Yaralıları tedavi eden ve askerlere su taşıyan sahabi kadın: Rubeyyi bint Muavviz
İslam, kadını erkekten aşağı görmemiştir. İslam'da kadın, daima ön planda tutulmuş ve el üstünde tutulmuştur. Bu konuya ilişki hakikati öğrenmek için bakacağımız ilk yer Asr-ı Saadet; yani Peygamber Efendimiz (SAV) zamanıdır. Çünkü İslam'ın bir konuya yaklaşımını en iyi anlayabileceğimiz yerdir. Sizlere Asr-ı Saadet'in yaralıları tedavi eden ve askerlere su taşıyan sahabi kadın Rubeyyi bint Muavviz'i anlattık.
Önceki Resimler için Tıklayınız
◽ Kur'an-ı Kerim, kadın ve erkeği ayrı birer bir birey olarak kabul etmekte, her birini kendi yaptıklarından sorumlu saymaktadır. Bu durum, kadına bir kişilik ve kimlik kazandırmıştır. Konuya ilişkin Kur'an'daki en güzel örnek Hz. Adem ile Hz. Havva'dır:
"(Buyruldu ki:) "Ey Âdem! Sen ve eşin cennette yerleşip dilediklerinizden yiyin. Ancak şu ağaca yaklaşmayın! Sonra zalimlerden olursunuz."
A'râf Suresi - 19 . Ayet
Kadim Türkistan'da "Ya Ramazan" geleneği
◽ İslam'a göre bir kadın, emeklerinin karşılığını alma hakkına sahiptir. Bu konuyu Allah (CC) Kur'an'da şöyle zikretmiştir:
"Kadınlara mehirlerini borcunuzu öder gibi verin. Eğer onun bir kısmını size gönül rızasıyla verirlerse onu da âfiyetle yiyin."
Nisâ Suresi - 4 . Ayet
◽ Kur'an-ı Kerim'de Kasa Suresi'nde kendilerinden ve yaptıkları işten övgüyle bahsedilen yaşlı bir babanın iki kızı, hayvanlarını sularken Hz. Musa (RA) oradaki kızlara yardım eder:
Medyen suyuna vardığında orada hayvanlarını sulayan bir grup insanla karşılaştı. Onların biraz ötesinde de (hayvanlarının suya gelmesini) engelleyen iki kadın gördü. Onlara, "Meseleniz nedir?" diye sordu. "Çobanlar sulayıp çekilmeden biz (hayvanlarımızı) sulayamayız; babamız da çok yaşlı" dediler.
Kasas Suresi 23. Ayet
Neccaroğullarından kadın tabip: Rubeyyi bint Muavviz
◽ Rubeyyi bint Muavviz, Hazrec kabilesinin Neccâroğulları kolundan gelir. Rubeyyi'nin babası, İkinci Akabe Biatı'nda bulunmuştur.
◽ Rubeyyi bint Muavviz'in Bedir Gazvesi'nde kardeşi Avf ile (bir rivayette Muâz) birlikte Ebû Cehil'i yaraladıktan (veya öldürdükten) sonra şehid düşmüştür.
Osmanlı'da Ramazan Gelenekleri I Hilalin Görülmesi
◽ Rubeyyi bint Muavviz'in annesi Neccâroğulları'ndan Ümmü Yezîd bint Kays'tır. Genç yaşta müslüman olan Rubeyyi', Efendimize (SAV) Hudeybiye'de biat etti.
◽ Peygamberimiz (SAV) ile birlikteRubeyyi; çeşitli gazvelere katıldı; askerlere su taşıma, yaralıları tedavi etme ve Medine'ye intikallerini sağlama gibi hizmetlerde bulundu.
Buhârî, "Cihâd", 67, 6
◽ Rubeyyi bint Muavviz, Efendimizin (SAV) akrabalarından olan Benî Neccâr'dan olduğu için O, Rubeyyi ile yakından ilgilenirdi.
◽ Hatta bir rivayete göre; evlendiği gecenin sabahında onu ziyarete gelen Resulullah (SAV) yatağının baş ucuna oturmuş ve kızların def çalarak Bedir günü şehid edilen babası ve diğer yakınları için söyledikleri ağıtları dinlemiştir. Bu sırada okuyuculardan birinin, "Aramızda yarın ne olacağını bilen bir nebî var" demesi üzerine ona böyle söylememesini ve daha önce okuduğu şiirlere devam etmesini tavsiye etmiştir.
(Buhârî, "Meġāzî", 12; "Nikâḥ", 48)