Arama

Zekat vermede yanılma olursa ne yapılmalı? Zekat vermede yanılma olur mu? Zekat mükellefi zekatı nasıl vermeli?

Zekat mükellefi zekatı, gerçekten onu hak edenleri araştırıp bularak vermelidir. Peki, zekat vermede yanılma olursa ne yapılmalıdır? Zekat vermede yanılma olur mu? Zekat mükellefi zekatı nasıl vermeli? Diyanet'in İlmihal-1 "İman ve İbadetler" kitabında yer alan bilgilere göre, zekatı vermede yanılma olursa yapılması gerekenlere dair hakkında merak edilenleri derledik.

Zekat vermede yanılma olursa ne yapılmalı? Zekat vermede yanılma olur mu? Zekat mükellefi zekatı nasıl vermeli?
Yayınlanma Tarihi: 10.01.2019 00:00:00 Güncelleme Tarihi: 10.01.2019 16:26

ZEKAT VERMEDE YANILMA OLURSA NE YAPILMALIDIR?

Zekât mükellefi zekâtı, gerçekten onu hak edenleri araştırıp bularak vermelidir. Mükellef bu konuda gereken titizliği göstermez ve zekâtını ehil olmayana verirse borcundan kurtulmuş olmaz, zekâtını yeniden vermesi gerekir; çünkü zekâta ehil olan kimseyi araştırmada kusur etmiştir. Zekât mükellefi, gereken araştırmayı yapar, fakat fakir zannederek zekât verdiği kişinin zengin veya gayri müslim olduğu ortaya çıkarsa Ebû Hanîfe ve İmam Muhammed'e göre onun yeniden zekât vermesi gerekmez.

Ebû Yûsuf'a göre, zekâtını yeniden vermesi gerekir. Mâlikîler'e göre ise mükellef zekâtını araştırma ve incelemeden sonra ehil olduğunu zannettiği kimseye verir, sonra onun meselâ zengin veya gayri müslim olduğu ortaya çıkarsa, zekât malı tüketilmeyip geri alınması mümkünse geri alır, yoksa bedelini alır. İki durumda da mükellefin yeniden zekât vermesi gerekir.

Şâfiî mezhebinde yerleşik görüşe göre, insanın borcunu alacaklıya değil de başkasına ödediği zaman nasıl borcu düşmezse aynı şekilde zekât borcu da ehline ödenmediğinde mükellefin borcundan düşmüş olmaz

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN