Arama

Bir kültür neferi: Ahmet Haluk Dursun

Bir kültür neferi olarak uzun yıllardır çalışmalarını sürdüren Prof. Dr. Ahmet Haluk Dursun, "kültürel kalkınma için topyekun harekat" ideali için hem akademisyen hem de bürokrat olarak mesai harcadı. Tarih, kültür, mimari ve sanat mirasımıza sahip çıkan Dursun, pek çok tarihi belgeselin yapımında yer aldı, ardında birçok yazılı eser bıraktı. Geçirdiği trafik kazası sonucu hayatını kaybeden Ahmet Haluk Dursun kimdir? Onun başarılarla dolu yaşamını, Eyüp Sultan'la ilgili bir anısını ve "vasiyet" niteliği taşıyan son konuşmasında altını çizdiği detayları sizler için derledik.

  • 4
  • 21
CUMHURBAŞKANLIĞI KÜLTÜR VE SANAT ÖDÜLÜ’NDE KURUL ÜYELİĞİ YAPTI
CUMHURBAŞKANLIĞI KÜLTÜR VE SANAT ÖDÜLÜ’NDE KURUL ÜYELİĞİ YAPTI

Prof. Dr. Ahmet Haluk Dursun, akademik kariyeri devam ederken bir yandan da çeşitli kamu faaliyetlerinde bulundu ve görevler üstlendi.

Kültür ve Turizm Bakanlığı'nda Ayasofya Müzesi Başkanlığı, İstanbul İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, Topkapı Sarayı Müzesi Müdürlüğü, Bakanlık Müsteşarlığı görevlerine atandı. Ayrıca Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülü Kurul Üyeliği yaptı.

  • 5
  • 21
TARİH VE KÜLTÜR HAZİNELERİMİZE SAHİP ÇIKTI
TARİH VE KÜLTÜR HAZİNELERİMİZE SAHİP ÇIKTI

Prof. Dr. Ahmet Haluk Dursun, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür A.Ş. Genel Müdür Danışmanı olarak Miniatürk Projesi'nin hazırlanmasında görev aldı.

Ayasofya'da kapsamlı restorasyon faaliyetleri, içindekilerle birlikte etrafındaki Osmanlı eserleriyle ilgili koruma/onarma çalışmaları, Osmanlı padişah türbelerinin kendi tabiriyle bir "Ölüm Kültürü Müzesi" olarak ziyarete açılması, gezi konferansları, Sıbyan Mektebinde çocuklara Ayasofya Müzesi'nin anlatılması, 17 yıldır çıkarılamayan "Müze Dergisi"nin yeniden çıkarılmasını sağladı.

  • 6
  • 21
KÜLTÜR MİRASIMIZLA ARAMIZDA KÖPRÜ KURDU
KÜLTÜR MİRASIMIZLA ARAMIZDA KÖPRÜ KURDU

Prof. Dr. Ahmet Haluk Dursun, Topkapı Sarayı'nda "Saray Dersleri" düzenledi, Kutsal Emanetler Dairesi'nde geleneksel Ramazan ayı etkinlikleri ile Muharrem ayında aşure programları icra ettirdi.

Müsteşarlık döneminde Kültür ve Turizm Bakanlığı Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığı kuruldu; "Şehir-İnsan Medeniyet Köprüsü: Örnek Kişilikler Projesi" hazırlandı, kendisi tarafından bizzat yürütüldü ve bu kapsamda hazırlanan Medeniyet Köprüsü Beş Şehirli kitabının editörlüğünü yaptı.

  • 7
  • 21
AYASOFYA’DAKİ ÇALIŞMALARI İÇİN PEK ÇOK ÖDÜL ALDI
AYASOFYA’DAKİ ÇALIŞMALARI İÇİN PEK ÇOK ÖDÜL ALDI

1989 yılında "Elveda Boğaziçi" başlıklı bir yazı dizisiyle İstanbul Mimarlar Odasının "Basında Uzmanlık Ödülü"nü kazandı. 2002 yılında Nil'den Tuna'ya adlı kitabıyla Türkiye Yazarlar Birliği "Gezi Yazarları Ödülü"nü aldı.

Ayasofya'daki çalışmalarından dolayı 2010 yılında İtalya'da her yıl verilen Rotondi Sanat Kurtarıcısı Ödülü'nü (Premio Rotondi 2010 ai Salvatori Dell) kazandı. Ayasofya'yla ilgili düzenlemiş olduğu etkinlikler, Ayasofya, Haliç ve Boğaziçi sunumları, İstanbul eksenli kültür tarihçiliği alanında yaptığı çeşitli çalışmaları için de 2011 İstanbul Turizm Ödülleri kapsamında verilen "Etkinlik Ödülü"nü aldı.

  • 8
  • 21
KÜLTÜREL KALKINMANIN NEFERİYDİ
KÜLTÜREL KALKINMANIN NEFERİYDİ

Prof. Dr. Ahmet Haluk Dursun'un başarılarla dolu yaşamını bu videodan izleyebilirsiniz...

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN