Bilinmeyen tepki "küsmek"
Yaşanan herhangi bir olayın ardından, kişinin karşı taraf ile belirli bir süreliğine veya kalıcı olarak iletişimini koparması anlamına gelen küsme eylemi, hem çocuklarda hem de yetişkinlerde görülebilen olumsuz bir davranıştır esasında... Peki bu sessiz eylem nasıl çözülmelidir?
Giriş Tarihi: 08.08.2022
19:18
Güncelleme Tarihi: 08.08.2022
20:33
➡ Bir problem yaşanır ve kişi yaşanan durum karşısında bir duygu hisseder. Bu duygu genelde öfke, hayal kırıklığı, kendini duygusal açıdan normalden farklı hissetmek gibi farklı çeşitlerde ortaya çıkar.
➡ Normal hissetmeyen kişi bu durumla nasıl baş edeceğini bilmediği için duygularını küsme eylemini gerçekleştirerek karşı tarafa anlatmaya çalışır.
➡ İnsanlar ortamlarını germemek adına, duygularını bastırarak tepki vermemeyi seçebilirler. Çünkü daha önce hiç denemedikleri için nasıl tepki alacaklarını bilemezler.
➡ Alacakları tepkileri ölçemedikleri için duygularını yönetemeyeceklerinden korkarlar ve karşı tarafa nasıl hissettiğini söylemezler. Bu yüzden iletişim kurmadan küsmeyi tercih ederler. Bu durumun onları koruduklarını düşünürler. Lakin öyle değildir, çünkü bu şekilde ilişkiden mahrum kalırlar. Birey karşı tarafa onu neyin öfkelendirdiğini, kırdığını söylemezse; karşı taraf ona nasıl davranması gerektiğini bilemez, tanıyamaz
Küsmek farklı çeşitlerde karşımıza çıkabilir
➡ Ayşenur Bayraktar 'ın ilettiği bilgilerden, bazı insanların konuşurken bile küsme davranışında bulunduğunu ve normalinden farklı bir iletişim haline girdiğini öğreniyoruz. Genelde hırslı ama tartışmayı çift taraflı yaşamak istemeyen insanlar, laf sokarak veya imalarda bulunarak küstüklerini belli etmeye çalışırlar. Bunların içinde en kötüsü ve karşı tarafa en zarar vereni ise dışlayarak küsmektir.
➡ Konuşmasına; "küsmek masum bir davranış değildir, amacı bedel ödetmektir" şeklinde devam eden Psikolog Bayraktar , kişilerin istediklerini elde edene kadar karşı tarafı manipüle ettiklerini söyledi. Küsme eylemini dışlayarak yapan insanların karşısında duygularını daha yoğun yaşayan, empati seviyesi yüksek bireyler yer alırsa, bu durum karşı tarafı psikolojik açıdan hasta edebilecek boyutlara ilerleyebilir. Çünkü burada amaç cezalandırmaktır .
"Senin davranışın beni o kadar sinirlendirdi ki seninle bir daha iletişim kurmak istemiyorum" şeklinde düşünerek karşı tarafı cezalandırmaya çalışan birey aslında öfkesini iletişim kurarak ifade edemediği için bu eyleme başvurur. Duygu yönetimi yapamazlar ve bu insanlar kendilerini sorgulamadıkları sürece sağlıklı ilişki kuramazlar.
➡ Kimi kişiler küsme yolunu sakinleşme yöntemi olarak kullanır, bu çok da sağlıksız değildir ama dozu kaçırmamak gerekir. Örneğin; bir çatışmanın içerisindesiniz ve karşı taraf çok alevli, öfkeli davranıyor. Bu durumda sakin kalmak önemlidir. Odayı terk etme ya da sessiz kalma yöntemleri iletişimi korumak için yapılır. Ama bunun da sınırını ayarlamak gerekir. Eğer bu durum her seferinde yaşanıyor ise, karşı taraf sinirlendiği zaman kişi tartışmaya girmemek adına hep sessiz kalıp sonrasında intikam almayı düşünürse bu işin sağlıksız tarafı olur.
Küsme davranışını kimler sergiler?
➡ Küsme eylemini kimlerin gerçekleştireceğini şu şekilde özetleyen Psikolog Bayraktar Yas süreci yaşıyorum ama çocuklarımın yanında hiç ağlamadım" diyen bir annenin aslında çocuklarına kötülük etmiş olduğunu ifade ederek şöyle devam etti:
" Çünkü anneler bazı şeyleri çocuklar olumsuzluk görmesin diye yapmaya çalışır. Fakat ileri zamanda çocuk stres yaşadığı zaman bu durum ona olduğundan daha fazla gelir. Bu zamana kadar pembe bir hayat yaşayan çocuk olumsuzlukla karşılaştığı zaman ne yapması gerektiğini bilmez ve geri çekilmeye küsme eylemi göstermeye başlar. Bunun yetişkin davranışı olmadığı bellidir, çocuk ne yapacağını bilemez ve modellediği davranışı sergiler. Aynı birey büyüdüğü zaman bu tür duyguları güçsüzlük olarak görür. "Ben o kadar güçsüzüm ki karşı tarafın davranışı beni etkiledi ve tepki verme ihtiyacı duydum, o zaman geri çekilmeliyim" şeklinde tavır alır.
Programın tamamını izlemek için tıklayın
VIDEO
➡ Bazı insanlar geçmişte yaşadıkları belirli olaylardan dolayı da sağlıksız davranışlar sergiler. Yani geçmişte öfkesine hâkim olamayan birey, bundan sonra yaşadığı tüm olaylar için aynı tepkiyi vermek istemediğinden, durumdan kaçarak/küserek kendini korumaya alır.
➡ Bunun dışında genellikle erkekler çatışma durumunda susup kaçmayı ve konuyu halı altına süpürmeyi tercih ederken, kadınlar çözülene kadar konunun üstünde durmayı tercih ediyor. Eş kaçtıkça kadın daha çok üzerine gidiyor. Bu da sağlıksız bir ilişki ye sebep oluyor.
"Model alarak davranışları sürdüren canlılarız, doğrusunu öğrenmedikçe maalesef bizim çocuklarımız da aynı davranışı sergileyecek."
Uzman Klinik Psikolog Ayşenur Bayraktar
Küsmenin İslam'da yeri
➡Erkek olsun, kadın olsun, dünya işleri için, müminin mümine darılması, onu terk edip uzaklaşması, aradaki bağlılığı, ilgiyi kesmesi caiz değildir.
Nitekim İslâm, bu tür istenmeyen hadiselerin ortadan kaldırılması için bir dizi tedbirler almış ve bazı yollar göstermiştir. Dargınlık hâlinin bir vakıa olduğunu kabul eden dinimiz İslam , müminler arasında vukû' bulacak dargınlığın, fazla büyütülmemesini bu hâlin üç günü geçmemesini tavsiye etmiştir.
" Eğer küskünlük meydana gelmiş, nefislere uyulmuşsa, Allah'ın şu emri tatbik edilir: "Eğer müminlerden iki grup birbirleriyle vuruşurlarsa aralarını düzeltin. Şayet biri ötekine saldırırsa, Allah'ın buyruğuna dönünceye kadar saldıran tarafla savaşın (mücadele edin). Eğer dönerse artık aralarını adaletle düzeltin ve (her işte) adaletli davranın. Şüphesiz ki Allah, âdil davrananları sever. Müminler ancak kardeştirler. Öyleyse kardeşlerinizin arasını düzeltin ve Allah'tan korkun ki, size rahmet edilsin."