Afet Ilgaz kimdir? Afet Ilgaz’ın hayatı…
Afet Ilgaz, öykü, roman ve denemeleriyle edebiyat dünyamızda kendine yer edinen bir isim. Eserlerinde hem şehir hayatından hem de kırsal yaşamdan kesitler sunmuş, bireylerin çevreleriyle uyumsuzluğundan kaynaklanan sorunları sık sık dile getirmişti. Kaleme aldığı 30'a yakın eserinden bazıları Bulgarca, Çekçe, Slovakça ve Almancaya çevrildi. Tasavvufla ilgilenen Afet Ilgaz, 1990'lı yıllarda bir dönüşüm yaşamış ve sonrasında İslami dergilerde yazılar yazmıştı. Peki, 6 yıl önce yaşamını yitiren Afet Ilgaz kimdir? İşte Afet Ilgaz'ın hayatı ve eserleri…
Giriş Tarihi: 16.01.2020
14:18
Güncelleme Tarihi: 16.01.2021
09:10
‘BAŞÖRTÜLÜLER’ KİTABIYLA ÖDÜLE LAYIK GÖRÜLDÜ
Afet Ilgaz'ın 1960 yılında çıkan ve orta halli aile içi olaylarla toplum katlarının çeşitli sorunlarını konu edinen ilk romanı "Eşiktekiler" ise Yeni İstanbul Gazetesi ile Türk Dil Kurumu'nun (TDK) ortaklaşa verdiği Törehan Sanat Ödülü'ne değer görüldü.
"Başörtülüler" başlıklı hikâye kitabıyla 1965'te "TDK Hikâye Ödülü" nü kazanan Ilgaz'ın, "Yol" romanı da 1993 yılında Türkiye Yazarlar Birliği tarafından "Yılın Romanı" seçildi.
GÜNLÜK YAŞAM MÜCADELESİNİ KONU EDİNDİ
Ilgaz, zaman zaman romanlarında kadınların günlük yaşam mücadelelerini de ön planda tutarak, "Bir Feministin Doğruya Yakın Portresi" adlı kitabında çağdaş bir kadının evlilik ve annelik hakkındaki düşüncelerini, "Sendika" kitabında ise Türkiye'de ilk kez sendikanın kurulduğu özel bir okulda öğretmenlik yapan ve çocuklarına bakan yalnız bir kadının öyküsünü ele aldı.
İtalyancadan çeviriler de yapan Ilgaz, "En Güzel İtalyan Hikâyeleri" adlı çeviri kitabını da kitapseverlerin beğenisine sundu.
TASAVVUFLA İLGİLENMEYE BAŞLADI
Ilgaz'ın "Annem Annem" ve "Toprak İnsanları" eserleri televizyon dizisi olarak TRT'de izleyiciyle buluşurken, yine "Annem Annem" eserinin yanı sıra "Çocuklar da Savaştı" ve "Filiz Büyüyor" kitapları radyo oyunu olarak 1987-1988 arasında TRT radyolarında yayınlandı.
Bir röportajında "Her yazarın içinde bir okur ve her okurun içinde de bir yazar olduğuna inanırım. Ben yazma eylemiyle deruni bir şölen yaşarım..." ifadelerini kullanan usta yazar, tasavvuf alanıyla ilgilenmeye başlayarak, 1990'lı yıllarda yaşadığı dönüşüm sonucunda yoğunlukla İslami dergilerde yazılar yazdı.
HAYATI BOYUNCA 30'A YAKIN ESER KALEME ALDI
Kanal 7'de çeşitli programlara imza atan Afet Ilgaz, bir yazısında Seyyid Ahmet Arvasi'nin eserleriyle hayatının değiştiğini kaydederek, milli anlayışı savunan siyasal hareketlere destek verdi ve 1999 Nisan seçimlerinde Fazilet Partisi'nden İstanbul Belediyesi Meclis Üyeliği'ne seçildi.
Kitapları Türkiye'nin keskin fikir mücadeleleri içinde halkın yönünü, duygularını anlamak açısından önem taşıyan Ilgaz, hiçbir zaman fikri duruşunda ve yazılarında "milli" tavırdan taviz vermeyerek, hayatı boyunca 30'a yakın eser kaleme aldı.
ESERLERİ PEK ÇOK FARKLI DİLE ÇEVRİLDİ
Usta yazarın ilk evliliğinden Haluk ve Uğur Çırakman adlarında iki oğlu, ikinci evliliği Rıfat Ilgaz'dan ise Defne Ilgaz adında bir kızı bulunuyor. Eserleri Bulgarca, Çekçe, Slovakça ve Almancaya çevirilen Afet Ilgaz, 18 Ocak 2015'te vefat etti.
Ilgaz'ın cenazesi Kocamustafapaşa Sümbül Efendi Camisi'nden kaldırılarak Yedikule Mezarlığı'nda toprağa verildi.