Havalar ısınınca kiraz da göz okşayıcı rengiyle pazar tezgâhlarında ve manavlarda yerini almaya başladı.
Hoş bir tat vermesi ve yazın sıcak aylarında susuzluğumuzu gidermesi yanında adeta bir ilaç gibi faydalı olan kiraz, etkili anti-aging özelliklere sahip antioksidanlar zenginidir. Bağışıklık sistemini güçlendirir, kanser önleyicidir.
Kirazın kökeni Karadeniz ile Hazar denizi arasındaki bölge olduğu sanılmaktadır. Kirazda A, B, C, vitaminleri, şekerli maddeler, demir, kireç, magnezyum, potasyum, sodyum ve çinko bulunur. Kirazın besleyici yönü zayıftır. Özelliği kanı alkaliye dönüştürerek temizlemesidir. İdrar söktürücüdür. Arterite, romatizmaya, damar sertliğine ve gut hastalığına yararlıdır. Bağırsaktaki fermantasyonları dezenfekte ettiğinden hem kabızlığa, hem de ishale ve dizanteriye yararı vardır.
Eklem ağrılarını rahatlamayı ve göz hastalıklarına karşı korumayı sağlayan, güçlü bir iltihap önleyici madde olan kuersetin içerir.
Kiraz, sağlıklı saç ve cilt bakımıyla güçlendirici kolejen özelliği olan C vitamini ihtiva eder.
Kiraz şekeri levülöz türünden olduğundan, şeker hastaları az miktarda yiyebilirler. Siyah kirazın eti yumuşaktır ve sindirimi kolaydır. Üstelik besin değeri de daha yüksektir. Eti sert olan kirazın sindirimi ise zordur; midesi hassas olanlara tavsiye edilmez.
Ünlü tabiat bilimci Maurice Messegue; "Eğer bahçenize iki ağaç dikecekseniz birincisi elma ise ikincisi kiraz olmalıdır." demektedir. İlkbaharda üç dört gün süreli kiraz kürleri yapmak çok yararlıdır. Vücut temizlenmiş olacağı gibi kabızlık çekenler yarar görürler. Sık kiraz yemek gut ve romatoid artrit gibi inflamatuar rahatsızlıkların şiddetini hafifletmenin yanı sıra, baş ağrısı ve migrene de iyi gelir. Beyindeki pineal bez tarafından üretilen ve aynı zamanda kirazda da bulunan melatonin hormonu, yaşlanmaya bağlı beyin gerilemesini geriletir. Melatonin ayrıca vücudun doğal uyku düzenini destekler ve uykusuzlukla mücadelede yarar sağlar.
Kiraz sapları atılmamalı, kurutulup saklanmalıdır. Bunlar çay gibi demlendirilip içilirse idrar söktürür ve bedeni toksinlerden kurtarır.
DİĞER FAYDALARI
*Kiraz böbrekleri çalıştırarak bol idrar söktürür. Vücutta biriken üre asidi, ürat tuzlarını dışarı atar. Böylece romatizma, damla, mafsal kireçlenmeleri, damar sertliğinde çok faydalıdır.
*Kiraz, bol fosforu ile sinirleri kuvvetlendirir, sükûnet verir.
*Kiraz hem kolesterolü hem de kan şekerini düşürmeye yardımcı olabilir.
*Bağırsak sağlığına da iyi gelen kiraz, kabızlığı önlemede etkilidir ve iyi bir sindirim düzenleyicidir.
*Böbrek taşı problemi yaşayanlar için de ideal olan kirazda bulunan kinik asit, böbreklerin taş ve kum yapmasını önleyebilir ve varsa zamanla dökülmesine oldukça yarar sağlar.
*Sigarayı bırakmak isteyen kişilere de faydalı olan kiraz, nikotinin vücuttan atılmasında yardımcı olur.
*Yeni yapılan bir araştırmaya göre, kiraz yemek ağrıların dindirilmesinde aspirinden çok daha etkili olmaktadır. Bu meyvenin gut ve mafsal iltihabından kaynaklanan ağrılara birebir olduğu bilinmektedir.