'Dünyayı iyilik değiştirecek' ilkesiyle yola çıkan Diyanet İşleri Bakanlığı, her yıl düzenlediği 'Uluslararası İyilik Ödülleri'nin sahiplerini açıkladı. Yaptıkları iyiliklerle dünyada çığır açan kişilere verilen ödüllerle Diyanet İşleri Bakanlığı; insanlar, toplumlar ve ülkeler arasında bir iyilik zincirinin oluşmasına vesile olmayı amaçlıyor. Böylece İslam vakıf medeniyetinin, bugünün imkân ve dinamiklerine duyarlı bir anlayışla yeniden ihya ve inşası için farkındalık oluşturmak ve iyiliklerin hasedi yok edeceği düşüncesiyle insanların kusurlarını görmekten ziyade kötülüğe bile iyilikle karşılık veren bir fazilet medeniyetine sahip olduğumuza dikkat çekiyor.
Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş: "TDV Uluslararası İyilik Ödülleri aslında sadece bir ödül töreni ya da iyiliği ödüllendirme çalışması değildir. Kötülüklerin yeryüzünü kuşattığı, vicdanları esir aldığı bir dünyada iyiliği hâkim kılmak, gündem yapmak adına zihinlerde ve gönüllerde farkındalıklar oluşturmaktır. İyilik seferberliği başlamaktır. Esas amacımız budur." şeklinde konuştu.
Engelli hayvanlara protez yapan Mardinli Hasan Kızıl'a, Tanzanya'yı 1 milyon ağaçla donatmayı hedefleyen Sevde Sevan Uşak'a, İstanbul'da bakkalının bir kısmını kütüphaneye çeviren Kamber Bozan'a, Kanada'da lokantada parası olmayanlara ücretsiz yemek veren Yahya Hashemi ve Ala Abdelrazaq Jabur'a, geceleri İstanbul'da geceleri günde yaklaşık 500 evsize çorba dağıtan Mahmut Karaman'a, ABD'de ölüm döşeğindeki çocukları evlat edinen Libyalı Muhammed Bzeek'e, sokak çocukları için rehabilite çalışmalarında bulunan Kadıköy Tarihi Hasanpaşa Camii din görevlisi Levent Uçkan'a verilecek.
Ödülleri almaya hak kazananlar ve yaptıkları iyilikler şöyle:
HASAN KIZIL
Mardin'li olan 22 yaşındaki genç hayvansever, 200 hayvan için protez ve üreteç yaptı. Durumu ağır olan 2 hayvanı ise masraflarını karşılayarak yurt dışına gönderdi. Tek ayaklı kartala su hortumundan, ayakları olmayan kaplumbağaya dolap tekerleklerinden yaptığı tekerlekleriyle yürüttü. Geçmişte de teknolojik aletlerle uğraşan Hasan Kızıl, protez için parayla teklif edenleri geri çevirerek minik canların yürümesine, koşmasına vesile oldu.
SEVDE SEVAL USAK
Sevde Sevan Usak, Tanzanya'da Masaili bölgesinden bir çiftçi ile evlendi. O günden beri bölgedeki çocukların ve kadınların eğitimine destek oluyor. Sevde Sevan Usak, sadece bunlarla yetinmedi; Okul bahçelerine ağaçlar dikti, komşular için meyve bahçeleri yaptı. Yaşadığı Masaili bölgesinde elektrik ve su bulunmadığı için Türkiye'deki STK'larla görüşerek bölgeye su kuyuları yapılabilmesi için STK'ları harekete geçirdi ve bölgede 4 su kuyusu açılmasına yardımcı oldu. Sevde Sevan Usak, bir süre sonra Türkiye'den denemek üzere sorgum, fiğ ve arpa tohumları götürerek bölgeye ekti. Bunlarla birlikte bölgedeki açlığa bir çözüm olması açısından yine Türkiye'den sebze tohumları getirdi ve bunları eşiyle birlikte kuyulardan birinin yakın olduğu araziye ekti ve burada da çok verimli sonuçlar aldı. Bu araziye ektikleri sebzelerin yetişmesi sonucu sebzeleri Ramazan ayı boyunca tüm bölge halkına iftarlık olarak dağıttılar. Yakın bir zamanda Afrika'da bir okulun bahçesine 160 tane meyve ektiler ve bu süreçte bölgedeki tüm okulları ağaçlandırmayı planlıyorlar. Sevde Seval Usak'ın hedefi ise Afrika'yı bir milyon ağaçla donatarak, Afrika'nın çehresini değiştirmek.
KANBER BOZAN
Üsküdar'daki bakkalında kütüphane kuran Kanber Bozan, okudukları kitaplar karşılığında çocuklara bakkalından istediklerini ücretsiz veriyor. Başlangıçta gelir düzeyi düşük olan çocuklara yardımcı olmak ve çocuklara kitap okuma alışkanlığı kazandırmak amacıyla başlayan proje, çocuklar arasında kulaktan kulağa yayılarak bir bakkal kütüphanesi haline geldi. Mahallenin çocuklarının okumasını isteyen Kanber Bozan, çocukların kitapları sevmesine vesile oldu.
YAHYA HASHEMİ- ALA ABDELRAZAQ JABUR
Kanada Montreal'da bir lokanta işleten Hashemi ve Jabur, parası olmayanlara ücretsiz yemek veriyor. Aç olanı doyurmayı inancının gereği kabul eden Hashemi ve Jabur işletmenin kapısına İngilizce ve Fransızca yazdığı notla parası olmayanlara ücretsiz yemek verdiğini insanlara bildirdi. Bu yardım halkasına müşteriler bile katkıda bulunarak bir sonraki müşterilerinin hesabını ödüyorlar.
MAHMUT KARAMAN
Üniversitede akademisyen olan Karaman, her gece 500 evsiz için çorba ve ekmek dağıtıyor. Sakarya Üniversitesi Sosyoloji bölümü hocalarından Mahmut Karaman, kendi imkânlarıyla oluşturduğu panelvanıyla geceleri İstanbul sokaklarını turlayarak ihtiyaç sahiplerine çorba ve ekmek dağıtıyor. Aracının üzerinde "Komşum aç yatmayacak." yazan Mahmut Karaman, "bireysel olarak da yardım etmeyi öğrenmeliyiz" diyerek Aşhane projesiyle örnek oluyor. Bir gün herkesin maddi durumunun bozulabileceğini söyleyen Kahraman "Aşhane" isimi verdiği aracıyla geceleri muhtaç sahiplerine umut oluyor. Mahmut Karaman, eşi ile beraber ilk başlarda yoksul ailelere, yeni evlilere ev eşyası aldılar fakat son yıllarda Suriyeli ailelere ev tutup ikinci el eşyalarla evleri dönüştürdüler. Eski eşyalarını atacak olan evlerden bu eşyaları toplayıp Suriyeli ailelerin evlerine götürerek betonda yatan bu ailelere yardım ediyor.
MUHAMMED BZEEK
Ölüm döşeğindeki çocukları evlatlık edinen Bzeek, onlara sıcak bir yuva veriyor. Libya'dan ABD'ye 1978'de göç eden Bzeek şimdiye kadar ölüm döşeğindeki 80 çocuğu evlat edindi. Hastane köşelerinde terk edilen çocuklara bir ev, aile vererek gerçek sevgiyi tatmalarını ve böylece yaşama tutunmalarını sağlıyor. Amerika'ya göç ettiğinden beri evlat edinen Muhammed Bzeek evlendikten sonra eşiyle beraber evlat edinmeyi devam ediyor. Çift, 1995'ten sadece ölüm döşeğindeki çocukları evlat edinmeye karar verdi. Yakın tarihte eşini kaybetse de çocuklara ışık vermeye devam ediyor.
LEVENT UÇKAN
Kadıköy Hasanpaşa Camii imamı Uçkan, sokak çocuklarına rehabilitasyon yaparak onları hayata kazandırıyor. Cami eşrafıyla birlikte önemli günlerde ve belli zamanlarda yöre günleri yapmaya başladılar. Bu sayede mahallenin dokusunu koruyorlar. Muhtarlık ve hayırseverler aracılığıyla verilen akşam yemekleri sayesinde çok sayıda öğrenci 4 yıldır kahvaltı ve akşam yemeği için Hasanpaşa Camii'ne gidiyor.