Polisiye severler için birkaç yıldır düzenlenen ve bu yıl da 17-18 Kasım 2017 tarihleri arasında Pera Palace Hotel Jumeirah'da, düzenlenecek "3. Kara Hafta İstanbul Festivali" kapsamında, polisiye romanın dünyaca ünlü pek çok usta siması bir araya geliyor.
FESTİVAL DÜNYACA ÜNLÜ YAZARLARI AĞIRLAYACAK
Festivale dünyaca ünlü Anthony Horowitz, Charlie Higson, Arne Dahl, Tim Parks, Jo Nesbo, Jeffrey Moore, Cengiz Abdüllayev gibi polisiye alanında uluslararası üne sahip yazarların yanı sıra; Ahmet Ümit, Alper Canıgüz, Cenk Çalışır, Rıza Kıraç gibi Türk polisiyesinin önemli yazarları ve Türkiye Polisiye Yazarlar Birliği de katılacak.
Yürütme komitesinde Doğan Hızlan, Ahmet Ümit, Adnan Özer, Metin Celal gibi isimler ile Pera Palace Hotel Jumeirah Genel Müdürü Pınar Kartal Timer ve DenizBank Kültür-Sanat Danışmanı Perihan Yücel'i de bulunduran 3. Kara Hafta Festivali kapsamında, polisiye edebiyatı üzerine "James Bond: Romandan Sinemaya", "Polisiye ve Fantastik", "Cinayetin Gizemi" gibi oturumlar gerçekleştirilecek. Festival süresince koleksiyoner Ömer Atakan'ın, Bond filmleri ve romanlarına ait çok özel parçalardan oluşan koleksiyonu ziyaretçilere açık olacak. Ayrıca, İstanbul'da geçen "James Bond Rusya'dan Sevgilerle" filminin özel bir gösterimi de yapılacak.
Festivalin tam programı ise şu şekilde:
17 Kasım – 15.00 "Polisiye ve Gazetecilik" Cüneyt Ülsever, Haluk Şahin - Moderatör: Adnan Özer
17 Kasım – 16.00 "Fantastik ve Polisiye" Alper Canıgüz , Jeffrey Moore - Moderatör: Nazlı Berivan Ak
17 Kasım – 17.00 "Casuslar ve Casusiye" Cenk Çalışır, Ercan Akbay, Hesna Onbaşı, Sibel Köklü - Moderatörler: Algan Sezginturedi, Elçin Poyrazlar (Türkiye Polisiye Yazarlar Birliği'nin Katkılarıyla)
17 Kasım – 18.15 "James Bond Koleksiyonu" Ömer Atakan
17 Kasım – 18.30 "James Bond: Romandan Sinemaya" Anthony Horowitz, Charlie Higson, Karen Robinson - Moderatör: Sevin Okyay
17 Kasım – 20.00 "James Bond: Rusya'dan Sevgilerle"
18 Aralık – 15.00 "Cinayetin Gizemi" Ayşe Erbulak, Nuray Atacık, Shari Lapena – Moderatör: Cem Erciyes
18 Kasım – 16.15 "Yeni Polisiyeler" Ayfer Kafkas, Rıza Kıraç, Yonca Eldener – Moderatör: Faruk Şüyün
18 Kasım – 17.30 "Komşunun Polisiyesi" Cengiz Abdüllayev, Vasillis Danellis - Moderatör: Ceyhan Usanmaz
18 Kasım – 19.00 "Ahmet Ümit Yeni Romanını Anlatıyor" Ahmet Ümit
FESTİVALİN BU YILKİ KONUĞU IAN FLEMING
İlki Agatha Christie'nin doğumunun 125. yılı ve ikincisi ünlü yazar Georges Simenon şerefine düzenlenen Kara Hafta İstanbul Festivali'nin bu yılki teması ise, 1955 yılında otelde konaklayan ve yarattığı efsanevi MI6 ajanı James Bond karakteriyle bir fenomen haline gelen Britanyalı yazar Ian Fleming olarak belirlendi.
JAMES BOND KARAKTERİNİN YARATICISI
MI6 ajanı James Bond karakteriyle bir kült yazar hâline gelen Britanyalı gazeteci ve yazar Ian Lancaster Fleming, 1908 – 1964 yılları arasında yaşadı.
Ian Fleming, deniz subayı olarak görev yapan yazar ağabeyi Peter Fleming gibi İngiltere'nin Eton Koleji'nden mezun oldu ve buradan Kraliyet Askeri Akademisi'ne devam etti. Askeri Akademi'nin kendisine uygun olmadığını fark eden Fleming, kısa süre sonra buradan ayrıldı ve Reuters'ın ekonomi haber servisinde editör olarak görev yaptı.
JAMES BOND İSTİHBARAT TECRÜBESİ İLE DOĞDU
Ian Fleming, İkinci Dünya Savaşı'nda orduya alındı ve istihbarat görevlisi olarak çalıştı. Amiral John Henry Godfrey'in asistanı olarak donanmada görev alan Fleming, 1944 yılında 30 Commando adıyla bilinen elit komando timinin beyin takımının başına geçirildi. Verdiği başarılı emirler ve üstün plânlama zekâsı sayesinde kısa sürede istihbaratın en güvenilen subaylarından biri oldu. Ardından başka bir elit komando bölüğü olan T-Force'un yönetimi kendisine verildi.
Askeri istihbarat alanında yaşadığı bu tecrübeler, sonraki yıllarda James Bond romanlarında kullanacağı pek çok veri ve senaryo için kendisine alt yapı oluşturdu.
DÜNYANIN EN ÇOK OKUNAN KİTAPLARI ARASINA GİRDİ
Gazetecilik ve istihbarat tecrübelerinden faydalanarak yarattığı, 007 kod adıyla anılan gizli ajan James Bond karakteri, ona dünya çapında ün kazandırdı. İlk Bond romanı olan Casino Royal'i 1953 yılında yayımladı ve bu roman kısa sürede üç baskı yaptı.
"Rus ruletinin tamamiyle aynısıydı. Korku dürtüydü. Onlar için ilerlemek geri çekilmekten daima güvenliydi. Düşmana karşı ilerlersin ve mermi seni belki ıskalayabilir. Geri çekilirsen, yan çizersen, ihanet edersen mermi asla ıskalamaz."
1953 – 1966 yılları arasında on bir Bond romanı daha yazan Fleming'in Bond serisi, 100 milyon adedin üzerinde sattı ve dünyanın en çok okunan kitapları arasına girdi. Fleming'in Bond serisinden son iki kitabı ise, vefatından sonra yayımlandı.
James Bond romanlarının yanı sıra, iki kısa hikâye kitabı bulunan Fleming, The man from U.N.C.L.E. adlı ikinci bir casusluk romanı serisine daha sahip. 1957 yılında kurgu olmayan romanı The diamond cities'i yazan Fleming, 1964 yılında Chitty chitty bang bang adlı bir çocuk romanı yayımladı.
Ian Fleming, Times gazetesinin 2008 yılında yayımladığı "1945'ten bu yana en iyi 50 İngiliz yazar" listesinde 14'üncü sırada yer aldı.
DÜNYA TARİHİNİN EN UZUN SİNEMA SERİSİ
Sinemaya uyarlanan efsane karakter James Bond'u, beyaz perdede 7 ayrı aktör, 26 filmde canlandırdı. 1962 yılında vizyona giren Dr. No'dan bu yana devam eden film serisi, dünya tarihinin en uzun sinema serilerinden biri olma başarısını elde etti.
"Birinci kez rastlantıdır. İkincisinde değildir. Üçüncüsü ise düşman davranışıdır."
Romanların ve filmlerin başarısı, başka yazarların da James Bond romanları yazmasını beraberinde getirdi. Bu yazarlardan ikisi, Kara Hafta'nın konukları arasında olan ünlü polisiye yazarı Anthony Horowitz, Ian Fleming ailesi tarafından yeni James Bond macerasını yazmak için seçildi ve 2005'te Trigger Mortis adlı macerayı yazdı. Aktör, komedyen ve yazar Charlie Higson da Genç Bond serisinin yazarı.
FLEMING'İN HAYATI 6 FİLME KONU OLDU
Ian Fleming'in kendi yaşam öyküsü de 6 filme konu oldu. Milli Kütüphane verilerinden 1965 yılından itibaren tüm James Bond kitaplarının Türkçe'ye çevrildi. Günümüzde ise, James Bond'un Türkçe çevirilerinin baskısı yok.
6-7 EYLÜL OLAYLARINDA İSTANBUL'DAYDI
1955'te İstiklal Caddesi başta olmak üzere İstanbul'un birçok yerinde Rum azınlığa karşı saldırılar gerçekleştirilen 6-7 Eylül olayları sırasında Ian Fleming, İstanbul'daydı. İngiltere'nin istihbarat servisi MI6'nın bir görevlisi olan ve majestelerinin hizmetinde bulunan Fleming, İstiklâl Caddesi'nde, bir rastlantı(!) sonucu olayların tam göbeğindeydi.
Fleming bunu hiç saklamadı. Yine tesadüfen(!) aynı tarihlerde İstanbul'da yapılan bir Interpol toplantısına katıldığını, oteline dönerken de Galatasaray'da ortalığı yakıp yıkan kalabalık bir grubun tam ortasında kalakaldığını söyledi. Ian Fleming'in Interpol örgütüyle nasıl bir ilişkisi olduğu ise, hiç bilinemedi. Daha da tuhafı, İstanbul'a Interpol toplantısına katılmak için geldiğini söyleyen Fleming'in bu toplantıya hiç katılmadığı da anlaşıldı.
OLAYLARDA FLEMING'İN PARMAĞI MI VAR?
6-7 Eylül olaylarının hemen ardından, Sunday Times gazetesinde "İstanbul'da Büyük Ayaklanma" başlıklı, tümüyle görgü tanıklığına dayanan ve olayları neredeyse naklen anlatan, imzasız bir haber yer aldı. Tam iki yıl sonra, 1957 yılında Bond romanlarının en ünlüsü olan "Rusya'dan sevgilerle" adlı kitap piyasaya çıktı. Romanda olaylar, çoğunlukla İstanbul'da geçiyordu.
Bond karakterine ve romanlarında yazdığı olaylara kendinden birçok detay yerleştirdiği bilinen Fleming için usta gazeteci Murat Yetkin, "Meraklısı için entrikalar kitabı"nda şu ifadelere yer verdi: "Çok sonra, Ian Fleming'in İngiliz Gizli Servisi için çalışan kurt bir istihbaratçı olduğunu ve defalarca İstanbul'a görevli olarak gelip gittiğini öğrenecektim. Mesela Türkiye'nin en karanlık dönüm noktalarından olan 6-7 Eylül 1955 olayları sırasında İstanbul'daydı". Ian Fleming'in olaylar üzerinde rolü olup olmadığı ise, kesin olarak bilinmiyor.