Avusturya-Macaristan İmparatorluğu'nda donanma hekimi olan Dr. Dezso Bozóky'nin 1905'te Osmanlı İmparatorluğu'nda çektiği fotoğraflardan oluşan Macaristan'daki özel arşivi, Kağıthane'de bulunan Macar Kültür Merkezi'nde sanatseverlerin beğenisine sunuldu. Budapeşte Hopp Ferenc Asya Sanatlar Müzesi, Kolta Galeri ve Macar Kültür Merkezi'nin ortak sergisi olarak, Tamas Katko'nun kuratörlüğünde açılan 'Osmanlı İmparatorluğu'na Bir Ziyaret' başlıklı sergi 56 fotoğraf karesinden oluşuyor.
ELLE RENKLENDİRİLDİ
Bozóky'nin, elle renklendirilen cam dia-pozitifleri arasında İstanbul'un günlük yaşamına dair ilginç kareler yer alıyor. Arşiv görsellerinden en dikkat çeken görselleri Rumeli Hisarı ve Aşiyan'ın 1905'te çekilen fotoğraflar ile Tarihi Yarımada'da çekilen kareler. Sergide ilk kez Türk sanatseverlerle buluşan görseller arasında 1905'te fotoğrafı çekilerek renklendirilen Tekfur Sarayı'nın görüntüsü de yer alıyor.
'ESKİSİ KADAR BÜYÜLEYİCİ'
Ücretsiz gezilebilecek serginin 18 Şubat'a kadar açık kalacağını belirten Macar Kültür Merkezi Müdürü Gabor Fodor, "Dezso Bozoky, 8 Eylül 1871'de, Avusturya-Macaristan İmparatorluğu'nun önde gelen şehirlerinden Nagyvárad'ta dünyaya geldi. Entelektüel bir ailede doğan Bozoky, aynı zamanda hukuk tarihçisi ve yazardı. 1904'te Avusturya Macaristan İmparatorluğu Deniz Kuvvetleri'ne katılan Zenta ve Taurus isimli savaş gemilerinde görev yapan Bozóky, 1905'te Osmanlı topraklarına ulaşarak bilinen ilk fotoğraf karelerini hazırladı. 1957'de yaşamını yitiren sanatçının eserleri Ferenc Hopp Asya Sanatlar Müzesi'nin arşivinde saklı bulunuyordu. Fotoğraf karelerinin üzerinden 1 asır geçmiş, manzara değişmiş olsa da tarihi değer taşıyan bu fotoğrafların günümüzde eskisi kadar büyüleyici oldukları kuşkusuz" dedi. (Milliyet)