Sosyoloji nedir, ne işe yarar? Sosyoloji kitapları ve önerileri...
Sosyoloji ya da toplum bilim, toplum ve insanın etkileşimi üzerinde çalışan bir bilim dalı; insan grupları ile toplumların bilimsel bir incelemesidir. Sosyolojiyle uğraşmaya yeni başlayan pek çok kişinin kafası, karşılarına çıkan yaklaşımların çeşitliliği nedeniyle karışacaktır. Bu noktada sosyolojinin hiçbir zaman, herkesin geçerli olarak kabul ettiği düşünceler bütününe sahip bir disiplin olmadığının bilinmesi gereklidir. Sizler için sosyoloji hakkında bilgileri ve bu alanda okunabilecek kitapları derledik.
Önceki Resimler için Tıklayınız
Sosyolojinin günümüzdeki konumunun, sosyolojinin başlangıç dönemlerinde gösterdiği özelliklerden ciddi ölçüde farklılaştığı açıktır. Her türlü farklı ya da karşıt iddiaya ve tanıma rağmen, ilk dönem sosyologlarının önemli ölçüde 'iyi bir toplum' arayışı/iddiası peşinde olduklarını söylemek mümkündür. Günümüzde ise, bu tavrın yanlışlığı konusunda bir mutabakat var gibidir. Artık sosyologlar, insanların davranış şekillerinin nedenleri ve davranışlarının imkan ve sonuçlarının neler olabileceğine ilişkin ilginç sorular sormakta, cevaplarını aramakta ve yaptıkları analizler sonucunda elde edilenlerle geleceğimizi inşa konusunda daha güçlü bir konuma gelebilme çabası içerisinde olmaktadırlar.
Sosyolojiyle uğraşmaya yeni başlayan pek çok kişinin kafası, karşılarına çıkan yaklaşımların çeşitliliği nedeniyle karışacaktır. Sosyolojinin, hiçbir zaman, herkesin geçerli olarak kabul ettiği düşünceler bütününe sahip bir disiplin olmadığının bilinmesi gereklidir. Bu nedenle sosyoloji bilim dalına ilgi duyanlar ve okumalar yapmak isteyenler için belli başlı birkaç kitap önerisi derledik.
"Sosyoloji, şaşırtıcı derecede karışık üne sahip bir konudur."
Sosyoloji: Kısa Fakat Eleştirel Bir Giriş yapıtında, hem toplumsal kuram hem de *görgül araştırma alanındaki tartışmalar, belli bir çerçeve içinde birleştiriliyor. Modernleşmeden sanayi toplumuna, sınıfların dönüşümünden modern devlete, kentleşmeden aileye, küreselleşmeden ulus-devletin geleceğine dek uzanan toplumsal kuramdaki var olan sorunlarla ilgili esin kaynağı olabilecek yaklaşımları canlı, çok boyutlu ve eleştirel bir bakış açısıyla ele alıyor. Kİtap, üniversite öğrencilerinin yanı sıra konu hakkında uzman olmayan okuyucular için de önemli bir başvuru kaynağı...
*Görgül: Yaşantılar ve denemeler yoluyla elde edilen (bilgiler, kavramlar).
"Her kim ki insani şeyleri bizzat kendi anlamını da katarak ölçmezse, kaba ve yüzeysel olmakla kalmaz, aynı zamanda yanlış da yapar."
Bu kitap yazarları tarafından bir "sosyolojie giriş" kitabı olmadığı şeklinde ifade edilse de, duyarlı sosyoloji arayışlarına ve sosyolojik duyarlılığa, sosyal bilimler anlayışına ve sosyal bilimleri anlamamıza, Frankfurt anlayışına ve Frankfurt Eleştirel Düşünürlerini anlamamıza katkı sağlamaktadır.
"Reklamlardaki ikna etme ve yutturmaca, reklamcıların utanma eksikliğinden daha çok bizim aldatılma arzumuzdan gelir."