Arama

Bir kültür neferi: Ahmet Haluk Dursun

Bir kültür neferi olarak uzun yıllardır çalışmalarını sürdüren Prof. Dr. Ahmet Haluk Dursun, "kültürel kalkınma için topyekun harekat" ideali için hem akademisyen hem de bürokrat olarak mesai harcadı. Tarih, kültür, mimari ve sanat mirasımıza sahip çıkan Dursun, pek çok tarihi belgeselin yapımında yer aldı, ardında birçok yazılı eser bıraktı. Geçirdiği trafik kazası sonucu hayatını kaybeden Ahmet Haluk Dursun kimdir? Onun başarılarla dolu yaşamını, Eyüp Sultan'la ilgili bir anısını ve "vasiyet" niteliği taşıyan son konuşmasında altını çizdiği detayları sizler için derledik.

  • 7
  • 21
AYASOFYA’DAKİ ÇALIŞMALARI İÇİN PEK ÇOK ÖDÜL ALDI
AYASOFYA’DAKİ ÇALIŞMALARI İÇİN PEK ÇOK ÖDÜL ALDI

1989 yılında "Elveda Boğaziçi" başlıklı bir yazı dizisiyle İstanbul Mimarlar Odasının "Basında Uzmanlık Ödülü"nü kazandı. 2002 yılında Nil'den Tuna'ya adlı kitabıyla Türkiye Yazarlar Birliği "Gezi Yazarları Ödülü"nü aldı.

Ayasofya'daki çalışmalarından dolayı 2010 yılında İtalya'da her yıl verilen Rotondi Sanat Kurtarıcısı Ödülü'nü (Premio Rotondi 2010 ai Salvatori Dell) kazandı. Ayasofya'yla ilgili düzenlemiş olduğu etkinlikler, Ayasofya, Haliç ve Boğaziçi sunumları, İstanbul eksenli kültür tarihçiliği alanında yaptığı çeşitli çalışmaları için de 2011 İstanbul Turizm Ödülleri kapsamında verilen "Etkinlik Ödülü"nü aldı.

  • 8
  • 21
KÜLTÜREL KALKINMANIN NEFERİYDİ
KÜLTÜREL KALKINMANIN NEFERİYDİ

Prof. Dr. Ahmet Haluk Dursun'un başarılarla dolu yaşamını bu videodan izleyebilirsiniz...

  • 9
  • 21
TARİHİ BELGESELLERİN HAZIRLANMASINDA BÜYÜK ROL OYNADI
TARİHİ BELGESELLERİN HAZIRLANMASINDA BÜYÜK ROL OYNADI

Çeşitli dönemlerde değişik gazetelerde kültür-sanat yazıları yazdı, televizyonlarda tarih, kültür ve sanat içerikli programlar hazırladı, sundu. Bazı televizyon belgesellerine danışmanlık yaptı.

Bu belgeseller ve yaptığı görevler şu şekilde sıralanabilir: Moğolistan'daki Göktürk Anıtları ve Türk Kültürü Mirası (Hazırlayan ve Sunan); Mustafa Kemal'in Rumelisi – Selanik, Manastır, Üsküp, Sofya (Hazırlayan ve Sunan); Kudüs Belgeseli (Hazırlayan ve Sunan); Şam Belgesi (Hazırlayan ve Sunan); Tuna Belgeseli (Danışman); Evliya Çelebi Hac Yolunda (Danışman); Mimar Sinan: The Architect (Danışman); İstanbul'u Yaşamak (Sunan), İncir Çekirdeği (İskender Pala ile Sunan); Acaba (Levent Erden ve Prof. Dr. Gül İrepoğlu ile Sunan ve Yorumcu)

  • 10
  • 21
HALUK DURSUN’UN BAŞLICA KİTAPLARI
HALUK DURSUN’UN BAŞLICA KİTAPLARI

Prof. Dr. Ahmet Haluk Dursun, ardında pek çok yazılı eser bıraktı. Başlıca eserleri şu şekilde sıralanabilir:

İstanbul'da Yaşama Sanatı; Nil'den Tuna'ya Osmanlı Yazıları; Tuna Güzellemesi; Osmanlı Coğrafyası'na Yolculuk; Boğaziçi'nde Kırk Yılım; Ayasofya Müzesi Kültür Envanteri; Şehir ve Kültür: İstanbul; İncir Çekirdeği: Hereke'den Çıktım Yola; Medeniyet Köprüsü Beş Şehirli.

  • 11
  • 21
DURSUN’UN ANLAM YÜKLÜ EYÜP SULTAN ANISI
DURSUN’UN ANLAM YÜKLÜ EYÜP SULTAN ANISI

Prof. Dr. Ahmet Haluk Dursun, kişisel internet sitesinde yayınladığı "Ayasofya ile Eyüp Sultan'ın sırrı" başlıklı yazıda, Eyüp Sultan Türbesi'nin restorasyonu sonrası açılışına az bir süre kala yaşadığı anlamlı anıyı şu sözlerle anlatmıştı:

"Restorasyon nedeniyle, dört yıl kapalı kalan Eyüp Sultan Türbesi'nin açılış hazırlıkları tamamlanmış, bütün detaylar gözden geçirilmişti. Daha doğrusu biz öyle zannetmiştik.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN