Arama

Arakan bizim için meçhul bir yer değil

Türkiye'nin milli gelirine oranla dünyada en fazla kalkınma yardımı yapan ülke olduğunu kaydeden Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Bu büyüklükte bir kaynağı yardımlara ayırmak bizim için bir külfet veya israf değildir. Tam tersine bu, bizim için hem insani bir görev hem de bir vefa borcudur. Çünkü yardım faaliyetleri yürüttüğümüz ülkelerin pek çoğundaki halkların geçmişte bize hem muhabbetleri hem de sembolik düzeyde bile olsa yardımları vardır." dedi.

Arakan bizim için meçhul bir yer değil
Yayınlanma Tarihi: 6.09.2017 00:00:00 Güncelleme Tarihi: 06.09.2017 17:53

AK Parti Genişletilmiş İl Başkanları Toplantısı'nda konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Arakan'da yaşanan katliama ilişkin değerlendirmelerde bulundu ve"Arakan bizim için meçhul bir yer değildir" dedi.

"Yardım faaliyetleri yürüttüğümüz ülkelerin pek çoğunda halklarının geçmişte bize sembolik düzeyde de olsa yardımları vardır. 1. Dünya Savaşı yıllarında Arakan Müslümanları bizim zaferlerimiz için dua etmişlerdir. Bununla kalmamış gazetelere ilan vermişlerdir. Topladıkları paraları ülkemize göndermişlerdir. Arakan bizim için meçhul bir yer değildir." diye konuşan Erdoğan şöyle devam etti:

"Arakan'da insani dramın bilinmesi asla istenmiyor. Geçtiğimiz Ramazan ayında orada yardım faaliyeti yürüten tek kuruluş TİKA olmuştur. TİKA'nın yardım faaliyetlerini sürdürmesini temin ettik. Ben dün başkan ile bir görüşme yaptım. Yaptığımız görüşmeden sonra kapılarını açtıklar ve TİKA bin ton yardım gönderiyor.

BANGLADEŞ ZİYARETLERİ

Dışişleri Bakanımız, eşim, oğlum, bunun yanında Fatma Betül Sayan kardeşimiz, Ravza Hanım, gazeteciler bu gece Bangladeş'te olacaklar.

Bu kampları dolaşıp yardım dağıtacaklar. Bütün bunlarla birlikte önümüzde BM Genel Kurulu var. 19'unda başlıyor. Orada bütün yapacağımız görüşmelerde bizim önemli bir gündem maddemiz olacak. Kazakistan'da İslam İşbirliği Teşkilatı Zirvesi'nde de etraflıca ele alacağız. Mynmar yönetimini insani çözüm konusunda teşvik etmeyi sürdüreceğiz."

Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, daha çok çalışarak, en iyi kadroları göreve getirerek, milletten aldıkları desteği daha da yukarılara çıkarmanın gayreti içinde olduklarını bildirdi.

Erdoğan, AK Parti Genişletilmiş İl Başkanları toplantısında yaptığı konuşmada, milletin kendisiyle birlikte çocukları ve torunları için de aydınlık, huzurlu, mutlu, müreffeh bir gelecek tasavvur ettiğini söyledi.

Erdoğan, kararlılıklarının çok büyük önem arz ettiğini dile getirerek, bugüne kadar girdiği tüm mücadelelerden alnının akıyla çıkmış AK Parti'nin, önümüzdeki dönemde de aynı başarıyı, aynı şartlar içerisinde tekrarlayacağına inandığını kaydetti.

"GÖNÜLLERİN İNŞA VE İHYASI BÜYÜK ÖNEM ARZ EDİYOR"

Bundan sonra yapacaklarının çok daha farklı olduğunu ifade eden Erdoğan, sadece fiziki inşa değil, gönüllerin inşa ve ihyasının, fiziki inşadan çok daha büyük önem arz ettiğini söyledi. Fiziki olarak attıkları adımların kimseyle mukayese edilemeyeceğine işaret eden Erdoğan, çok ciddi bir dönüşüm ve değişim yaptıklarına işaret etti. Erdoğan, "Hala da yapıyoruz ve yapacağız da ama yeterli değil. Bu gönül inşa ve ihyasını özellikle halletmemiz lazım." dedi.

"Türkiye olarak sorumluluğumuz sadece kendi güvenliğimizi, kendi refahımızı sağlamakla sınırlı değildir." ifadesini kullanan Erdoğan, tarihin hiçbir döneminde milletin böyle kısır bir anlayışla, dar bir bakış açısıyla, ufuksuz bir vizyonla hareket etmediğinin altını çizdi.

"KALKINMA YARDIMLARI TUTARI 6,2 MİLYAR DOLAR"

Erdoğan, şunları söyledi:

"Bizim de bugün böyle bir hakkımız kesinlikle yoktur. Bizi güçlü kılan kendi imkanlarımız, kendi yaptıklarımız kadar, yakın çevremizden başlayarak, dünyanın her köşesindeki mazlumlara, mağdurlara verdiğimiz güçlü destektir.

BM Genel Kurulunda tüm ülkelerin gözlerinin içine bakarak 'Dünya beşten büyüktür' diye dile getirdiğimiz itiraz, insanlığın ortak vicdanının sesidir aslında. TİKA, AFAD, Kızılay gibi kuruluşlarımız ve sivil toplum örgütlerimizle dünyanın neresinde ve her ne sebeple olursa olsun yardım bekleyen herkese imkanlarımız ölçüsünde el uzatmanın çabası içinde olduk. Bu çerçevede Güney Amerika'dan Afrika'ya, Orta Asya, Kafkasya'dan Avrupa ve Balkanlar'a, Ortadoğu'dan Güney Asya'ya kadar dünya üzerinde faaliyet yürütmediğimiz bölge neredeyse kalmadı. Hamdolsun."

Erdoğan, Türkiye'nin imkanlarının tüm bu çalışmaları yürütmeye yettiğine vurgu yaparak, geçen yıl yapılan kalkınma yardımları tutarının 6,2 milyar dolar olduğuna işaret etti. Erdoğan, 2015'te 3,9 milyar dolar olan bu rakamın, bu yıl çok daha yüksek olacağını söyledi.

Böylece Türkiye'nin milli gelirine oranla dünyada en fazla kalkınma yardımı yapan ülke durumuna geldiğini ve bir numara olduğunu kaydeden Erdoğan, "Bu büyüklükte bir kaynağı yardımlara ayırmak bizim için bir külfet veya israf değildir. Tam tersine bu, bizim için hem insani bir görev hem de bir vefa borcudur. Çünkü yardım faaliyetleri yürüttüğümüz ülkelerin pek çoğundaki halkların geçmişte bize hem muhabbetleri hem de sembolik düzeyde bile olsa yardımları vardır." dedi.

"MERKEZİ FARKLI BİR YER"

Bunun son örneğinin Arakan Müslümanları olduğunu belirten Erdoğan, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Birinci Dünya Savaşı ve İstiklal Harbimiz döneminde Arakan Müslümanları bizim zaferlerimiz için dua etmişlerdir. Bununla kalmamış gazetelere ilanlar vermişlerdir. Düzenledikleri yardım kampanyalarında topladıkları paraları ülkemize göndermişlerdir. Bu ülkede bulunan şehitliklerimizde İngilizlere esir düşerek o bölgedeki kamplara gönderilmiş binlerce askerimiz metfundur. Esir kamplarındaki askerlerimiz, bölge halkıyla çok iyi münasebetler kurmuş, hatta bir kısmı savaş bittikten sonra orada kalmayı tercih etmiştir. Görüldüğü gibi Arakan bizim için meçhul bir yer, hiçbir ilgilimizin olmadığı bir coğrafya değildir.

Arakan'daki sıkıntının uzun geçmişi olan, karmaşık sebepleri bulunan, farklı hesaplarla sürekli kaşınan meselelerden kaynakladığını elbette biliyoruz. Medyada, özellikle de sosyal medyada dolaşan görüntülerin, resimlerin, haberlerin pek çoğunun da Arakan ile ilgisi yoktur. Bunu da bilmemizde fayda var. Bu resimlerin bir kısmı bizdeki Gezi olayları ve bölücü örgütün çukur eylemleri dahil dünyadaki pek çok hadisede kullanılmıştır. Merkezi, farklı yerdir."

Erdoğan, bölge ile ilgili provokasyonların sadece medya ile sınırlı olmadığına işaret ederek, bir anda ortaya çıkan ve arkası karanlık silahlı örgütlerden yerel devlet güçlerinin hukukla, insanlıkla bağdaşmayan davranışlarına kadar pek çok sorunun birlikte yaşandığının altını çizdi.

TÜM İNSANLIK ZARAR GÖRÜR

Erdoğan, Kuzey Kore'nin füze denemelerine ilişkin, "Böyle bir kavgada zararı taraflar değil, tüm insanlık görecektir. Kuzey Kore'yi bir an önce gerilimi tırmandıran eylemlerden ayrıca vazgeçmeye davet ediyoruz." dedi.

Erdoğan, AK Parti Genişletilmiş İl Başkanları Toplantısı'nda yaptığı konuşmada, Arakan'da Birleşmiş Milletler dahil neredeyse hiç bir uluslararası kuruluşun ve yardım örgütünün faaliyet göstermesine izin verilmemesinin yaşanan hadiselerin vehametini ortaya koyduğunu söyledi.

Arakan'da yıllar süren insani dramın bilinmesinin, gündeme gelmesinin asla istenmediğini belirten Erdoğan, geçen ramazan ayında bölgede yardım faaliyeti yürütebilen tek kuruluşun TİKA olduğunu dile getirdi.

Son gelişmelerin ardından yaptıkları görüşmelerde TİKA'nın bölgedeki yardım faaliyetlerini sürdürmesini temin ettiklerine dikkati çeken Erdoğan, dün TİKA Başkanı Serdar Çam ile görüştüğünü, TİKA'nın Arakan'daki kamplara bin ton yardım göndereceğini söyledi.

Bangladeş'e sığınmak zorunda kalan Arakanlı Müslümanların yaşam koşullarını yerinde incelemek amacıyla 7-8 Eylül'de Bangladeş'i ziyaret edecek heyette eşi, oğlu ve Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya , AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Ravza Kavakcı Kan'ın da yer alacağını söyleyen Erdoğan, ikinci etapta 10 bin ton yardım gönderileceğini, yardımların içerisinde gıda, ilaç ve kıyafetlerin de olacağını kaydetti.

Birleşmiş Milletler Genel Kurulunda da yapacağı bütün görüşmelerde, konuşmalarda Arakan'ın önemli bir gündem maddesi olacağını belirten Erdoğan, "Arakan meselesini hem Kazakistan'da yapılacak İslam İşbirliği Teşkilatı Zirvesi'nde de dile getireceğiz, etraflıca ele alacağız. Myanmar yönetimini bu meselenin insani bir zeminde çözümü konusunda teşvik etmeyi sürdüreceğiz. Arakan Müslümanlarının bölgesel hesapların kurbanı olmaması için hem kendimiz çalışacağız hem de tüm uluslararası mekanizmaları harekete geçireceğiz." dedi.

Şu ana kadar 30'a yakın ülke liderini aradığını, Arakan konusunda görüştüğünü ifade eden Erdoğan, özellikle İslam dünyasının liderleriyle görüşmelerinde bu konudaki hassasiyetler noktasında da çağrıda bulunduğunu anlattı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Bu mazlum halk, bölge üzerinde hesabı olan iki gücün arasında ezilmeyi kesinlikle hak etmiyor. Toprağın altındaki doğalgaz, petrol yatakları ve kıyılardaki limanlar için mücadele edenlerden tek isteğimiz, bunu masum insanların canı, kanı ve geleceği pahasına yapmayınız. Dünya, Suriye ve Irak'ta yaşanan hadiseler başta olmak üzere zaten yeteri kadar acıya, zulme, katliama şahit oluyor. Bunlara yenilerinin eklenmesini bir parça vicdanı ve ahlakı olan hiç kimsenin istemeyeceğine inanıyoruz. Bunun için diğer mazlumlarla birlikte Arakan'daki Müslümanlara sahip çıkmayı, sesleri olmayı, yardım elimizi uzatmayı sürdüreceğiz."

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN