Bayrak sevdalısı şair: Arif Nihat Asya
Hepimizin "bayrak şairi" olarak tanıdığı, sade üslubu ve coşkulu şiirleri ile zihnimizde yer edinen Arif Nihat Asya, cumhuriyet dönemi Türk edebiyatının önemli temsilcilerindendir. 48 yıl önce bugün dünyaya gözlerini yuman büyük ustanın dizeleri, zihinlerde büyük yer edinir ve Türk toplumu ile adeta özdeşleşir.
Giriş Tarihi: 04.01.2023
17:16
Güncelleme Tarihi: 05.01.2023
15:09
🔹 Öğretmen derecesiyle Yüksek Öğretmen Okulu'ndan mezun olan Asya , ilk görev yeri olarak Adana'ya tayin edilir. Hayatının yaklaşık on dört yılını kapsayan bu şehirde çok değerli anılar biriktirir.
🔹 Siyasi hayata adımını attığı Adana'da 1950-1954 yılları arasında milletvekili olur . 1954'te tekrar öğretmenliğe geri döner ve 1962'de emekli olana değin mesleğini yerine getirir.
Öğretmen kimliği ile ışık saçan edebiyatçılarımız
🔹 Bir kitap yayımlamak için erken sayılacak 20 yaşında "Heykeltıraş"ı kaleme alan Asya , ömrünün devamında fevkalade şiirler üretmeye, halkın dilinde pelensenk olacak mısralar yazmaya devam eder.
🔹 Erken yaşlarda ruhunda yer etmeye başlayan milliyetçi duygular, Üsküdar Mevlevihanesinin son şeyhi Ahmet Remzi Akyürek'le tanışmasıyla tasavvufi bir boyut kazanır.
Tarihte kurulan 2'nci mevlevihane, Sultan Dîvanî Mevlevihanesi
🔹 5 Ocak 1940 yılında kaleme aldığı Adana'nın kurtuluşu için yazdığı "Bayrak" şiiri, onun hatırı sayılır bir camiada tanınmasına ve "bayrak şairi" olarak nam kazanmasına vesile olur.
"Ey mavi göklerin beyaz ve kızıl süsü, Kız kardeşimin gelinliği, şehidimin son örtüsü, Işık ışık, dalga dalga bayrağım! Senin destanını okudum, senin destanını yazacağım."
🔹 Sonrasında "Fetih Marşı", "Kalk Yiğidim", "Bayrak", "Dua" ve "Naat" gibi kahramanlık, tarih duygusu, din, aşk, tabiat ve memleket güzelliklerine değindiği şiirler, Asya'yı ülke çapında tanınır hale getirir.
"Yelkenler biçilecek, yelkenler dikilecek; Dağlardan çektirilen, kalyonlar çekilecek; Kerpetenlerle sûrun dişleri sökülecek!
Yürü; hâlâ ne diye oyunda, oynaştasın? Fâtih'in İstanbul'u fethettiği yaştasın!"