Trans yağ nedir? Trans yağlar vücudumuza neler yapıyor?
Trans yağlar, ucuz bitkisel yağların yüksek basınç ve yüksek ısı altında hidrojenizasyonu ile üretiliyor. Uzmanların söylediklerine göre, işlem sırasında yağa, metal parçacıkları olan nikel oksit ilave ediliyor, bazen de nişasta ve kıvam verici kimyasallar katılıyor. Böylece yağın raf ömrü uzuyor, ucuza mal ediliyor. Peki, severek yediğimiz hangi besinlerde trans yağ var? Genellikle farkına bile varmadan günde ne kadar trans yağ yiyoruz? Bu yağlar en fazla ne kadar tüketilmeli, tehlike sınırı ne zaman aşılıyor, sağlığa etkileri nasıl ortaya çıkıyor?
Giriş Tarihi: 12.10.2019
09:41
Güncelleme Tarihi: 31.05.2020
10:10
TRANS YAĞIN ZARARLARI NELERDİR?
Kalp krizi: Trans yağlar atar damarlarının daralmasına ve sertleşmesine neden olur. Kandaki kolesterol miktarını artırır. Ateroskleroz adı verilen bu durum kalp sağlığı için zararlıdır.
Ayrıca alzheimer, diyabet, karaciğer bozukluğu, kadında kısırlık ve depresyon gibi sağlık açısından birçok tehlikeye yol açar.
Damarlarda kireçlenme, tıkanıklık ve bu tıkanıklığı müteakiben gerçekleşen ani kalp krizi ve felçler.
Zar yapısını bozmak suretiyle hücre fonksiyon bozukluğu, yani kanser.
Özellikle karın bölgesinde yağ birikimi ve kontrolsüz kilo alımı, obezite.
GÜNDE NE KADAR YAĞ KULLANMALIYIZ?
Yağsız yaşamın desteklediği yanlış yönlendirmeler etkisini kaybetti. Bunun yerine dengeli beslenmek adına yağ tüketimine de ihtiyaç duyduğu net olarak ortaya çıktı. Günlük enerji, düzenli hormon dizilimi, sağlıklı beyin fonksiyonu, sadece yağda eriyen A, D, E ve K vitaminlerinin emilimi bakımından yağ tüketimi oldukça elzem.
Tıpkı yiyecek gruplarında olduğu gibi yağları da kendi içerisinde dengelemek gerekiyor. Bu nedenle gün içerisinde tüketilmesi gereken yağ miktarını bir birim mısır özü/ay çiçek yağı, iki birim zeytinyağı ve bir birim tereyağı/margarin olarak dengelendiğinde bütün yağlardan yeterli ve dengeli miktarda tüketilmiş olur.
TRANS YAĞI HAYATIMIZDAN ÇIKARTMAK MÜMKÜN MÜ?
Trans yağlardan uzak durmak günümüzde artık mümkün değil. Ancak yapılan araştırmalara göre günde maksimum 0,5 gram trans yağ tüketmek gerekir. Fazlası tüm risklere davetiye çıkarmak anlamına gelir.
TRANS YAĞDAN NASIL UZAK DURULUR?
Kümes hayvanlarını pişirirken derisiz olarak tercih etmek gerekir.
Gıda paketi üzerinde bulunan içerik listesinde hidrojene yağlar ve trans yağ miktarını incelenmelidir. Fazla miktarda olanlar tercih edilmemelidir.
Eğer kullanmak isterseniz, yumuşak margarin (sıvı veya sprey) kullanılmalıdır.
Buharda pişirilmiş ve kızartma et daha sağlıklı olacaktır. Ekstra yağ eklenmemesi önerilir.
Süt ve süt ürünleri seçilirken az yağlı veya yağsız olanlar seçilmelidir.
Kepekli tahıllar, fasulye, bezelye, meyve ve sebze gibi doğal yağ oranı düşük; lif oranı yüksek besinleri tercih etmekte yarar vardır.
Market raflarında karşılaştığımız paketli ürünlere gelince ise, ambalajında "Trans yağ yoktur" logosunu gördüğünüz margarinleri ve diğer hazır gıdaları gönül rahatlığıyla satın alıp sofralarınıza taşıyabilirsiniz.