Çok hadis rivayet etmesiyle tanınan sahabi: Ebu Hureyre
Ebu Hureyre, İslam tarihinde en çok hadis rivayet eden sahabilerden biridir. İslam ile müşerref olduktan sonra Peygamber Efendimizin yanından hiç ayrılmamış; kimsenin bilmediği hadisleri bile o öğrenmiş ve öğretmiştir. Güçlü bir hafızaya sahip olan Ebu Hureyre, okuma yazma bilmediği için hadisleri daima tekrar etmiş ve böylece bilgisini diri tutmuştur. Allah'ın emrinden başka bir şey talep etmeyen Ebu Hureyre'nin hayatı…
Giriş Tarihi: 11.10.2020
09:21
Güncelleme Tarihi: 16.03.2022
12:13
Sesli dinlemek için tıklayınız.
HAYBER’İN ARDINDAN TÜM GAZVELERE KATILDI
Ebû Hüreyre, kısmen Hayber fethine ve daha sonra yapılan gazvelerin hepsine katıldı. Umretü'l-kazâda Resûlullah'ın kurbanlıklarını Mekke'ye götürmekle vazifeli olanlar arasında yer aldı.
📌 Hz. Peygamber'in, düşmanlara karşı oluşturduğu bazı özel timlerde de görev aldı.
📌 Daha sonra onun Yermük Savaşı'na ve Cürcân'ın fethine katıldığı kaydedilir.
📌 Hz. Peygamber Hindistan'ın fethedileceğini müjdeleyince ömrü yeterse canıyla ve malıyla bu savaşa da katılacağını söylemesi onun cihada karşı duyduğu arzuyu gösterir.
RESULULLAH’IN YANINDA 3 YIL KALDI
Ebû Hüreyre'nin Medine'ye geldiği tarihten Hz. Peygamber'in vefatına kadar 4 yıllık bir süre geçmekle beraber Resûlullah'ın yanında 3 yıl kaldığını bizzat söylediğine göre, Alâ bin Hadramî başkanlığında Bahreyn'e gittiği ve orada bulunduğu süreyi bu zamanın dışında tuttuğu anlaşılır.
📌 Hz. Ömer, halifeliği döneminde Kudâme bin Maz'ûn'u zekât ve vergi âmili olarak Bahreyn'e gönderirken Ebû Hüreyre'yi de orada namaz kıldırıp kaza işlerine bakmakla görevlendirdi.
📌 Daha sonra onu görev yaptığı Bahreyn'e iki defa vali olarak tayin etti.
(x) 🔍 İlk Müslümanlar kimlerdi? İslam'ı kabul eden ilk on Müslüman
HZ. ÖMER DÖNEMİNDE MEDİNE’YE DÖNDÜ
Ebû Hüreyre valilikten ayrılıp Medine'ye döndüğü zaman halife Hz. Ömer, bütün valilerine uyguladığı yöntemi ona da uyguladı ve Bahreyn'den ne getirdiğini sordu.
📌 Ebû Hüreyre 20 bin dirhem getirdiğini, bunu da yaptığı ticaretten veya üreyen atlarından, biriken maaşlarından ve kölesinin kazancından elde ettiğini söyledi.
HZ. ÖMER ONU TEKRAR VALİ TAYİN ETMEK İSTEDİ
Fakat Ömer, sermayesini ve görev esnasında harcadığı parayı aldıktan sonra geri kalanı beytülmâle iade etmesini emretti.
📌 Bütün rivayetlerde belirtildiği üzere yapılan tahkikat sonunda Ebû Hüreyre'nin kazandığı malın kendisine ait olduğu ve dürüstlüğü ortaya çıkınca Hz. Ömer ısrarla onu tekrar vali tayin etmek istedi.
📌 Fakat Ebû Hüreyre, zan altında kalıp rencide edilmek istenmediğini belirterek bir daha görev kabul etmedi.
📌 Ömer gibi âdil bir halifenin Ebû Hüreyre'yi görevine iade etmek istemesi, onun dürüstlüğü hususunda herhangi bir şüphesinin bulunmadığını gösterir.
HZ. OSMAN ONA KILICINI BIRAKTIRDI
Hz. Osman'ın hilâfetini destekleyen Ebû Hüreyre, halifenin evi isyancılar tarafından kuşatıldığı zaman kılıcını alıp onun yanına gitti.
📌 Fakat Hz. Osman Müslüman kanı dökülmesini istemediğini söyleyerek ona kılıcını bıraktırdı.
📌 İslam tarihinde fitnenin başlangıcı olarak kabul edilen bu olaydan sonra Ebû Hüreyre Müslümanlar arasında çıkacak kargaşadan uzak durulması gerektiğini belirtti, bu fitnelerden kurtulmanın yegâne yolunun silâha el atmamak olduğunu söyledi.
(x) 🔍 En çok hadis rivayet eden sahabeler