Türkiye'de yaşayan endemik hayvan türleri
Medeniyetler beşiği olan Anadolu toprakları, nadir bulunan bitki ve hayvan türleri bakımından oldukça zengindir. Özellikle endemik hayvan türleri, Türkiye'deki çeşitliliği artırmanın yanı sıra kültürel özellikleri de temsil etmeye başlamıştır. İşte coğrafyamızda yaşayan endemik hayvan türleri...
Önceki Resimler için Tıklayınız
Akbaş; çok zeki, cesur ve ailesine bağlı, Anadolu'ya özgü bir köpek ırkıdır. Türkiye'nin yerli köpek ırklarından biri olup sürü koruma köpeği olarak yetiştirilmektedir. Eskişehir, Sivrihisar, Emirdağ arasında, ender olarak da Polatlı-Haymana arasında rastlanmaktadır. Yaşam süresi yaklaşık 12 yıldır. Ağırlıkları erkeklerde ortalama 50 kg. iken, dişilerde 45 kiloya kadar ulaşabilir. Himayesinde gördüğü inek, koyun gibi hayvanlara ve birlikte yaşadığı insanlara karşı çok korumacı davranır. Ama kurt, çakal, ayı gibi hayvanlara karşı çok saldırgan olur. Evine gelen konuklara da kuşkuyla bakar. Anadolu'nun en eski koruma ve çoban köpeğidir. Bir koyun sürüsünü dağıtmadan tek başına ağıla kadar getirebilir. Safkan bir köpektir. Özgürlüğüne çok düşkündür. Akbaş; iri cüsseli, atletik yapılı, dururken ve hareket halinde son derece güzel ve zariftir. Anadolu'da kullanılan en eski koruma köpeklerinden birisidir.
Denizli iline özgü, yerel horoz ırkıdır. Ötüşüyle diğer ırklardan ayrılır. Denizli horozu yaklaşık 30 saniye kesintisiz ötebilir. Yöre halkının yetiştirmek için uzun öten horozları tercih etmesiyle zamanla kendiliğinden oluşmuş bir ırktır. Ortalama 3 kg canlı ağırlığa sahip olan bu tür ibik, renk ve vücut yapılarına göre üç ana gruba ayrılır.
Renklerine göre: Pamukkır, demirkır, al, siyah, kınalı, kürklü.
Vücut tipine göre: Yüksek boyun, küpeli, sülün olmak üzere üç tipi bulunur.
İbik durumuna göre: Dar ibik, geniş ibik tipleri bulunur. Gül ibik tipi zamanla kaybolmuştur.
Tavukları 2-2,5 kg ağırlığında, yumurta verimi yıllık 90-130 adettir. Denizli horozunun bacakları mor veya gri, gözleri siyah-sürmeli, kulakçık kırmızı üzerine beyaz benek veya yalnızca kırmızı, vücut rengi ise siyah, kırmızı ve kirli beyaz rengindedir.
Tiftik keçisi veya Ankara keçisi, Ankara'ya has bir keçi türüdür. Ataları, 13. yüzyılda Orta Asya'dan Anadolu'ya göçen Türkler tarafından, Hazar Denizi'nin doğusundan getirilmiştir. İç Anadolu'nun iklim özelliklerine adapte olmuş ve zamanla Ankara'ya özgü bir hayvan olmuştur.
Ankara Keçisi Ankara'nın bütün ilçelerinde yetiştirilmekle beraber, en çok ürün alınan ilçeler Ayaş, Beypazarı, Güdül ve Nallıhan'dır. Ankara'dan sonra en fazla yetiştirildiği iller Mardin, Bitlis ve Siirt illeridir. Sahip olduğu tiftik tüyü tekstil ürünü olarak oldukça değerlidir. Erkeklerinin canlı ağırlığı 35-55 kg, dişilerin ise 30-40 kg arasındadır.
Kars, Ardahan, Artvin, Erzurum, Ağrı, Iğdır bölgelerinde yetişen, saflığı tescil edilmiş, bölge şartlarına uyumlu, zeki bir çoban köpeğidir. Yüzyıllar önce sürüleri, Kafkasya'dan dağlarla ve Karadeniz'le Hazar denizi arasındaki bölgelerde diğer insanlardan ve hayvanlardan koruyan ve en aşağı 600 yıllık bir geçmişe sahip bir ırktır. Çok iyi koruyucu özelliğe sahip ve uyumludur; düşmana karşı hırçındır, pençelerini rahatlıkla kullanabilir. Pençe vurma özelliği vardır, çene yapısı kuvvetlidir.