1-El Zehravi, Endülüs Cordoba'da 936'da doğar ve tüm eğitimini orada alır. Emevi Devleti'nin geliştirdiği bilimsel ortam sayesinde, Zehravi iyi bir tıp eğitimi alır.
2- Avrupalılar tarafından ''Abulcasis'' lakabıyla tanınır. Cerrahi bilim dalının Avrupa'da gelişmesi, kitaplarının çevrilmesi ile başlar.
3-Endülüsün en büyük tıp doktoru olan Zehravi'nin 30 ciltten oluşan ''Kitab al-Tasrif' 'adlı kitabı ile Orta Çağ'da, dünya cerrahi tarihine en büyük katkı yapan hekim olarak kabul ediliyor.
4- Bunun yanında omurilikte meydana gelen zedelenme ve kırılmalardan dolayı oluşan felç ve kısmî felçleri de ilk defa ez-Zehravî tedavi etmiş ve dünya tıbbının ayakta durması adına mühim bir miras bırakmıştır.
5-Bu kitap Avrupalı cerrahların başucu kitabıydı. Cerrahlar, ameliyat ipliği olarak hayvan bağırsağından yapılan katgüt kullanmayı Zehravi'nin kitabından öğrendiler.
6-Doğum esnasında, günümüzde de kullanılan forseps aletini Zehravi icat etmiş ve detaylarına kitabında yer verir. Ayrıca dış gebelik konusunu ilk kez Zehravi dile getirmiştir.
7-Genetik hastalıklara vurgu yapan ilk doktor olmuştur. Hemofili hastalığının ve bazı kanser türlerinin genetik olduğunu ilk kez o açıklar.
8-İlk Avrupalı cerrahların, daha sonra diğer ülkelerdeki cerrahların gelişmesini sağladığı için cerrahinin atası olarak anılıyor.
9-200'den fazla operasyon aletinin resimlerini çizmiştir.
10-İlk kez fıtık ameliyatını yapan da El Zehravi'dir.
11-Birçok burun ameliyatları yapar ve gümüş nitratı kullanır. Dağlama yoluyla daha önce hiç yapılmamış birçok cerrahi tedaviyi başardı.
12-Böbrek taşlarının nasıl vücuttan çıkartan ameliyatı günümüz yöntemlerine göre yapmıştır.
13-Kadın hastalıkları konusunda kendine has yöntem ve aletlerle büyük yenilikler kaydetti. "Ceninin ters doğumuna müdahaleyi" ilk öneren cerrahtır. O çağda kimse buna cesaret edemezken, Zehravi bunu başarmıştır. Daha sonra Stuttgartlı jinekolog Walcher bu yöntemi dener ve bu yöntemi "Walcher Durumu" adıyla ünlenir. Böylece Müslüman bir hekimin icadı olan yöntem bir Avrupalı doktora mal edildi.
14-Çürük dişlerin kırılmadan çekilebilmesi için, kurşunla doldurulup çekilmesi fikrini ortaya atan ilk doktordur.
15-Tıp dünyasında çok dikkat çekici bir hastalık olan hemofiliyi ayrıntılı olarak tanımlayan ilk hekimdir.
16-Doğal dişlerin ağızda mümkün olduğunca tutulması gerektiğini, çekilen bir dişin yerinin hiçbir zaman doldurulamayacağını söyler. Günümüz diş hekimliğinin amacını 10. yüzyılda dile getirir.
17-Ameliyat sonrası dikiş izlerini en aza indirmeye çalışması bugünün estetik cerrahisine ışık tutmuştur. İlk estetik ameliyatı yapan da Zehravi'dir.
18-Bunun yanında yaraların cerahat toplamasından, apselerin boşaltılmasından ve yüz sivilcelerinin tedavisinden de ilk bahseden hekimdir.
19-Zehravi'nin bu uzmanlık alanında icat edip kullandığı, orijinalliği ile de doktorların hayranlığını uyandıran ameliyat araçlarını ilk defa sterilize ettiğini de unutmamak gerekmektedir. Ayrıca bu cerrahi aletlerini ilk defa sistematik olarak sınıflayan da Zehravi'dir.
20-Tıp dünyasındaki ilklerinin neredeyse tamamına yakınını keşfeden ve geliştiren Zehravi, günümüz tıp dünyasına büyük bir miras bırakmıştır.
21. Zehravî'nin eğitimi, tahsil ettiği ilimleri ve şöhretini borçlu olduğu büyük kütüphanesi meşhurdur.
22-Bazı romantik hikâyelerde ez-Zehrâ şehrinin ismi, adı "ez-Zehrâ" olan, halifenin zevcesi veya sevgilisine nispet edilmektedir.
23-Zehravi'nin doğum tarihi bilinmiyor. Fakat Zehravi İspanya'ya hükmeden ve ilmi faaliyetlere bolca ihsanda bulunan iki büyük halifenin zamanında, yani Endülüs'teki Emevi hakimiyetinin çağında yaşamıştır.
24-Diğer yandan Zehravi için İbn-i Hazm (M. 994-1064) "Onun zamanına yetiştik, kendisini gördük ve kitabına övgüde bulunduk "der.
25-Hekimin başarısına ek olarak ve fakirler için ilaç teminiyle uğraşır ve tedavi eder.