Arama

Düşünce aleminin sultanı: İbnü'l Arabi

İslam düşünce ve ilim tarihinin en büyük isimlerinden biri olarak kabul edilen Muhyiddin İbnü'l Arabi, Endülüs'te başladığı ilim yolculuğunu Şam'da tamamlar. Selçuklular ve Osmanlılara etki ederek Anadolu'nun manevi imarında büyük rol oynayan İbnü'l Arabi, yazdığı üç yüzden fazla eserle bugün hala ilim dünyasının gündeminde olan bir isim. Gelin, Osmanlı padişahlarının özel bir hürmet gösterdiği alime yakından bakalım.

Eserleri

🔷 Hayatını ilme adayan büyük isim, yazdığı kitapların listesini çıkardığı" el-Fihrist" adlı meşhur eserinde 248 kitabının adını zikreder.

🔍 Bir Bilgi

Osman Yahyâ, 1958 yılında İbnü'l-Arabî'nin eserlerinin tesbit ve tasnifi üzerine Fransızca olarak gerçekleştirdiği doktora çalışmasında toplam 856 eseri inceleyerek haklarında bibliyografik bilgi verir.

🔷 Büyük ismin başlıca önemli eserleri şunlardır:

el-Fütûhâtü'l-Mekkiyye

➡ İbnü'l Arabi'nin en büyük eseridir. Kendi eliyle yeniden yazdığı otuz yedi ciltlik nüsha İstanbul'da Türk ve İslâm Eserleri Müzesi'ndedir. Kelime-i tevhid, tahâret, namaz, zekât, oruç ve haccın sırları ile pek çok kavramı bu eserinde açıklayan İbnü'l Arabi, eserde pek çok şiire de yer verir.

Mutlaka okumanız gereken 100 kitap

Fusûsü'l-hikem ve husûsü'l-kilem

➡ Sadreddin Konevi'nin eliyle yazılan bu eser de Türk ve İslam Eserleri Müzesi'ndedir. İbnü'l Arabi'nin bütün fikirlerinin özeti sayılan eserde, yirmi yedi peygamberin her birinin hikmetlerine izafeten yirmi yedi bölüm yer alır.

◾ Eserin ana temasının "insân-ı kâmil" olduğu söylenebilir. Peygamberler tarihi yoğun olarak işlenen kitapta, onların hayatları üzerinden bir okuma yapılır.

Türk ve İslam Eserleri Müzesi nerede?

İstanbul'da bulunan Türk-İslam eserlerini topluca kapsayan ilk müzedir. Sultanahmet Meydanı'nda bulunan müzeye giriş Gülhane Parkı'nın içinden de gerçekleşir.

Ahmet Yesevi'den hikmetler

  • 10
  • 10

el-Cem ve't-tafsîl fî esrâri'l-meʿânî ve't-tenzîl

➡ İbnü'l Arabi'nin yazdığı bu tefsir kitabı, altmış dört cilttir.

et-Tedbîrâtü'l-ilâhiyye fî ıslâhi'l-memleketi'l-insâniyye

➡ Aristo'ya nisbet edilen siyasete dair bir eseri kendi görüşleri çerçevesinde yeniden ele aldığı eseridir.

Tercümânü'l-eşvâk

➡ İbnü'l Arabi'nin tamamı şiirden oluşan eseridir. İçinde altmış bir şiir bulunur.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN