Arama

Tarihte kurulan 2'nci mevlevihane, Sultan Dîvanî Mevlevihanesi

Tarihte kurulan 2. Mevlevihane olma özelliğini taşıyan bu tarihi eser, her yıl yaklaşık 200 bin ziyaretçiyi ağırlıyor. Mevlevihanede 1902 senesinde çıkan yangın sonucu doğan zararı, Osmanlı Sultan'ı 2. Abdülhamit Han'ın şahsi servetinden karşıladığı biliniyor.

Tarihte kurulan 2’nci mevlevihane, Sultan Dîvanî Mevlevihanesi
Yayınlanma Tarihi: 16.03.2018 00:00:00 Güncelleme Tarihi: 16.03.2018 12:38

1300'lü yıllarda kurulan ve Sultan Dîvanî tarafından açılan tarihteki ikinci mevlevihane, kurucusunun ismini taşıyor. Yıllık 200 bin ziyaretçiyi ağırlayan Mevlevihane, yıllarca depremler ve yangınlar geçirmiş. Son geçirdiği yangında oluşan zararı ise dönemin padişahı Sultan 2. Abdülhamit Han karşıladı. Sultan Dîvanî Mevlevi Müzesi Müdürü Hasan Özpunar, Mevlevihane'nin yerleşkesi hakkında bilgiler verdi.

Müze Müdürü Hasan Özpunar, tarihi Mevlevihane ile ilgili şunları ifade ediyor: "Buraya gelen ziyaretçilerimiz dergahla birlikte yine yüzlerce yıllık geçmişe sahip tarihi konakları görebilirler."

1300'LÜ YILLARIN BAŞINDA KURULAN MÜZE HALA ÖZELLİĞİNİ KORUYOR

Müze olarak Mevlevihanenin 2007-2008 yıllarından itibaren hizmet verdiğini kaydeden Özpınar, "Afyonkarahisar Mevlevihanesi tarihte kurulan 2. Mevlevihane olma özelliğini taşıyor. Konya'dan sonra 1300'lü yılların başında kurulmuş ve günümüze kadar özelliğini muhafaza etmiş. 2007-2008 yılından bugüne de büyük bir ziyaretçi kitlesine müze olarak erişti. Afyonkarahisar Belediyesi'nin bünyesinde hizmet vermektedir" dedi.

SULTAN 2. ABDÜLHAMİT HAN'IN ŞAHSİ SERVETİYLE YENİDEN İNŞA EDİLMİŞ

İslam coğrafyası içerisinde birçok mevlevihanenin Sultan Dîvanî tarafından açıldığından söz eden Özpunar, "Mevlevihanemizde Hazreti Mevlana'nın 6. ve 7. kuşak torunlarına ait türbeler bulunmaktadır. Bunların içerisinde en önemlisi diyebileceğimiz 7. kuşak torunu olan Mehmet Semai Çelebi yani Sultan Dîvanî'dir. 1440-1530'lu yıllar arasında yaşadığı dönemde Mevlevilikte ön planda olmuştur. Anadolu'nun bir çok yerinde ve Osmanlı coğrafyasında mevlevihanelerin açılışına öncülük etmiş." ifadelerini kullandı.

"Sakız Adası, Midilli, Suriye'nin Lazkiye, Halep, Mısır Kahire, Anadolu'da Burdur Mevlevihanesi gibi yerler bizzat onun açtığı yerlerden bazılarıdır. Bu sebepten Mevlevilikte Hazreti Mevlana'dan sonra Pir-i Sani yani ikinci pir, kurucu olarak kabul görür. Dergah değişik dönemlerde yangınlar ve depremler geçirmiş. En son 1902 Ağustos ayında büyük bir yangın sonucunda bu mahallede bin 200 civarında ev ile birlikte dergah da tamamıyla yanmış. Sonrasında dönemin padişahı Sultan 2. Abdülhamit Han'ın şahsi servetinden bağışlarıyla birlikte yeniden inşa edilmiş. 1907-1908 yıllarında ise bugünkü haliyle yeniden açılışı yapılmış. Cumhuriyet dönemine baktığımız zaman değişik amaçlarla kullanıldığını görüyoruz. Afyonkarahisar Müftülüğü, aşevi, Kur'an-ı Kerim kursu, din görevlilerinin odaları şeklinde kullanılmış" şeklinde konuştu.

200 BİNİN ÜZERİNDE BİR ZİYARETÇİ KİTLESİNE ERİŞTİ

Son olarak günümüzde Mevlevihanenin halen önemli bir noktada bulunduğunu açıklayan Hasan Özpunar, sözlerini şu şekilde sürdürdü:
"2007-2008 yıllarında Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından restore ettirilerek Afyonkarahisar Mevlevihanesi Müzesi olarak ziyarete açıldı. Çok da fazla sayı olarak bir şey diyemeyiz ama yıllık baktığımızda 200 binin üzerinde bir ziyaretçi kitlesine eriştiğimizi görüyoruz. Mevlevihanemizin bünyesinde mutfak, derviş odaları, semahane, Mevlevi büyüklerinin sandukaları yer alıyor. Bunların yanı sıra da yine Afyonkarahisar Mevlevihanesi, tarihi semtler arasında önemli bir nokta görevi görüyor. Buraya gelen ziyaretçilerimiz dergahla birlikte yine yüzlerce yıllık geçmişe sahip tarihi konakları görebilirler."

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN