Protein nedir? Protein hangi besinlerde bulunur? Protein ile beslenmenin faydaları nelerdir?
Sağlıklı yaşamın en temel taşı olan protein ile beslenmenin faydası bir kez daha önemini ortaya koydu. Hangi besinlerden, ne kadar oranda protein almalıyız? Yetişkin bir insanın alacağı protein miktarı ne kadar olmalıdır? Vegan beslenen ve vejetaryen beslenen kişiler protein ihtiyacını nasıl karşılamalı? İşte uzmanların belirttiği protein ile beslenmenin detayları...
Önceki Resimler için Tıklayınız
Meyve ve sebzelerdeki protein miktarları ise, büyük bir kısmı su olduğundan protein miktarları azdır. Genellikle sebzeler %1-2, meyveler de %0,5- 1,0 oranında protein içerir.
En yüksek protein oranına sahip olan meyve Guava' dır. Bir fincanında ortalama 4,2 gram protein bulunur. Günlük protein ihtiyacının %8'ini karşılar. Bu miktar yaklaşık 112 kaloridir.
1 adet meyve günlük protein ihtiyacının yaklaşık %3'ünü karşılar.
Ülkemizde kolayca tüketebileceğimiz meyvelerde ise, başta avokado gelmektedir. Sırasıyla; kayısı, incir, kivi, böğürtlen, portakal, muz, ahududu ve şeftali yer alır.
Büyümenin hızlı olduğu evrelerde proteine olan ihtiyaç da artmıştır. Aynı şekilde, bebeklerde ve hamilelerde daha çok proteine ihtiyaç vardır.
50 kilogram gelen yetişkin kadın bitkisel besinlerle beslenirse, günde 1,37x50 = 68,5 gram
65 kilogram gelen yetişkin erkek ise, 1,37x65= 89,1 gram protein almalıdır.
Karışık beslenenlerde de, vücut ağırlığının kilosu başına 1 gram protein yeterlidir.
Hayvansal ürün tüketmemeyi ya da tüketememeyi ilke edinenler de, protein ihtiyacını; Soya fasulyesi, baklagiller, tahıllar, kuruyemiş gibi birçok besinden temin edebilirler.
100 gram soya fasulyesinin protein değeri 34 gram. (100 gram dana etinde ise 19-22 gram )
Deri alt kısmında ödem oluşabilir. En sık bacaklar, ayaklar ve ayak bileklerini etkiler.
Bağışıklık sistemi ciddi derecede etkilenir. Sık hastalanmak ve alerjiler gözlenir.
Kas kaybı görülebilir, orantısız bir vücut oluşur.
Saç dökülmesi ve incelmesi sık görülür.