Fatih'in müderrisi: Ali kuşçu
Astronomi ve matematik alimi Ali Kuşçu'nun İstanbul'a gelmesi, Osmanlı bilimi açısından bir dönüm noktası oldu. Kuşçu, İslam dünyasındaki aritmetik ve hesap bilimini imparatorluğa taşıdı. Zaten kendisi de Mâveraünnehir bölgesinin son matematik âlimlerindendi. Onunla beraber gelen alimler ve yetiştirdikleri talebeler, Osmanlı'da bilimsel faaliyetlerin canlanmasını sağladı. Ali Kuşçu'nun çalışmaları sadece Devlet-i Aliyye'yi değil, Avrupa astronomisini ciddi olarak etkiledi. Yüzlerce yıl eserleri ders kitabı olarak okutuldu.
Giriş Tarihi: 15.12.2021
17:55
Güncelleme Tarihi: 19.09.2024
08:59
ALİ KUŞÇU’NUN DİPLOMASİ GÖREVİ
◾ 1449 yılında Uluğ Bey'in öldürülmesinden sonra başlayan taht kavgaları Semerkant'ı yaşanmaz hale getirince, Ali Kuşçu da ailesiyle birlikte Timurluların sarayından ayrılarak Akkoyunlu hükümdarı Uzun Hasan yönetimindeki Tebriz'e gitti.
◾ Uzun Hasan, bilime değer veren bir hükümdardı. Sarayda büyük itibar gören Ali Kuşçu, burada ilmi meclislere katıldı. Uzun Hasan ile Fatih Sultan Mehmet arasındaki anlaşmazlıkların halledilmesi için Akkoyunlu hükümdarı tarafından elçi olarak İstanbul'a gönderildi. Ali Kuşçu ve kalabalık heyeti, Fatih Sultan Mehmet tarafından büyük bir merasimle karşılandı.
İslam uygarlığındaki astronomi çalışmaları
FATİH SULTAN MEHMET’İN ALİ KUŞÇU’YA HÜRMETİ
◾ Bilime oldukça önem veren Fatih Sultan Mehmet, payitahtın kültür merkezi haline gelmesi için her fırsatta bilim insanlarını şehre davet ediyordu. Bunlar arasında en dikkat çekeni ise Ali Kuşçu'ydu.
◾ Sultan, Ali Kuşçu'nun ünün daha önce duymuş ve ilk görüşmede takdir etmişti. Kendisine İstanbul'da çalışmasını teklif etti. Ali Kuşçu da elçilik görevini tamamladıktan sonra İstanbul'a dönmeye söz verdi.
◾ Diplomasi görevi bitince Ali Kuşçu, II. Mehmet'e verdiği sözü tutarak ailesi ve yakınları ile İstanbul'a döndü. Sultan, yol boyunca kendisine refakat etmesi için heyet gönderdi. Rahat bir yolculuk geçirmesi için her konakta bin akçe harcandı. İstanbul'da büyük törenlerle, armağanlarla karşılanmasını sağladı.
Müslüman alimlerin icat ettiği astronomi aletleri
"ACEM'DE RUM'DA BENZERİ YOK"
◾ Karşılayanlar arasında İstanbul kadısı Hocazâde de vardı. Ali Kuşçu, onun şöhretini daha Tebriz'de iken duymuş hatta Alaeddin Ali et-Tusi Hocazade için "insanın malumatı onunki yanında hiç kalır" demişti.
◾ Fatih Sultan Mehmed, huzuruna kabul ettiğinde Ali Kuşçu'ya Hocazâde'yi nasıl bulduğunu sordu, o da "Acem'de Rum'da benzeri yok" deyince Fatih de "Arap'ta da benzeri yoktur" diyerek sözünü tamamladı.
◾ Ali Kuşçu, Hocazâde'ye o kadar itibar ediyordu ki kızlarından birini onun oğluyla evlendirdi. Bu evlilikten meşhur Osmanlı matematikçisi Mirim Çelebi dünyaya geldi.
FATİH SULTAN MEHMET’E SUNDUĞU ESERLER
◾ Ali Kuşçu, İstanbul'da daha önce Farsça hazırladığı Risâle der İlm-i Hisâb adlı çalışmasını genişleterek Arapça bir redaksiyonunu yaptı ve Muhammediye ismiyle Fatih Sultan Mehmet'e sundu.
◾ Matematik alanındaki bu önemli çalışmadan sonra, Risâle Der İlm-i Hey'e adlı çalışmasının da Arapça, genişletilmiş redaksiyonunu hazırladı. Bunu Otlukbeli Savaşı'nın kazanıldığı gün (11 Ağustos 1473) Fethiye adıyla Fatih'e sundu.
İSTANBUL’UN ENLEM VE BOYLAMINI HESAPLADI
◾ Fatih Sultan Mehmed, savaş dönüşü Ali Kuşçu'yu Ayasofya Medresesi'ne müderris tayin etti. Bu tayin İstanbul'da astronomi ve matematik alanındaki çalışmalara canlılık getirdi, hatta Ali Kuşçu'nun derslerini bilim insanları dahi takip etti.
◾ Ali Kuşçu ayrıca Molla Hüsrev 'le birlikte Sahn-ı Seman Medreselerinin programını hazırladı. Burada dikkat çekilmesi gereken nokta, bu medreselerin çerçevesini çizen vakfiyede, dini bilimlerin yanı sıra pozitif bilimlerin de okutulmasının şarta bağlanmış olmasıdır. İstanbul'un boylamını 59 derece, enlemini de 41 derece 14 dakika olarak belirledi.