KONYA'DA SOSYAL BİLİMLER MAKALE YARIŞMASI
Konya Büyükşehir Belediyesi'nden lise öğrencilerine yönelik sosyal bilimler dallarında makale yarışması için jüri üyeliği teklif edilince heyecanlandım ve hemen kabul ettim.
Yarışmayı Konya Bilim Merkezi düzenliyordu. Konya Bilim Merkezi Türkiye'nin TÜBİTAK destekli ilk ve en büyük bilim merkeziydi.
Konya Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen Konya Bilim Merkezi Sosyal Bilimler Makale Yarışması Milli Eğitim Bakanlığı, TÜBİTAK, Necmettin Erbakan Üniversitesi ve Selçuk Üniversitesi tarafından da destekleniyordu. Bu yıl ikincisi düzenlenen yarışmaya Türkiye genelinden 450 makale gönderilmişti.
6 farklı alanda düzenlenen makale yarışmasına Türkiye'deki tüm lise öğrencileri katılabilmekteydi. Bu alanlar şöyleydi:
Psikoloji-Sosyoloji-Felsefe
Medya-İletişim
Tarih-Coğrafya
Siyaset Bilim-Uluslararası İlişkiler
Dil ve Edebiyat
Din ve Ahlâk
Jüri başkanlığını yaptığım Psikoloji-Sosyoloji-Felsefe dalında konu eğitimdi ve ilk elemeyi geçen ve önümüze gelen 10 makale oldukça kaliteliydi. Araştırmayı yapan öğrencilerle mülakatlar da yaparak ilk 4'e girenleri belirlemekte oldukça zorluk çektik. Bu makalelerin konularına gelince:
- 21. YÜZYIL BECERİLERİNİN EĞİTİM MÜFREDATINDAKİ YERİ: ÖĞRETMEN GÖRÜŞLERİ VE YETERLİLİKLERİNİN NİTEL ANALİZİ
- AKTİF OLARAK DİJİTAL TEKNOLOJİLERİ KULLANAN ÖĞRETMENLERİN EĞİTİMDE TEKNOLOJİK VE PEDAGOJİK ALAN BİLGİSİ ÖZ-GÜVENLERİNİN İNCELENMESİ
- STEM EĞİTİMİ VE TÜRK EĞİTİM SİSTEMİNE UYGULANABİLİRLİĞİ
- SOSYAL MEDYA-DEĞER İLİŞKİSİ BAĞLAMINDA ANADOLU LİSESİ VE MESLEK LİSESİ KARŞILAŞTIRMASI: İZMİR ÖRNEĞİ
- EĞİTİM SORUNLARINA YÖNELİK ÖĞRETMENLERİN ALGI DÜZEYLERİNİN İNCELENMESİ: KÜTAHYA ÖRNEĞİ
- TEM EĞİTİMİ VE TÜRKİYE (İhtiyaç mı, Zorunluluk mu?)
- MATEMATİKSEL TABANLI OYUN EĞİTİMİ ALAN ÖĞRENCİLERİN MATEMATİĞE KARŞI OLAN TUTUMLARININ ANALİZİ
- MESLEK LİSESİ MEZUNU ESNAFLARA GÖRE MESLEKİ EĞİTİMİN AHİLİK İLKELERİNE BAĞLILIKLARININ ANALİZİ
- DEĞİŞEN EĞİTİM PARADİGMALARI VE TÜRK EĞİTİM SİSTEMİ
- TÜRK EĞİTİM SİSTEMİNİN SORUNLARI VE ÇÖZÜM ÖNERİLERİ
Konularından da anlaşılacağı gibi yarışmada ön elemeyi kazananlar oldukça nitelikli ve iyi hazırlanmış makalelerdi. Üstelik hepsi de araştırmaya dayanıyordu. Gençlerimizin hazırladığı makaleler ülkemiz hakkında ümidimizi artırdı ve geleceğimizin daha parlak olduğunu düşündürdü.
Yarışmaya katılan öğrencilere, onları hazırlayan öğretmenlerine ve elbette bu yarışmayı düzenleyen Konya Büyükşehir Belediyesi'ne çok teşekkür ediyoruz.
KONYA BİLİM MERKEZİ
Tabi yarışmadan söz ederken muhakkak Konya Bilim Merkezi'ni de anlatmak gerekir. Bu harika mekân 2014 yılında Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan tarafından açılmış. Yaklaşık 100.000 metrekarelik bir arazide, 26.250 metrekarelik kapalı alanı, 14.000 metrekarelik açık otopark alanı ve araç yolları, 11.000 metrekarelik yürüyüş yolları, 47.000 metrekarelik yeşil alanı ile gerçek bir cazibe merkezi halinde.
Konya Büyükşehir Belediyesinin yaptırdığı TÜBİTAK tarafından desteklenen Konya Bilim Merkezi şimdiye kadar milyonla ifade edilebilecek ziyaretçiyi konuk etti. Konya Bilim Merkezi, 7'den 70'e tüm ziyaretçilerine uygulamalı öğrenme imkânı sunuyor ve görsel zenginliği ve estetiğiyle Türkiye'nin dört bir yanından insanlara kucak açıyor.
Merkez, bilimsel sergilerin yanında planetaryum (gökevi), gözlem kulesi, kütüphane ve Bilim Tüneli bölümleri ile büyük ilgi görüyor. Dünyamız sergisi, dünyanın katmanları, deprem testi, gerçek zamanlı sismograf, fay hatları, yanardağlar, eski zamanlarda iklimler, jeotermal enerji, kumullar, helikopter, yaşamın tarihi, iklim odaları ile 80 milyon yıl öncesinde Anadolu sular altındayken yaşamış bir deniz sürüngeni olan Mosasaur ve pek çok hayvan maketleri Bilim Merkezinde yer alıyor.
Öğrenciler bizzat deneyerek bilimsel tecrübe kazanıyorlar. Resim ve filmler de zevkle izleniyor. "Çok güzel, ilginç" yorumlarıyla astronomi, gökyüzü, Müslüman bilim adamları, yeryüzü, insan vücudu, hastalıklar ve korunma mekanizmaları, robotlar, matematik, teknoloji ve daha başka bilimi ilgilendiren konular merkezde yer alıyor. Tematik sergiler, açık hava sergileri, gözlem ve seyir kulesi, gezegen evi (planetaryum), konferans salonları, laboratuvarları ( bunlardan biri de Nobel ödül sahibi ünlü bilim adamımız Prof. Dr. Aziz Sancar'ın adını taşıyor)ve kütüphanesi ile gezenleri bilime, yeniliklere heveslendiriyor, bilim üretme meraklarını artıyor.
Bütün öğrencilerin gezmesini, deneyleri bizzat uygulamasını tavsiye ederek hizmeti geçenlere başta Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek beyefendi olmak üzere teşekkür ediyoruz.
Konya ülkemiz maneviyatının merkezi olarak biliniyordu. Şimdi görüyoruz ki Konya ülkemiz biliminin de merkezi olma yolundadır.