Bahar ve yaz aylarının ilk meyvelerinden biridir. Ekşi eriği yemenin apayrı bir tadı vardır, hele yerken çıkan kütürtü sesleri değişik zevk verir.
Eriğin kökeni İran, Kafkasya ve Anadolu'dur. Erikte B ve C vitaminlerinden başka karbonhidrat, demir, kireç, fosfor, magnezyum, potasyum, sodyum, manganez vb. vardır. Sodyum az, fosfor ve potasyum boldur. Bu yüzden karaciğer, kalp, böbrek hastalıklarında, romatizmada ve tuzsuz rejimlerde tavsiye edilir.
Türkiye'de bilinen bazı türleri ise şunlardır: Sarıerik, adi erik, kiraz eriği, safra eriği, mira bek, caneriği, çakaleriği, güvem vb.
Erik taze olarak yenmesinin dışında kurutularak da yenebilen meyveler arasında yer alır. Kurutulmuşu da en az tazesi kadar faydalıdır.
Direnci artırır
Yaş ve kuru halde bol miktarda B vitamini ihtiva ettiğinden sinir sisteminin kuvvetlenmesine yardımcı olur ve sağlıklı olarak çalışmasını sağlar. Beyin yorgunluğunu önler, varsa geçirir. Kuru erikte bulunan B vitamini, fosfor, magnezyum, şeker kana kolay geçer ve vücudun direncini arttırır. Bu bakımdan beyniyle çalışanlara, sporculara, beden işçilerine çok yararlıdır.
Antioksidan bir meyve olduğu için beynin hafıza kapasitesini geliştirir, Alzheimer gelişimini yavaşlatır.
İhtiva ettiği bol demiri ile kan yapar. Kansızlığa iyi gelir. Kalbi kuvvetlendirir, iştah açar, yemeklerin kolay hazmını sağlar.
Bağırsakları çalıştırır
Sindirimin düzenli ve yeterli ölçüde çalışmasını sağlar, kabızlığı önler. Yeşil erik sindirilebilir lif açısından zengin olduğundan mide ve bağırsak gazına sebep olmaz.
Bilhassa erik kompostosu bağırsakları çalıştırır ve dışarı çıkmayı kolaylaştırır. İnatçı peklik olanlar, suda şekersiz pişirilmiş eriklerden sabah aç karnına 5-6 adet yemelidir.
İdrar söktürür
İdrar söktürerek vücuttaki üre asidi ve üratları, sair artık maddeleri dışarı atarak romatizma, damla, mafsal sertleşmesini önler, varsa geçmesini sağlar. Böbrekleri dinlendirir.
Kilo verdirir
Kalori değeri oldukça düşüktür. Yeşil erik tüketildiğinde kan şekeri düzeyleri olumlu etkilenir. Düşük glisemik endekse sahiptir. Kan şekeri dengeli seyrederse kilo vermek daha kolay olur.
Cildi yeniler
Erik, karaciğeri çalıştırır. Büyüme varsa bunu yok eder. Vücuttaki zararlı maddeleri dışarı atarak karaciğerin yükünü hafifletir. Dinlenmesine ve kendini yenilemesine yardımcı olur. Özellikle kuru erik bol A vitamini ile cildin tazeliğini ve pembeliğini sağlar. Erik iyice olgunlaştıktan sonra yenmelidir.
Diş sağlığında faydalı
Düzenli olarak yeşil erik yemek çene kaslarını çalıştırdığı gibi diş etlerini güçlendirir. Diş sağlığının korunmasında faydalıdır.
Suyu ve hoşafı
Taze erik suyu bağırsakları yumuşatır. Kuru erik suyu ise daha da tesirlidir. Kuru erik hoşafının etkisi herkesçe bilinir. Sabah kahvaltısında içilen kuru erik hoşafı bir ilaca gerek bırakmadan bağırsakları boşaltır.
Kuru erik
Sadece iki-üç adet kuru erik yemek dahi vücudun ihtiyacı olan antioksidanları karşılar. İdrar yolları kaslarını rahatlatır. Bu da kolon kanserine karşı koruyucudur. Demir, A vitamini, B6 vitamini ve potasyum içerir. İçerdiği yüksek orandaki bol minerali sayesinde menopoz dönemindeki kadınlarda östrojen seviyesini dengede tutar.