Türk Tarih Kurumu Başkanı Prof. Dr. Refik Turan, kurum olarak üzerinde çalıştıkları "Osmanlı Devleti Atlası"nı en kısa zamanda çıkaracaklarını söyledi.
Şeyh Edebali Üniversitesinde düzenlenen bir programa katılmak üzere Bilecik'e gelen Turan yaptığı açıklamada, eski tarihi güncel ve yeterli hale getirmek için bazı çalışmalar içinde olduklarını ifade etti.
1800'lü yıllara ait bu harita, Osmanlı'nın Ortadoğu'daki topraklarını gösteriyor.
Turan, bilimin bir anda olup bitmediğini bir çalışmayla ortaya konulabildiğini belirterek Türkiye tarihine ilişkin yeni çıkacak bazı araştırmalarının bulunduğunu, Suriye konulu bir çalışma da yaptıklarını anlattı.
Osmanlı'da bir dünya haritası.
Özellikle Osmanlı Devleti Atlası'na ihtiyaç duyulduğunu dile getiren Turan, şöyle konuştu:
"Osmanlı Devleti Atlası ve genel anlamda bir Türk Tarihi Atlası yok. Var tarihte ama yeterli değil. En azından güncel ve daha yeterli hale getirmek için çalışmalarımız var. Mesela, atlas konusunda üç kıta diyoruz. Bu Osmanlı sınırları gene en belirgin ve münakaşasız gibi görünen sınırlar Avrupa'dır. Halbuki orası bile tartışmalıdır. Devir devir Osmanlı sınırları içeri girer dışarı çıkar, orada bile bir belirsizlik, bilgi noksanlıkları var."
OSMANLI SINIRLARININ ANLATILMASI
Osmanlı'nın sınırlarının tam anlamıyla anlatılması gerektiğini vurgulayan Turan, "Filmlerde görüyoruz Suudi Arabistan, yarım ada olarak Umman, Hint Okyanusu'na kadar Osmanlı Devleti'nin hakimiyetindedir. Orayı bile hariç tutarız biz. Bunu Avrupalılar yapıyor, kasıtlı yapıyor. Biraz bilgi noksanlığından maalesef biz de yapabiliyoruz. Kitaplara, görsellere de girebiliyor." dedi.
Osmanlı'nın en geniş sınırlarının Afrika'da olduğunu ifade eden Turan, "Maalesef bu sınırlar nereden geçiyor bugün belirgin bir içerikte değildir. Şiddetle ihtiyaç var. Zaman veremiyorum ama en kısa zamanda kurum olarak bunu gerçekleştirip kamuoyu ile paylaşacağız." değerlendirmesini yaptı.
Osmanlı döneminde Karadeniz'e ait bir harita.
Tarihi eserlerin önemine değinen Turan, şunları kaydetti:
"Öte yandan temel konuların eser şeklinde sunulması gerekiyor. Osmanlı tarihi kitabımız var ama güncellenmesi gerekiyor. Selçuklu tarihi araştırmalarımız var, daha bütün olarak sunulması gerekiyor. Bu çerçevede bir Haçlı tarihi yazdırmayı düşünüyoruz. Bu çerçevede bir İslam tarihi ve bazı temel kaynaklar var daha henüz Türk İslam tarihinde gün yüzüne çıkmamış. Onların da bir an önce de çeviri yapılıp kamuoyuyla paylaşılmasını istiyoruz."