne çıkar. Sizler için hekimliğin atası olarak bilinen Lokman Hekim'den 10 şifalı bitki listesi derledik.
Giriş Tarihi: 23.02.2020
09:49
Güncelleme Tarihi: 12.05.2020
22:30
Ballıbabagillerden olan adaçayı, dişotu diye de tanınır. Akdeniz kıyılarının kır bitkisidir. Ülkemizde kışın sert geçmediği yörelerde, bahçelerde de tohumlardan üretilir. Hafif kireçli, kolay su geçiren, kuru toprakları sever. Tohumları Nisan ve Eylül'de ekilir. Şifası kenarları tırtırlı, buruşuk görülen, açık yeşil yapraklarındadır. Taen, uçucu yağ, acı madde ve B vitamini içerir.
*Adaçayı , tüm bedeni güçlendirir, kalp krizi tehlikesini azaltır. Adaçayı sirkesiyle de, yatalak hastalar uzunca bir süre masaj yapılırsa rahatlatıcı ve canlandırıcı etkisinden faydalanılır.
*Kramp, omurilik rahatsızlıkları, beze hastalıkları ve organ titrekliklerinde başarı ile kullanılır. (Günde iki fincan çay)
*Kan temizleyici etkisi vardır. Karaciğer hastalıklarında faydalıdır, vücuttaki toksinleri atar, safrayı söker. Mide ve bağırsak gazlarını, bulantıyı giderir. Mide sularının düzenli çalışmasını sağlar. Hazmı kolaylaştırır, iştah açıcıdır, ülsere ve ishale iyi gelir, idrarı artırır. (Günde en fazla 3 kahve fincanı )
*Kansızlığın iyileşme döneminde içilir. Böbrek ve mesane taşlarını daha rahat düşürmek için 80 gr olan yarım avuç adaçayı 1 litre suda haşlanır. Şeker ve küçük bir parça limonla çay gibi içilir.
LOKMAN HEKİM HAKKINDA BİLGİLERİ OKUMAK İÇİN TIKLAYIN
Bilinen 16 türü vardır. Şam çörekotu, kırk çörekotu bilinen türleridir. Karamuk, siyah susam ve çörekotu diye de anılır. Çörek otu, %35-40 oranında yağ, acı madde, uçucu yağ, saponin, tanen, nigelon (bronşit nöbetlerine karşı), thymochinon (öd söktürücü) içerir.
*Vücuda kuvvet ve zindelik verir; bal ile macun yapıp yenebilir. Anne sütünü artırır; balla yenmeye devam edilmelidir. Unutkanlığa faydalıdır, balla macun yapılıp yenmeli.
*Öksürük, balgam, nefes darlığı ve romatizmaya faydalıdır; balla karıştırılıp yenir veya macun yapılır. Grip ve nezleye, baş ağrısına; yağı burundan damlatılır veya çörek otu bir müddet sirke içinde bekletildikten sonra alınarak toz haline getirilir, tohumları kavrulur, tütsüsü buruna çekilir.
*Kulak için, sonradan meydana gelen üşütme, rüzgâr alma, iltihap tıkanıklıklarında; çörek otu yağı kulağa damlatılır. Diş ağrısı ve diş iltihaplanmalarında kullanılır; çörek otu sirke ile kaynatılıp ağızda gargara yapılır.
*Saçları besler, kepeği önler; çörek otu yağı saçlara sürülür. Çörek otunu balla kullanma tavsiye edilir. Yüksek dozajda almamak gerekir.
HAZRETİ LOKMAN'IN OĞLUNA ÖĞÜTLERİNİ OKUMAK İÇİN TIKLAYIN
Tropik bölgelerin ağacı olduğundan Türkiye'de meyveleri tam olgunlaşmamaktadır. Şeker, vitamin ve mineral açısından çok zengindir. Hurma aç karnına yenmelidir.
*Öksürüğü kurutur, balgamı söktürür, boğaz ağrısı ve bronşite iyi gelir, sırttaki ağrıları giderir. Kan yapar, kanamaları durdurur, beden ve zihin yorgunluğunu giderir, kansere karşı koruyucudur.
*Anne sütünü çoğaltır. Diş etlerini onarır. Taze hurmadan yapılan şurup karın ağrılarına ve mide kramplarına iyi gelir. Cilt lekelerini geçirir. Kirpikleri çoğaltır. Kaynamış suyu ile saçlar yıkanırsa koyulaştırır.
Ihlamurun çiçeği ilkbaharda toplanarak gölgede kurutulur.
*Kanı temizler ve kan dolaşımını düzenler, kansızlığa, kalp çarpıntısına ve karaciğer zafiyetine iyi gelir. İdrar arttırıcı özelliği vardır, böbrek ve mesaneyi temizler.
*Balgam söktürücüdür, göğsü yumuşatır, terletici, ateş düşürücü etkisi vardır. Gribal enfeksiyonları giderir. Astıma iyi gelir. Bronşite faydalıdır, öksürüğü keser.
*Ihlamur çayı göz banyosu olarak da kullanılır. Gözdeki kızarıklığı alır. Daima taze kullanılmalı bekletildiğinde içindeki aktif maddeler kaybolur.
Şifası kök, sap ve yaprak ve çiçeğindedir. Bitki ne kadar taze olursa tedavi gücü o oranda fazladır. Kışın kullanımı için Mayıs ayında toplanıp, kurutulmalıdır. Tohumları ise Temmuz- Ağustos aylarında toplanıp, gölgede kurutulmalıdır.
*Siyatik, lumbago ağrılarını giderir. Romatizma ağrılarında uygulanırsa kan dolaşımını uyaracağından ağrıların giderilmesine yarcımcı olur. Yalnız bu işleme deri kızarınca hemen son vermek gerekir.
*Kanı temizler, alyuvarları yeniler, kan yapıcıdır. Kan şekerini düşürür, ödemi giderir.