Çağı kurtarmanın mücadelesini yaşayan mütefekkir; Mehmet Akif İnan
Yedi Güzel Adam'dan biriydi, Mehmet Akif İnan… Mütefekkir ve şair olduğu kadar, mücadeleciydi de. Düşünceleri ve eserleri her dönemde anlaşılmaya çalışıldı. Fani dünyadan göçeli 22 sene oldu ama ardından bıraktığı miras, mağdur ve mazlumların umut ışığı olmaya devam etti. "Bütün giysileri yırtsak yeridir. Yeter bize vefa elbiseleri" diyerek vefayı öğütledi. İsmi okullara verildi. Çağı kurtarmanın mücadelesini yaşayan mütefekkir; Mehmet Akif İnan'ı ölüm yıl dönümünde rahmetle anıyoruz.
Giriş Tarihi: 06.01.2022
19:39
Güncelleme Tarihi: 10.06.2022
17:29
Mehmet Akif İnan eserleri
◾ Mehmet Akif İnan 1965'te evlendi. 1967'de İnan'ın tek çocuğu Şakire Banu dünyaya geldi. 1969 'da kurucuları arasında yer aldığı Edebiyat dergisindeki çalışmalarıyla modern Türk şiirine yeni açılımlar kazandırdı. Aşk ile ülkünün, iç içe geçtiği bir iç âlem şiiri yazdı.
◾ 1969'da kurucuları arasında yer aldığı Edebiyat dergisindeki çalışmalarıyla modern Türk şiirine yeni açılımlar kazandırdı. Aşk ile ülkünün, iç içe geçtiği bir iç âlem şiiri yazdı. 1976'dan sonra Mavera dergisinde; 1977'den itibaren de Yeni Devir, Millî Gazete ve Yeni Mesaj gibi gazetelerde günlük fikir ve sanat yazıları yazdı. Mehmet Reha, Akif Reha, Müslimoğlu ve Mithat Mirzali gibi takma isimler kullandı.
Şiirleri ; Hicret (Ankara 1974); Tenha Sözler (İstanbul 1991).
Denemeleri ; Edebiyat ve Medeniyet Üzerine (Ankara 1972); Din ve Uygarlık (İstanbul 1985).
Mehmet Akif İnan'ın Hicret ve Tenha Sözler'inden 20 alıntı
Şiirini ve hayatını, davası ile harmanladı
◾ İslam aleminin ruhuna hitap eden "Mescid-i Aksa" şiiriyle Türk edebiyatında "Kudüs Şairi" olarak hafızalara kazındı, Mehmet Akif İnan... Şiirini ve hayatını, davası ile harmanlamış ve bir ömür o yolda yürümekten hiç vazgeçmedi.
◾ İslam'ın ilk kıblesi olması dolayısıyla dünya Müslümanlarının göz bebeği olan Kudüs'e yönelik İsrail'in saldırılarından duyduğu derin üzüntü, duayen kalem İnan'ın dizelerine yansıdı. İlk defa gazeteci yazar Akif Emre tarafından Akıncılar Dergisi'nde yayınlanan şiir, kısa sürede ülke çapında büyük beğeni kazandı.
Mescid-i Aksa'yı gördüm düşümde Götür Müslüman'a selam diyordu. Dayanamıyorum bu ayrılığa Kucaklasın beni İslâm diyordu.
Mehmet Akif İnan'ın Aydınlar, Batı ve Biz kitabından 30 alıntı
6 Ocak 2000'de hayata gözlerini yumdu
◾ İnan'a, 1999'da soğuk algınlığı sonrası oluşan zatürre teşhisi konuldu. Bir süre hastanede yatan ve akciğer kanserine yakalandığı ortaya çıkan İnan, 1999'un Haziran ayında tedaviden ümidin kesilmesi üzerine, sürekli "Peygamber Diyarı" diye nitelendirdiği memleketi Şanlıurfa'ya döndü.
◾ Ramazan'a denk gelen 6 Ocak 2000'de hayata gözlerini yumdu.
Mehmet Akif İnan eserlerinden alıntılar
"Mescid-i Aksa'yı gördüm düşümde Götür Müslüman'a selam diyordu. Dayanamıyorum bu ayrılığa Kucaklasın beni İslâm diyordu."
"Günleri bir secde hızıyla geçip Erişsem mahşere bir iftar gibi Genişle ey kalbim kardan sözlerle Ayıkla ve yıka pıhtılarını"