İran'ın sinema ile tanışması 1900'lü yılların başında gerçekleşiyor. Ülkede ilk uzun metraj film Ermeni asıllı yönetmen Ovans Oganyas tarafından çekilen Abi ve Rabi oluyor. 1970'lerden itibaren ise Abbas Kiyarüstemi ve Cafer Panahi önderliğinde, onca baskıya ve sansüre rağmen yepyeni bir sinema anlayışı ile birlikte daha modern bir anlatıma kavuşan İran Sineması 1990'lardan sonra tüm dünyaya yayıldı. Daryuş Mehrcui, Cafer Panahi, Mecid Mecidi, Asghar Farhadi, Abbas Kiyarüstemi başta olmak üzere dünya çapında tanınmış ve birçok yönetmene ilham olmuş sinemacılar barındıran İran, sinema sanatının icra edildiği önemli ülkelerden biri.
YÖNETMENİN HAYATI VE FİLMOGRAFİSİ
Asgar Farhadi, 1972 doğumlu, İran asıllı bir yönetmendir. Şimdiye kadar oluşmuş, yedi filmi mevcutken, ilk uzun metraj filmini, 2003 yılında yayınlamış ve ödüllerle dolu kariyerine ilk adımı bu şekilde atmıştır. İsmini duyurması "About Elly" filmiyle olmuş, Altın Ayı Ödülü'nü alarak dikkatleri üzerine çekmiş; fakat asıl büyük çıkışı "A Separation" (Bir Ayrılık) filmiyle olur ve En İyi Yabancı Film Oscar'ını alır. Böylece hem kendi ülkesinde hem de dünya basınında adından daha fazla söz ettirmeye başlar.
Daha sonra gelen "Le Passe"(Geçmiş) filmiyle yine Oscar ve Cannes için aday olmuş fakat 2013 senesinin sinema adına dikkat çeken filmlerle dolu olmasından ödülleri diğer adaylara kaptırmıştır. En İyi Yabancı Film Oscar'ını önde gelen auteurlerden biri olan "Haneke'nin Amour" filmi, Cannes Altın Palmiye Ödülü'nü de başka bir filme kaptırmıştır. Asghar Farhadi, 2017 yapımı Forushande "The Salesman"(Satıcı) filmiyle tekrar adından söz ettirir ve Oscar'ı yine evine götürmeyi başarır.
İRAN YENİ DALGASININ EN ÖNEMLİ İSİMLERİNDEN BİRİ
Sinematografisinde rol oynayan önemli faktörler
İran yeni dalga sinemasının son jenerasyonunun en önemli isimlerinden olan Farhadi, filmlerinde akıcı diyaloglara yer verirken bizden de bu diyalogların her daim içinde olmamızı ister. Kesinkes iyi olduğu düşünülen birinin bir diğer sahnede genel yargılar çerçevesinde kötü bir şey yaptığına veya yapabileceğine tanıklık ederiz. Bu tasarrufu yapabilmemiz için diyaloglara gizli anlamlar saklar yönetmen. Biraz yorucudur Farhadi filmleri, fazla diyalog içerir ve durum sinemasıdır.
Aksiyona pek yer vermese de ufak çapta olayları, çatışmaları, tartışmaları görmek mümkündür.
Filmlerinde ana tema genelde insanların bazı zor durumlarda gösterdikleri tepkiler ve karakter dönüşümleridir, tabii hepsi diyalog temelinde gerçekleşir.
"Yazarken her zaman kafamda bir başlangıç ve son vardır. Bu bir askıya benzer. Çamaşırları asmak için iki duvarın arasına bir askı asmanız gerekir. Başlangıç ve son askıyı asacağınız duvarlar gibidir."
Başarılı yönetmenin sinemasına canlı olarak şahit olmak, çıkaracağı filmleri merakla beklenilmesi ve harika diyalog yaratımı yönetmen sinemasına tanıklık etmemizi sağlıyor. Farhadi Sineması adlı bir kavram sinema dünyasında yerini aldı denilebilir. Gerek üslubu gerekse oyuncu seçimleriyle belirli bir kitleye ulaşan yönetmenin sıradaki filmi olan Everybody Knows ise Penelope Cruz ve Javier Bardem'in başrollerinde yer aldığı bir yapımdır.
EVEYBODY KNOWS İLE GERİ DÖNEN FARHADİ
2016 yapımı The Salesman ile büyük ses getirip A Separation'ın ardından bir Oscar daha kazanan Asghar Farhadi, bu yıl daha da iddialı bir filmle geri dönmeye hazırlanıyor.
İranlı yönetmenin başrolleri Penelope Cruz ve Javier Bardem'e teslim ettiği Everybody Knows ya da İspanyolca ismiyle Todos la Saben, yönetmenin İspanyolca olarak çektiği ilk film olmasıyla dikkat çekiyor. Yönetmeni ve oyuncu kadrosuyla hâlihazırda merakla beklenilen,71. Cannes Film Festivali'nin açılış filmi olacağının açıklanmasıyla heyecan bir kat daha fazla artmış oldu.
Senaryosunu da Farhadi'nin kendisinin yazdığı Everybody Knows, Buenos Aires'te yaşayan İspanyol bir ailenin bir aile kutlaması için İspanya'daki köylerine döndükleri sırada yaşanan beklenmedik bir gelişmeyle hayatlarının tam manasıyla değişmesinin hikâyesini anlatıyor. Başroldeki Penelope Cruz ve Javier Bardem'e Ricardo Darin, Barbara Lennie, Carla Campra ve Inma Cuesta gibi isimler eşlik ediyor.
Görüntü yönetimini daha önce pek çok kez Pedro Almodovar ile birlikte çalışmış olan José Luis Alcaine'in, kostüm tasarımını Woody Allen'ın Midnight in Paris'inde çalışmış Sonia Grande'nin, kurgusunu ise Farhadi'nin çokça kez iş birliği yaptığı Hayedeh Safiyari'nin yaptığı film, her yönüyle tam bir yıldızlar topluluğu.
Dünya prömiyerini yaptığı 71. Cannes Film Festivali'nin Ana Yarışma bölümünde Altın Palmiye için yarışacak Everybody Knows'tan yayınlanan ilk fragman ise şöyle…