Cennetle müjdelenen sahabe; Zübeyr bin Avvam
Peygamber Efendimize ilk iman edenlerden olan Zübeyr bin Avvam, cennetle müjdelenen sahabelerden biriydi. İslam'ın ilk yıllarında müşriklerin bütün işkencelerine rağmen dininden dönmedi. Zübeyr bin Avvam, İslam adına çekilen ilk kılıcın da sahibiydi. Peygamber Efendimiz, Zübeyr için "Her peygamberin bir havarisi vardır, benim havarim de Zübeyr'dir. " buyurmuştu.
Giriş Tarihi: 19.12.2019
16:07
Güncelleme Tarihi: 28.12.2019
16:23
ZÜBEYR’E UYGULANAN EZİYET
Nevfel, Zübeyr bin Avvâm'ı bir hasıra sarıp tavana astı. Alttan ateş yakarak dumanıyla ona işkence etti. Fakat yine de Hz. Zübeyr, İslam'dan vazgeçmedi. Oğluna eziyet edildiğini duyan Safiyye, onu Nevfel'in elinden kurtardı.
İslam'ın ilk yıllarında nasıl ibadet edilirdi?
İSLAM ADINA İLK KILIÇ ÇEKEN KİŞİ
Zübeyr bin Avvâm, bir gün kılıç elinde sokağa fırladı. Telaşlı bir şekilde sokakta dolaşırken Peygamber Efendimiz ile karşılaştı. Kendisine vaziyetini sorduğunda; evinde istirahat ederken Resullullah'ın şehit edildiği duyduğunu, bunun üzerine de hemen kılıcını kuşanıp sokağa fırladığını, karşısına kim çıkarsa da ondan bunun hesabını sormak üzere olduğunu söyledi. Bu, İslam adına çekilen ilk kılıçtı.
Bu olay sonrasında Zübeyr bin Avvâm, Peygamber Efendimizin duasına mazhar oldu.
Peygamber Efendimiz ile ilgili ayetler
Hicretten önceki Mekke'de dönemde Hz. Peygamber, Zübeyr'i ilk Müslümanlardan olan Abdullah b. Mes'ûd ve Talha b. Ubeydullah ile kardeş ilân etti.
Mekke'de müşriklerin Müslümanlara olan eziyetleri artınca Hz. Peygamber, Habeşistan'a hicret için izin verdi. Habeşistan'a hicret eden ilk kafile arasında yer alan Zübeyr bin Avvâm, muhacirleri himaye edip Müslüman olan Necâşî Ashame'ye karşı ayaklanmayı bastırmak için savaştı. Galibiyetle sonuçlanan savaşta kendisine kıymetli bir mızrak hediye edildi , o da bu mızrağı dönüşünde Peygamber Efendimize verdi.
Mekke'ye döndüğünde Hz. Ebubekir'in kızı Esma ile evlenen Zübeyr bin Avvâm, burada ticaretle uğraştı.
Şam'dan dönerken Medine'ye hicret eden Hz. Peygamber ve Ebû Bekir ile karşılaştı, kendilerine beyaz renkli elbiseler hediye etti. Mekke'deki işlerini halledip hemen o da Medine'ye hicret etti. Atından başka varlığı bulunmayan Zübeyr'e, Peygamber Efendimiz tarım yapılmayan bir araziyi tahsis etti. Bu araziyi işleyip bir yandan kasaplık yaptı.
ZÜBEYR’İN ŞEKLİNE BÜRÜNEN MELEKLER
Peygamber Efendimiz ile birlikte bütün savaşlara katılan Zübeyr, Bedir Gazvesi'nin üç süvarisinden biriydi. Öyle ki Resûlullah, Bedir'de Müslümanlara yardıma gelen Cebrâil ile diğer meleklerin başlarında Zübeyr b. Avvâm'ın sarığına benzeyen sarıklar gördü.
Zübeyr b. Avvâm, Uhud Savaşı'nda ön saflarda yer aldı. Savaşın en karışık anında Hz. Peygamber'in çevresini sarıp onu müşriklere karşı koruyanlardan biriydi.