Uzun ve dolu müzikal geçmişinin ardından ilk kez solo albümü ile müzikseverlerle buluşan İsmail Tunçbilek, sergilediği performanslarla dünyanın çeşitli bölgelerinde ayakta alkışlandı. Dünyanın en iyi bağlama virtüözlerinden biri olarak gösterilen ve ünü kilometrelerce öteyi aşan Tunçbilek, Ortadoğu'da da ilgiyle takip edilen bir müzisyen…
BU KEZ DE YORUMCU KİMLİĞİ İLE KARŞIMIZDA
Bağlama virtüözü İsmail Tunçbilek'in "Menkıbe" adını verdiği albümünde 11 eser var. Tüm düzenlemeler ise kendisine ait. Tunçbilek, kendi besteleri ve müzisyen dostları ile ortak kaleme aldığı eserlerin dışında, Mahsuni Şerif, Neşet Ertaş gibi ustalara ait unutulmayan iki eseri de yeniden yorumladı. Albümün imaj fotoğrafları Mehmet Turgut tarafından çekildi.
'BU AĞIT AYLAN'A ÖZEL'
Albümde bir de Aylan'a özel bir ağıt var. Tunçbilek bununla ilgili hikayesini şöyle anlatıyor:
"Bir gün uyandım, haberlerde çocuğun bedeni sahilde. Benim sinirler attı. 3 yaşında kızım var, o da öyle yatar, kafam gitti. İşlerimiz var, saz çalamıyoruz. 10 gün geçti, sazı aldım elime ve direkt bu parçayı çaldım. "Usta üstüne görüntüler koyalım bu parçanın" dediler. Para derdinde ya herkes. İnsanların duygularını sömüreceğiz ya. "Benim öyle bir derdim yok, bunu çok sonra paylaşacağım, bunu sadece Aylan'a yaptım" dedim. Bu ona özel bir ağıt."
Albümde bulunan eserler:
1. Menkıbe
2. Sarhoş
3. Kendim Etim Kendim Buldum
4. Umut – Enstümantal
5. Ne Garip Değil Mi
6. Belo – Enstrümantal
7. Vaha
8. Yalnız- Enstrümantal
9. Kara Gözlerine
10. Derdin Ne
11. Aylan - Enstrümantal
13 YAŞINDA SOLO SAZ DALINDA BİRİNCİLİKLER ALDI
1977'de Bursa'da doğdu. Babasının da müzisyen olması (Sabri Tunçbilek) onun müzikte çok farklı yönlerde gelişmesine yardımcı oldu. Uludağ Üniversitesi THM Korosu ile çalışmalarda bulundu. 13 yaşına kadar TRT THM repertuvarının yüzde 90'nını bitirdi. Babası ona klasik Türk müziği notaları, saz semaileri, peşrevler, longalar ve klarnet metotları çaldırmaya başladı. 13 yaşında üniversitelerarası THM yarışmalarında solo saz dalında birincilikler aldı. 16 yaşında İbrahim Tatlıses ile profesyonel sahne ve kayıt çalışmalarına başladı.
Değişik ülkelerde, konserlerde ve ünlü sanatçıların albümlerinde bağlama çaldı. 17 yaşında ilk müzik yönetmenliği tecrübesini İbrahim Tatlıses'in Fırat albümünde yaşadı. 1998 yılında Kahire'ye gitti. Kahire'deki müzik camiası onu zaten ismen tanıyordu. Ortadoğu'nun müzik kompozitörlerinden Ömer Hayrat, Emir Abdül Megect, Tarık Akif Yahya gibi ustalarla çalışmalarda bulundu. Maestrosu Ömer Hayrat olan Mısır Senfoni Orkestrası ile konserler verdi. Birçok ünlü sanatçıyla çalışıp albüm yönetmenliği yaptı. Artık Ortadoğu'da tanınan ve aranan müzik kompozitörlerinden biriydi. Bağlamayı Ortadoğu'ya tanıttı. 2001 den bu yana İstanbul'da yaşıyor. Uzun yıllardır dünyanın birçok yerinde festivallerde Türk müziğini temsilen çalışmalar yapıyor ve bağlamayı, yaptığı müziği insanlarla paylaşıyor. 2007'de Aytaç Doğan ve Hüsnü Şenlendirici ile birlikte "Taksim Trio" adı ile ilk grup albümünü yayındı.