Arama

Arapça öğretimine katkı sağlayan Osmanlı alimi: Birgivi

İmam Birgivi, 16'ıncı asırda dengine az rastlanır bir Osmanlı alimiydi. İslam ilmine büyük katkılar sağlamış; yazdığı eserlerle Arapçanın, Arap olmayan Müslüman milletler tarafından öğrenilebilmesi için büyük gayret sarf etmişti. Yaşadığı dönemin sosyal yaşantısını da yakından takip eden Birgivi, bidatların karşısında durmuş son derece dürüst ve tavizsiz bir ilim insanıydı. Öyle ki, asırlar sonra dahi "Ahlakçılarımız içinde Birgivi derecesinde mümtaz bir simaya nadir tesadüf olunur" sözleriyle anılacaktı...

  • 14
  • 14
BİRGİVÎ'NİN BAŞLICA ESERLERİ
BİRGİVÎ’NİN BAŞLICA ESERLERİ

Birgivî'nin Arap dili grameri, ahlâk - tasavvuf, fıkıh, akaid, tefsir - kıraat, hadis gibi sahalarda çoğu Arapça, birkaçı da Türkçe olmak üzere tespit edilebilmiş altmışa yakın eseri bulunur.

Arap dili gramerine dair eserleri şunlardır: el-'Avâmil, İzhârü'l-esrâr, İm'ânü'l-enzâr, Kifâyetü'l-mübtedî, İmtihânü'l-ezkiyâ', Şerhu'l-Emsile.

Ahlâk - Tasavvuf dair eserleri şu şekildedir: et-Tarîkatü'l-Muhammediyye, Cilâ'ü'l-kulûb.

Fıkıh ilmine dair eserleri şöyle sıralanabilir: Vasiyetnâme, es-Seyfü's-sârim fî 'âdemi cevâzi vakfi'l-menkul ve'd-derâhim, Îkazü'n-nâ'imîn ve ifhâmü'l-kāsırîn, İnkazü'l-hâlikîn, Mu'addilü's-salât, Zuhrü'l-müte'ehhilîn ve'n-nisâ' fî ta'rîfi'l-athâr ve'd-dimâ'.

Akaid ilmine dair eserleri: Ahvâlü etfâli'l-müslimîn, Ziyâretü'l-kubûr.

Tefsir-Kıraata dair eserleri: Tefsîru sûreti'l-Bakara, ed-Dürrü'l-yetîm.

Hadis ilmine dair eserleri: Risâle fî usûli'l-hadîs, el-Erba'ûn, Kitâbü'l-Îmân ve'l-istihsân.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN