Dünyaca ünlü isimler nasıl Müslüman oldular?
Dünya üzerinde 1,8 milyar Müslüman yaşıyor ve bu sayı her geçen gün artıyor. Yapılan araştırmalar, İslam'ın dünyanın en hızlı yayılan dini olduğunu ortaya koyuyor. Pek çok ünlü isim de İslamiyet ile farklı yollardan tanışıyor ve bakış açıları değişerek Müslüman oluyor. Muhammed Ali'den Malcolm X'e, Yusuf İslam'dan Sinead O'Connor'a, İslam'ı seçen dünyaca ünlü isimlerin hikayelerini derledik.
Giriş Tarihi: 08.02.2019
10:39
Güncelleme Tarihi: 05.08.2020
17:05
MALCOLM X’İN İSLAM YOLCULUĞU
Ardından Müslüman ülkelerin diplomatlarıyla görüşerek İslamiyet hakkında bilgiler aldı. Malcolm, hayatının bu döneminde El Hacc Malik El Şahbaz adını kullanmaya başladı. Nisan 1964'te kutlu bir yolculuğa niyet etti. Önce Mısır'a, ardından kutsal topraklara gitti. Orada yaşadıklarını eşine şu sözlerle anlatmıştı:
"Betty, bu sözlerime belki şaşıracaksın ama gözleri mavi, saçları sarı, tenleri bembeyaz olan Müslüman kardeşlerimle aynı bardaktan su içtim, aynı kaptan yemek yedim. Biz, hepimiz kardeşiz. Rengimiz ya da ırkımız ne olursa olsun, hepimiz insanız ve aynı Allah'a inanıyoruz."
Ülkesinde her türlü ayrımcılığa maruz kalan Malcolm X, Mekke'de gördükleri karşısında şaşkınlığa uğradı. Herkes ona selam veriyor, onunla kucaklaşıyordu. Kutsal topraklarda gördüklerinden sonra her şeye daha farklı bakmaya başladı. Malcolm X, bir konuşmasında şöyle demişti: "Mekke'ye hac ziyaretim sırasında gördüm ki, bu ülkede kendini korumak için siyahlarla yan yana duracak birçok beyaz var."
"Malcolm X'ten mektup: Türkiye ile ilgili propagandalar yalan!" adlı haberimizi okumak için tıklayın.
DÜNYANIN EN HIZLI YAYILAN DİNİ: İSLAM
Geçmişten günümüze siyaset, sanat ve futbol dünyasından pek çok farklı isim İslam'ı seçti ve seçmeye devam ediyor. Müslüman nüfus artık sadece Ortadoğu, Kuzey Afrika ve Asya Pasifik bölgelerine özgü değil. Dünyadaki Müslüman nüfusun beşte birinden fazlası bugün Avrupa, Kuzey Amerika ve Avustralya'da yaşıyor.
Müslümanların sayısının Avrupa'da 44 milyonu, Amerika'daysa 5 milyonu aştığı biliniyor. Araştırma şirketlerinin yaptığı çalışmalara göre, 2030 yılına gelindiğinde Avrupa'da yaşayan Müslüman nüfusunun yüzde 8'i, 2050 yılında ise yüzde 20'yi bulması yani 75 milyonluk nüfusa ulaşması bekleniyor.
DÜNYA NÜFUSUNUN YÜZDE 23’Ü MÜSLÜMAN
Dünya üzerindeki Müslüman sayısı her geçen gün artıyor. 2015 yılı itibari ile dünyadaki Müslüman nüfusun 1,8 milyar olduğu tahmin ediliyor. Bu sayı ise dünya nüfusunun yüzde 23'üne tekabül ediyor.
Yapılan araştırmalar İslam'ın dünya üzerinde en hızlı yayılan din olduğunu ortaya koyuyor. Son bulgulara göre İslam, Hristiyanlıktan sonra dünyadaki en yaygın din konumunda.
AVRUPA’DA İSLAM GİDEREK YAYILIYOR
Avrupa'da 30 ülkede tahminen 25 milyon 800 bin Müslüman yaşıyor. Müslümanlar, Avrupa nüfusunun yaklaşık yüzde 5'ini oluşturuyor. Bu sayı 2010'da 19 milyon 500 bin olarak hesaplanmıştı.
Pew Research Center'ın tahminine göre, 2016 yılında Avrupa'daki Müslüman nüfusunun genel nüfusa oranı ise şu şekilde:
Fransa'da 5 milyon 720 bin Müslüman bulunuyor. Ülkenin genel nüfusuna oranı yüzde 8,8. Almanya'da 4 milyon 950 bin Müslüman bulunuyor. Ülkenin genel nüfusuna oranı yüzde 6,1. İngiltere'de 4 milyon 130 bin Müslüman bulunuyor. Ülkenin genel nüfusuna oranı yüzde 6,3. İtalya'da 2 milyon 870 bin Müslüman bulunuyor. Ülkenin genel nüfusuna oranı yüzde 4,8. Hollanda'da 1 milyon 210 bin Müslüman bulunuyor. Ülkenin genel nüfusuna oranı yüzde 7,1. İspanya'da 1 milyon 180 bin Müslüman bulunuyor. Ülkenin genel nüfusuna oranı yüzde 2,6.
GÖÇ OLMASA DA MÜSLÜMAN NÜFUSU ARTACAK
2014'te başlayan göç dalgasıyla çoğu Suriye, Irak ve Afganistan'dan Avrupa'ya her yıl yarım milyon insan sığındı. Araştırmalar, 2050'de bazı Avrupa ülkelerinde Müslüman nüfusun üçe katlanabileceğini öngörüyor.
Yüksek göç oranı devam ederse Almanya'nın yüzde 6 olan Müslüman nüfusu, 2050'de yüzde 20'yi bulacak. Ancak, Avrupa ülkeleri sınırlarını tüm göçmenlere ve mültecilere kapatsa bile, kıtadaki Müslümanların oranı gelecek 30 yılda artmayı sürdürecek.
Müslüman nüfus ve göç arasındaki ilişkiye dair üç farklı senaryo öngörülüyor. Bunlardan ilki, sıfır göç ihtimali. Önümüzdeki 35 yıl hiç göç yaşanmazsa Avrupa'nın Müslüman nüfusu yüzde 4,9'dan 7,4'e çıkacak. Kıbrıs dışarıda tutulduğunda, en kalabalık Müslüman nüfusa yüzde 12,7 oranıyla Fransa ev sahipliği yapacak.
İkinci senaryo, sığınmacı akınının durması ancak diğer sebeplerden göçün devam etmesine dayanıyor. En olası görünen senaryoya göre Batı Avrupa ülkelerinde Müslüman nüfusunda büyük bir sıçrama yaşanması bekleniyor.