Türkiye'de yaşayan endemik hayvan türleri
Medeniyetler beşiği olan Anadolu toprakları, nadir bulunan bitki ve hayvan türleri bakımından oldukça zengindir. Özellikle endemik hayvan türleri, Türkiye'deki çeşitliliği artırmanın yanı sıra kültürel özellikleri de temsil etmeye başlamıştır. İşte coğrafyamızda yaşayan endemik hayvan türleri...
Önceki Resimler için Tıklayınız
Tiftik keçisi veya Ankara keçisi, Ankara'ya has bir keçi türüdür. Ataları, 13. yüzyılda Orta Asya'dan Anadolu'ya göçen Türkler tarafından, Hazar Denizi'nin doğusundan getirilmiştir. İç Anadolu'nun iklim özelliklerine adapte olmuş ve zamanla Ankara'ya özgü bir hayvan olmuştur.
Ankara Keçisi Ankara'nın bütün ilçelerinde yetiştirilmekle beraber, en çok ürün alınan ilçeler Ayaş, Beypazarı, Güdül ve Nallıhan'dır. Ankara'dan sonra en fazla yetiştirildiği iller Mardin, Bitlis ve Siirt illeridir. Sahip olduğu tiftik tüyü tekstil ürünü olarak oldukça değerlidir. Erkeklerinin canlı ağırlığı 35-55 kg, dişilerin ise 30-40 kg arasındadır.
Kars, Ardahan, Artvin, Erzurum, Ağrı, Iğdır bölgelerinde yetişen, saflığı tescil edilmiş, bölge şartlarına uyumlu, zeki bir çoban köpeğidir. Yüzyıllar önce sürüleri, Kafkasya'dan dağlarla ve Karadeniz'le Hazar denizi arasındaki bölgelerde diğer insanlardan ve hayvanlardan koruyan ve en aşağı 600 yıllık bir geçmişe sahip bir ırktır. Çok iyi koruyucu özelliğe sahip ve uyumludur; düşmana karşı hırçındır, pençelerini rahatlıkla kullanabilir. Pençe vurma özelliği vardır, çene yapısı kuvvetlidir.
Mersin'in Tarsus ilçesine özgü çatalburun av köpeğinin ırkının saflığını koruması için uzun yıllardır yürütülen çalışmalarda önemli oranda başarı elde edildi. En belirgin özelliği burnu olan Çatalburun'un iki tane burnu varmış gibidir. Görsel olarak estetik olmasa da av sırasında bir avantaja döner. Çift burunları sayesinde diğer köpeklerden çok daha iyi koku alabilirler. Dar ve uzun kafaları oldukça güçlüdür. Tarsus'ta ayrık burun yapıları nedeniyle "çatalburun" adıyla anılan av köpeklerinin soyunun devamı ve saflığının korunması için özel çalışma yürütülüyor.
Ankara tavşanı, diğer adıyla Angora tavşanı uzun ve yumuşak tüyleriyle tanınır. Ankara keçisi ve kedisi gibi safkan tavşanlar, Ankara ilinden tüm dünyaya yayılmışlardır. En meşhur bilinen Angora kılı, angora koyunundan elde edilirdi ama sonradan (1700'ler sonrası) angora tavşanı daha bilinir hale gelmiş, tüyünün sıcaklık hissinden dolayı daha çok tutulmuştur.