Arama

Bir kültür neferi: Ahmet Haluk Dursun

Bir kültür neferi olarak uzun yıllardır çalışmalarını sürdüren Prof. Dr. Ahmet Haluk Dursun, "kültürel kalkınma için topyekun harekat" ideali için hem akademisyen hem de bürokrat olarak mesai harcadı. Tarih, kültür, mimari ve sanat mirasımıza sahip çıkan Dursun, pek çok tarihi belgeselin yapımında yer aldı, ardında birçok yazılı eser bıraktı. Geçirdiği trafik kazası sonucu hayatını kaybeden Ahmet Haluk Dursun kimdir? Onun başarılarla dolu yaşamını, Eyüp Sultan'la ilgili bir anısını ve "vasiyet" niteliği taşıyan son konuşmasında altını çizdiği detayları sizler için derledik.

  • 1
  • 21
PROF. DR. AHMET HALUK DURSUN KİMDİR?
PROF. DR. AHMET HALUK DURSUN KİMDİR?

Van'ın Erciş ilçesinde geçirdiği trafik kazası sonucu hayatını kaybeden Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Prof. Dr. Ahmet Haluk Dursun, 1957 yılında Hereke Kocaeli'nde doğdu.

İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Son Çağ ve Türkiye Cumhuriyeti Tarihi Kürsüsünü bitirdi. Marmara Üniversitesi'nde yüksek lisans ve doktorasını Yakın Çağ Tarihi Anabilim dalında tamamladı.

  • 2
  • 21
TARİH ALANINDA ÖNEMLİ BİR İSİMDİ
TARİH ALANINDA ÖNEMLİ BİR İSİMDİ

Osmanlı Müesseseleri ve Medeniyeti Tarihi sahasında tarih doçenti, Marmara Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi'nde Yakın Çağ Tarihi Ana Bilim Dalında ise profesör oldu.

Osmanlı Coğrafyası Kültür ve Siyasi Tarihi, Türk Kültür ve Medeniyeti Tarihi, Osmanlı Müesseseleri ve Medeniyeti Tarihi, Yeni ve Yakınçağ Avrupa Tarihi, İstanbul'un Tarihi Mekânları, Cumhuriyet Dönemi Eğitim ve Kültür Politikaları, Türk Siyasi Tarihi, Atatürk İlke ve İnkılap Tarihi, Bizans ve Batı Avrupa Tarihi, Tarih Öğretiminde Müzelerin Rolü dersleri verdi ve bu sahalarda çalıştı.

  • 3
  • 21
İSTANBUL’UN TARİH, MİMARİ, KÜLTÜR VE SANATINA IŞIK TUTTU
İSTANBUL’UN TARİH, MİMARİ, KÜLTÜR VE SANATINA IŞIK TUTTU

Prof. Dr. Ahmet Haluk Dursun, Dışişleri Bakanlığı Diplomasi Akademisi'nde "Balkanlarda Siyasi ve Kültürel Varlığımız" seminer hocalığı ve bölge incelemesi rehberliği yaptı.

İstanbul'un tarihini, mimarisini, kültür ve sanatını konu alan yazılar yazdı ve seminerler verdi. Bilimsel temele dayanan Türk kültür, medeniyet ve siyasi tarihine ilişkin çeşitli ilgi ve uzmanlık alanlarından oluşan gruplara yönelik konferanslar verdi.

  • 4
  • 21
CUMHURBAŞKANLIĞI KÜLTÜR VE SANAT ÖDÜLÜ’NDE KURUL ÜYELİĞİ YAPTI
CUMHURBAŞKANLIĞI KÜLTÜR VE SANAT ÖDÜLÜ’NDE KURUL ÜYELİĞİ YAPTI

Prof. Dr. Ahmet Haluk Dursun, akademik kariyeri devam ederken bir yandan da çeşitli kamu faaliyetlerinde bulundu ve görevler üstlendi.

Kültür ve Turizm Bakanlığı'nda Ayasofya Müzesi Başkanlığı, İstanbul İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, Topkapı Sarayı Müzesi Müdürlüğü, Bakanlık Müsteşarlığı görevlerine atandı. Ayrıca Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülü Kurul Üyeliği yaptı.

  • 5
  • 21
TARİH VE KÜLTÜR HAZİNELERİMİZE SAHİP ÇIKTI
TARİH VE KÜLTÜR HAZİNELERİMİZE SAHİP ÇIKTI

Prof. Dr. Ahmet Haluk Dursun, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür A.Ş. Genel Müdür Danışmanı olarak Miniatürk Projesi'nin hazırlanmasında görev aldı.

Ayasofya'da kapsamlı restorasyon faaliyetleri, içindekilerle birlikte etrafındaki Osmanlı eserleriyle ilgili koruma/onarma çalışmaları, Osmanlı padişah türbelerinin kendi tabiriyle bir "Ölüm Kültürü Müzesi" olarak ziyarete açılması, gezi konferansları, Sıbyan Mektebinde çocuklara Ayasofya Müzesi'nin anlatılması, 17 yıldır çıkarılamayan "Müze Dergisi"nin yeniden çıkarılmasını sağladı.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN