Bilim tarihinde öncü bir kadın: Marie Curie
19. yüzyılın ortalarında Polonya'nın küçük bir kasabasında doğan Marie Curie, bilim dünyasının kaderini değiştirecek bir öykünün başlangıcını yazdı. Genç yaşta gösterdiği olağanüstü zeka ve kararlılık onu bilimle dolu bir hayatın tam da merkezine sürükledi. Radyoaktivitenin sırlarını çözmeye adanmış bir ömür sürdüren Curie, eşi Pierre Curie ile birlikte polonyumu ve radyumu keşfi ile 1903'te Fizik dalında, ardından 1911'de Kimya dalında iki Nobel ödülü kazanarak, bilimin zirvesine tırmandı. O, bilim dünyasında kadınlar için bir öncü oldu ve radyasyonla ilgili çalışmaları, tıp ve teknolojiye yepyeni kapılar açtı.
Giriş Tarihi: 19.12.2023
14:06
Güncelleme Tarihi: 26.12.2023
11:49
Doktora ünvanı alan ilk kadın
🔸 Wilhelm Röntgen 'in 8 Kasım 1895 yılında X-ışınlarını keşfetmesi bilim camiasında büyük bir heyecan yaratmıştı. Aynı dönemde Marie Curie, doktora çalışması için konu ararken X ışınları üzerine çalışmaya karar vermesi çok zor olmadı ve bilim camiasında büyük bir sıçramaya yol açacak çalışmalarının ilk adımını böylece atmış oldu.
🔸 Doktora çalışması yürüttüğü süreç boyunca pek çok saygın bilim akademisinden ve üniversitelerden çeşitli ödüller aldı. 25 Haziran 1903 yılında doktora savunmasına girdi ve Fransızca "yüksek onurlu, çok şerefli" anlamlarına gelen bir ünvan olan "très honorable" derecesiyle tamamladı.
İKİNCİ DÜNYA SAVAŞI'NIN BİTTİĞİNE İNANMADIĞI İÇİN 30 YIL DAHA SAVAŞMAYA DEVAM EDEN JAPON ASKERİ
Radyum ve Polonyum'u keşfetti
🔸 1897 yılında X ışınları üzerine çalışma ve araştırmalarını yoğunlaştıran Marie Curie , eşi Pierre ile birlikte radyoaktive üzerine araştırmalar yaptı. Curie, toryum un da radyoaktive yaydığını fark ettiği anda yeni bir keşfin kapılarını araladı.
🔸 Temmuz 1898'de, Curie çifti, uranyumun radyoaktif bozunması neticesinde ortaya çıkan ve yeni keşfedilen radyoaktif elementi polonyum olarak adlandırdı. Bu isim, Marie tarafından, kendi öz vatanı olan Polonya'dan esinlenerek verildi.
Nobel ödülü alan ilk kadın bilim insanı
🔸 1903 yılında doktorasını tamamladıktan sonra aynı yıl radyoaktivite üzerine yaptığı araştırmalarından dolayı, kocası Pierre ve bilim insanı Becquerel ile paylaştığı Nobel Fizik Ödülü 'nü kazandılar. Ödül diplomasının yarısı Curie çifttindeyken diğer yarısı Becquerel'de kalmıştır.
🔸 Marie Curie, tarihte Nobel Ödülü alan ilk kadın bilim insanı oldu. Nobel komitesi şu gerekçeyle ödülü takdim etti: " Profesör Henri Becquerel tarafından keşfedilen radyasyon olgusu üzerine ortak araştırmaları aracılığıyla sundukları hizmetlerden dolayı..."
MANHATTAN PROJESİ: KARANLIK ÇAĞIN BAŞLANGICI
Profesör ünvanı alan ilk kadın
🔸 Marie Curie, Nobel Ödülü'nü aldıktan sonra Sorbonne Üniversitesi 'nde 1908 yılında Profesör ünvanına layık görüldü. Marie, artık bir Fizik kürsüsü sahibiydi.
🔸 Dünyada "profesör" ünvanını alan ilk kadın bilim insanı oldu.
İki Nobel Ödülü'ne sahip ilk insan
🔸 Daha evvel, 1903 yılında eşi Pierre ve Becquerel'le paylaştığı Fizik alanındaki Nobel Ödülü'nden sonra 1911 yılında bu kez de Nobel Ödülü'nü Kimya alanında kazandı.
🔸 Marie Curie, Nobel ödüllerinin verilmeye başlandığı 1901 yılından bugüne kadar, bu ödülü 2 defa almaya hak kazanan ilk ve tek bilim insanı ünvanına sahip olmuştur.
İLK TÜRK UZAY YOLCUSU ALPER GEZERAVCI