Arama

Bilime yön veren Müslüman alim; Cabir bin Eflah

Döneminin en önemli astronomu olan Cabir bin Eflah, çubuklu güneş saatinin mucidiydi. Azimut kadranı denilen bu saat, Avrupa'da ancak üç asır sonra Alman astronomi bilgini ve matematikçisi Regiomontonus tarafından 1450'de onun modeline uygun olarak yeniden yapılabildi. Trigonometride kendi ismiyle anılan formülü bulunan Müslüman alim, Kopernik, Kepler gibi birçok Batılı bilim insanını etkisi altına aldı. Sizler için Cabir bin Eflah'ın bilime katkılarını derledik.

Endülüslü astronomlar dünyanın büyüklüğünü Yunanlılardan daha doğru hesapladı. Astronomi ile birlikte matematik çalışmaları da uygulamalı ve teorik olarak yürütüldü. Müslümanlar bilim insanları, astronominin gelişmesini sağladı. Özellikle onların yaptığı uzay gözlemleri sayesinde çok yeniliğe imza atıldı.

(x)Tarihe yön veren medeniyet: Endülüs

Müslüman alimlerin astronomiyi önemli ölçüde değiştirmesini sağlayan durum ise trigonometriyi başarı bir şekilde uzay gözlerimde kullanmalarıydı. Bunun neticesinde birçok icada imzalarını attılar. Bu Müslüman astronomlardan biri de Endülüslü Cabir bin Eflah'dı. Gelin Cabir bin Eflah'ın bilime katkılarına daha yakından bakalım👇

  • 4
  • 12
Cabir bin Eflah kimdir?
Cabir bin Eflah kimdir?

Endülüslü bilim insanı Cabir bin Eflah, İşbiliye'de günümüzdeki ismiyle Sevilla'da doğdu. Batı'da Geber ismiyle tanınan Müslüman âlimin hayatı hakkında fazla bilgi bulunmasa da oğlunun İbn Meymun'u şahsen tanımış olmasından 12. yüzyılda yaşamış olduğu düşünülür.

İslam'ın altın çağında yaşayan Cabir bin Eflah, Batı'da daha çok İngiliz astronom Batlamyus'u eleştirmesiyle tanındı. Eflah, Ortaçağın büyük matematik ve astronom bilginiydi. Çubuklu güneş saatini bulan ilk bilim adamıydı.

Cabir bin Eflah, Endülüs'ün Sevilla şehrinde yapılan rasathanenin nasıl yapılması gerektiğini tespit edip inşasını bizzat kontrol etti.

(x)Bilime yön veren Müslüman alimler ve icatları

  • 5
  • 12
GÜNEŞ SAATİNİN MUCİDİYDİ
GÜNEŞ SAATİNİN MUCİDİYDİ

Cabir bin Eflah "Cabir'in Teodalit"i diye bilinen çubuklu bir güneş saatinin mucidiydi. Azimut kadranı denilen bu saat, Avrupa'da ancak üç asır sonra Alman astronomi bilgini ve matematikçisi Regiomontonus tarafından 1450'de onun modeline uygun olarak yeniden yapılabildi.

  • 6
  • 12
İlk taşınabilir gök küreyi tasarladı
İlk taşınabilir gök küreyi tasarladı

Cabir bin Eflah, gezegenlerin ve yıldızların koordinatlarını hesaplamak için ilk taşınabilir gök küreyi tasarladı. Bu alet bugün torketum adıyla bilinir. Prof. Dr. Fuat Sezgin bu aletin, Avrupa'da çok geniş yaygınlık kazandığını, Almagest'i düzeltme amacıyla kaleme aldığı ve Ptoleme'yi sert dille eleştirdiği eserinde bu aleti tanımladığını belirtir.

(x)Tıp tarihine damga vuran 5 Müslüman alim

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN