İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Uysal, 5. Uluslararası CNR Kitap Fuarında Kısakürek'in vefatının 35. yıl dönümü dolayısıyla Necip Fazıl Kısakürek Kültür ve Araştırma Vakfı ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür AŞ'nin ortaklaşa hazırladığı "Bir Şiir Bir Hayat Çile" sergisini ziyaret etti.
BU PROJE KİTAP FUARIYLA SINIRLI KALMAMALI
Ziyaret sonrası Necip Fazıl projesini açıklayan Uysal, Fazıl'ın son yüz yılda ülkenin yetiştirdiği en önemli fikir insanlarının başında geldiğini ifade ederek, Necip Fazıl gibi önemli bir isim için hazırladıkları projenin kitap fuarıyla kısıtlı kalmasını istemediklerini söyledi ve şöyle devam etti:
"Bu serginin İstanbul'da daimi olmasını istiyoruz. Kısa zamanda İstanbul'a kazandıracağımız Necip Fazıl Kültür Evi, Necip Fazıl Müzesi -ismi ailesi nasıl isterse- için bu süreçte yine Necip Fazıl'ın ailesi ile çalışacağız. Necip Fazıl'ın ailesi kendi imkanlarını ortaya koydular. Necip Fazıl gibi isimler kamuoyunun ortak değerleri. Bazen aileler bu ortak değerleri fazla sahipleniyorlar ama görüyoruz ki Necip Fazıl'ın ailesi hukuken kendilerine ait olan bu hakkı herkesle paylaşmak istiyor. Kendilerine çok teşekkür ediyorum."
SERGİDE ÜSTAD'IN EŞYALARI OKURLARLA BULUŞTU
Necip Fazıl Kısakürek Kültür ve Araştırma Vakfı tarafından düzenlenen sergide, Kısakürek'in özel eşyaları, kitapları, defterleri ve fotoğrafları özel bir tema eşliğinde sunuluyor.
Serginin müzik planlaması Osman Duman tarafından yapılırken, tasarım uygulama da Zanexpo - Erhan Nuhoğlu imzası taşıyor. Kısakürek'in "Çile" şiirinden yola çıkılarak hazırlanan ve dairesel bir düzene sahip olan sergide, şiirden bazı kısımlar yer alıyor.
Serginin küratörlüğünü üstlenen Necip Fazıl Kısakürek Kültür ve Araştırma Vakfı Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Şeyma Kısakürek Sönmezocak, yaptığı açıklamada, Kısakürek için "Bir Şiir Bir Hayat" sergi serisini başlattıklarını söyledi.
ŞİİRİN İÇİNDE DOLAŞIYORMUŞ GİBİ
Necip Fazıl Kısakürek'in en bilinen şiirinin "Çile" olduğunu belirten Kısakürek, "O yüzden serinin ilk sergisi 'Çile' olmalıydı. Biz bu sergide Çile şiiri akışı içinde Üstad'ın yaşadığı fikir buhranı, sonsuzluğu araması, Allah'ı arama gayesini yansıtmaya çalıştık. Zaten şiir için de 'Mutlak hakikati aramadır' der Üstad. Dolayısıyla bir Üstad sergisi oluştururken bu zemine oturtmak bizim için daha anlamlı oldu." diye konuştu.
Kısakürek, farklı yerlerde de açılması planlanan "Çile" sergisinin ardından farklı şiirler için sergi açacaklarını vurgulayarak, şunları kaydetti:
"Olabildiğince 'Çile' şiirindeki can alıcı noktaları dekor olarak yerleştirdik. O buhranı vermeye çalıştık. Siz farkında olmadan bir yuvarlak geziyorsunuz aslında. O da çile şiirindeki 'Zamanın raksı ne, bir yuvarlakta? / Sonum varmış, onu öğrensem asıl?' dizelerine işaret ediyor. Böyle küçük detaylar var. Biraz dikkatle aslında o bütün çok iyi değerlendirilebilir. Buraya gelenler, kendilerini şiirin içinde dolaşıyormuş gibi hissedecek."