Arama

Afet Ilgaz kimdir? Afet Ilgaz’ın hayatı…

Afet Ilgaz, öykü, roman ve denemeleriyle edebiyat dünyamızda kendine yer edinen bir isim. Eserlerinde hem şehir hayatından hem de kırsal yaşamdan kesitler sunmuş, bireylerin çevreleriyle uyumsuzluğundan kaynaklanan sorunları sık sık dile getirmişti. Kaleme aldığı 30'a yakın eserinden bazıları Bulgarca, Çekçe, Slovakça ve Almancaya çevrildi. Tasavvufla ilgilenen Afet Ilgaz, 1990'lı yıllarda bir dönüşüm yaşamış ve sonrasında İslami dergilerde yazılar yazmıştı. Peki, 6 yıl önce yaşamını yitiren Afet Ilgaz kimdir? İşte Afet Ilgaz'ın hayatı ve eserleri…

  • 3
  • 10
KENT VE KIRSAL YAŞAMDAN KESİTLER SUNDU
KENT VE KIRSAL YAŞAMDAN KESİTLER SUNDU

Yapıtlarında hem kentli hem de kırsal kesim yaşamından kesitler sunan ve bireylerin çevreleriyle uyumsuzluğundan kaynaklanan sorunları dile getiren Ilgaz, ilk öyküsünü 1955'te "Yücel" adlı dergide okuyucuyla buluşturdu.

İlk olarak Muhteremoğlu Kitabevi'ni kuran yazar, 1968'te evlendiği yazar Rıfat Ilgaz'la birlikte Sınıf Yayınlarını hayata geçirdi.

  • 4
  • 10
PEK ÇOK YAZISI GAZETE VE DERGİLERDE YAYIMLANDI
PEK ÇOK YAZISI GAZETE VE DERGİLERDE YAYIMLANDI

Ilgaz, ayrıca Türkiye tarihinin önemli bir döneminde 19 Mayıs 1968'de Dr. Hikmet Kıvılcımlı'nın önderliğinde açılan "İşsizlik ve Pahalılıkla Savaş Derneği"nin kurucuları arasında yer aldı.

Yeni Şafak, Yeni Çağ ve Milli Gazete'de de köşe yazarlığı yapan Ilgaz'ın yazıları "İstanbul", "Varlık", "Türk Dili", "Yeditepe", "Gelecek", "Yansıma", "Sanat ve Toplum" dergilerinde yayımlandı.

  • 5
  • 10
‘BAŞÖRTÜLÜLER’ KİTABIYLA ÖDÜLE LAYIK GÖRÜLDÜ
‘BAŞÖRTÜLÜLER’ KİTABIYLA ÖDÜLE LAYIK GÖRÜLDÜ

Afet Ilgaz'ın 1960 yılında çıkan ve orta halli aile içi olaylarla toplum katlarının çeşitli sorunlarını konu edinen ilk romanı "Eşiktekiler" ise Yeni İstanbul Gazetesi ile Türk Dil Kurumu'nun (TDK) ortaklaşa verdiği Törehan Sanat Ödülü'ne değer görüldü.

"Başörtülüler" başlıklı hikâye kitabıyla 1965'te "TDK Hikâye Ödülü"nü kazanan Ilgaz'ın, "Yol" romanı da 1993 yılında Türkiye Yazarlar Birliği tarafından "Yılın Romanı" seçildi.

  • 6
  • 10
GÜNLÜK YAŞAM MÜCADELESİNİ KONU EDİNDİ
GÜNLÜK YAŞAM MÜCADELESİNİ KONU EDİNDİ

Ilgaz, zaman zaman romanlarında kadınların günlük yaşam mücadelelerini de ön planda tutarak, "Bir Feministin Doğruya Yakın Portresi" adlı kitabında çağdaş bir kadının evlilik ve annelik hakkındaki düşüncelerini, "Sendika" kitabında ise Türkiye'de ilk kez sendikanın kurulduğu özel bir okulda öğretmenlik yapan ve çocuklarına bakan yalnız bir kadının öyküsünü ele aldı.

İtalyancadan çeviriler de yapan Ilgaz, "En Güzel İtalyan Hikâyeleri" adlı çeviri kitabını da kitapseverlerin beğenisine sundu.

  • 7
  • 10
TASAVVUFLA İLGİLENMEYE BAŞLADI
TASAVVUFLA İLGİLENMEYE BAŞLADI

Ilgaz'ın "Annem Annem" ve "Toprak İnsanları" eserleri televizyon dizisi olarak TRT'de izleyiciyle buluşurken, yine "Annem Annem" eserinin yanı sıra "Çocuklar da Savaştı" ve "Filiz Büyüyor" kitapları radyo oyunu olarak 1987-1988 arasında TRT radyolarında yayınlandı.

Bir röportajında "Her yazarın içinde bir okur ve her okurun içinde de bir yazar olduğuna inanırım. Ben yazma eylemiyle deruni bir şölen yaşarım..." ifadelerini kullanan usta yazar, tasavvuf alanıyla ilgilenmeye başlayarak, 1990'lı yıllarda yaşadığı dönüşüm sonucunda yoğunlukla İslami dergilerde yazılar yazdı.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN