Sağlıklı yağ, çinko ve B6 vitamini kaynağıdır.
Fındık, fıstık, badem ve ceviz gibi nefis güzellikteki lezzetleriyle damağımızı cezbeden kabuklu yemişlerde doymamış yağ vardır ve bu yüzden kolesterolü yükseltmezler.
Bilindiği gibi kolesterol, sevdiğimiz tereyağı, margarin, kırmızı et, süt ve süt ürünlerinde bulunan; kalbin kan pompaladığı damarlarda birikerek damarın tıkanmasına yol açan risk faktörüdür.
Ülkemiz genelindeki ölüm sebepleri arasında ilk sırada kalp ve damar hastalıkları geliyor. Erkeklerin yüzde 32, kadınların ise yüzde 48'inin kolesterol düzeyinin kalp krizi risk sınırını aştığı düşünüldüğünde kolesterolün iyisini-kötüsünü ayırmanın gereği ortaya çıkıyor. İşte Amerikalı bilim adamlarının kabuklu yemişlerde iyi kolesterol olduğu yönünde ortaya koydukları bulgular, bu yüzden önem taşıyor.
FINDIK KALBE DE FAYDALI!
Amerikalı bilim adamları 10 yıl boyunca 86 bin kadın üzerinde gerçekleştirdikleri bir araştırmanın sonucuna göre, günde bir avuç dolusu fındık yiyenlerin kalp krizine daha az yakalandıkları görüldü. Dolayısıyla beslenme ve hayat tarzına özen gösterilmesi bile kabuklu yemiş yiyerek kalp hastalıklarına yakalanma riskini yüzde 40 oranında düşürebilir.
Çünkü fındık kolesterolü azaltıyor. Fındığın içerdiği yağın yüzde 90'ını doymamış yağ asidi olan oleik asit oluşturuyor. Oleik asit kalp-damar hastalıklarında etkili bir koruyucudur. Son yıllarda yapılan araştırmalar oleik asidin kanda kolesterolün yükselmesini önlediğini gösteriyor.
Fındık B1, B2, B6 ve E vitamini yönünden zengin bir gıda. Fındık ayrıca kan yapımında önemli bir fonksiyonu olan demir, kemik ve dişler için gerekli kalsiyum, büyüme ve cinsiyet hormonlarının gelişmesinde rol oynayan çinko için de en iyi bitkisel kaynaklardan biri.
Yine içerdiği antioksidan özelliği olan çinko düzenli alındığında kansere, kalp hastalıklarına ve erken yaşlanmaya karşı korunmada yardımcı olur.
ÖZELLİKLE YAŞLILAR İÇİN YARARLI
Oregon Devlet Üniversitesi'nde yapılan yeni bir araştırmaya göre birkaç ay boyunca yeterli miktarda (günde 50-60 gram) fındık tüketen ileri yaşlardaki yetişkinlerin iki ana mikro besin maddesi olan magnezyum ve E vitamini seviyelerinde önemli bir artış ile kolesterol seviyesinde ise düşüş gözlendi. Bu da Alzheimer, şeker hastalığı ve kalp hastalıklarına yakalanma riskinde düşüş anlamına geliyor.
DİĞER ARAŞTIRMALAR
Harvard Tıp Okulu'ndan Dr. Christine Albert ve ekibinin 22 bin doktor üzerinde yaptıkları araştırmada, ceviz ve fındık türünden sert kabuklu yemişlerin sık yenilmesinin kalp hastalığından ölme riskini düşürdüğü tespit edildi. Araştırmacılar yulaf tanelerindeki liflerin kolesterol seviyesini ve kan basıncını azalttığını, sert kabuklu yemişlerin ise kalbin ritmini koruyan maddeler ihtiva ettiğini gösterdiler.
BAŞKA FAYDALARI
- Fındık aynı zamanda lif, protein ve vitamin açısından zengin birer kaynak sayılırlar. Fıstık, bilhassa demir ve protein miktarı yönünden zengindir. Bu özellikleriyle enerji verici ve cinsel gücü artırıcı hususiyetleri ağır basar.
- Lif bakımından zengin bir besin olduğu için fındık boşaltım sistemine de iyi gelir. İçerdiği lifler sindirim fonksiyonlarını düzenler, bağırsak kanseri riskini azaltır.
- Yine kabuklu yemişler bol protein ve B vitaminleri ihtiva ettiklerinden bedeni ve bilhassa zihni yorgunluğu, ayrıca sinir zayıflığını giderirler.
- Bir paket kavrulmamış fındıkta bolca doymamış yağ, B12 hariç tüm B vitaminleri, E vitamini, potasyum, çinko, magnezyum, kalsiyum, folik asit ve demir bulunur.
- Ayrıca kasların güçlenmesine yardım eder ve kansızlığı önlemek için alyuvarları güçlendirir.