Normal bir kiloya sahip olmanın ve formda kalabilmenin en iyi yöntemi beslenmeye dikkat etmekten geçer. Ancak sürekli olarak kalori hesabı yapmanın ve yenilen gıdaların bu şekilde ayarlanmasının uzun vadede zayıflamaya fazla katkısı olmadığı artık ispatlandı.
Bu konudaki ilk haber Alman Bild Gazetesi'nde ( 12.12.2011 tarihli ) çıkmıştı. Habere göre; sürekli olarak diyet yapmak yerine haftada iki gün aç kalmak veya daha güzeli oruç tutmak vücudumuzun zinde kalması ve şişmanlığa karşı en iyi yöntemlerden biri olduğu anlaşıldı.
Manchester Kliniği doktorlarının çalışmalarına yer veren gazete 115 kişi üzerinde üç ay boyunca yapılan araştırmanın sonuçlarını açıkladı. Araştırmaya göre haftada iki gün aç kalan veya oruç tutan kişilerde kalori yakma oranı sürekli olarak diyet yapanlara göre iki kat daha fazla çıktı. Üç ay sonunda ise oruç tutan veya aç kalan kişiler diğerlerine kıyasla ortalama 4 kg daha fazla zayıfladı. Aç kalmanın yeme alışkanlıkları üzerine etkili olduğunu keşfeden uzmanlar, böylece bu yola başvuran insanların diğer günlerde de daha az yemek yediğini tespit etti.
Haftada iki gün oruç tutma kilo vermeyi hızlandırmasının yanı sıra ömrü uzatmakta, başta meme kanseri olmak üzere kansere yakalanma riskini de azaltmakta, kalp ve diyabet hastalıklarına iyi gelmekteydi.
Aralıklı oruç diyeti nedir?
Haftalık aralıklı oruç diyetleri haftanın belirlenen iki gününde 24 saatlik oruç, haftanın kalan günlerinde kısıtlama yapılmaksızın beslenmenin devam ettiği yöntemdir. Alternatif gün oruç diyetleri; yiyecek ve içeceklerin istenildiği kadar tüketilebildiği günlerle birlikte, enerji içeren yiyecek veya içeceklerin tüketilmediği oruç günlerini içerir. Modifiye oruç diyetleri en yaygın kullanımı ile bilinen 5:2 sistemi ise haftanın birbirini izlemeyen iki günü enerji kısıtlama (500-600 kcal/gün) periyodu ile haftanın 5 günü rutin beslenme periyodunu kapsamaktadır.
8 saat istenilen yenilmekte ancak günün geri kalan 16 saatinde aç kalınmaktadır. Bu sürede vücut ve sistemler dinlenmekte, kendini tamir etmesi ve alınan kalorileri yakması sağlanmaktadır. Böylelikle zayıflama da mümkün olmaktadır.
8 saat diyeti nasıl çalışıyor, kişiyi nasıl zayıflatıyor?
8 saat diyeti ile yemek yemeye sınırlı süre ayırmak vücudumuza kalori yakabilmek için de yeterli zaman vermemize imkân tanımaktadır. Kahvaltıyla son yediğimiz yemek arasındaki zamanı uzatmak üzerine kurulu olan 8 saat diyeti böylelikle depolanan yağların yakılması için vücudumuza zaman tanımak anlamına gelmektedir. Bu da zayıflamayı sağlamaktadır.
Buna ek olarak 8 saat yiyip 16 saat aç kaldığımızda hücrelerimizdeki enerji kaynağı olan mitokondrinin fonksiyonu uyarılmaktadır. Böylelikle yenilenme hormonları en üst düzeye çıkmakta ve düşük kalorili diyetlerin sebep olduğu hücre içi hasar ortadan kalkmaktadır.
Yine uzun süre aç kalındığında kandaki insülin düşer. Kas yapımı ve yağ yakımı hızlanır. Aralıklı oruç, karbonhidratlardan uzak durmamıza yardımcı olur, bu da kendimizi dinç ve zinde hissetmemize yardım eder. Düşen insülin kalp ve şeker hastalığı riskini azaltır.
Uzun süreli açlık, hastalıkların da önlenmesine yardımcı olur. Çünkü uzun süre aç kalma ile hücrelerdeki oksidatif radikallerin birikimi azalır, bu da yaşlanma ve hastalık gibi sorunlardan uzak kalmayı sağlar.
Peygamber Efendimizin Sünneti
Peygamber Efendimiz pazartesi ve perşembe günleri olmak üzere haftada iki gün oruç tutardı ve ümmetine de tavsiye ederdi. Aradan 15 asır geçtikten sonra Efendimiz'in bu mübarek tavsiyesinin bir hikmeti daha ortaya çıktı. Gerçekten haftada iki gün oruç tutmak günümüzün büyük problemleri olan başta obezite olmak üzere kalp ve damar hastalıklarına, diyabete, kansere ve pek çok rahatsızlığa çözüm olmaktadır.
Prof. Sefa Saygılı